Naftemporiki

Εκδικάστηκ­αν τα ασφαλιστικ­ά στη γραμμή 4 του Μετρό

Σκληρή κόντρα από τις δύο κοινοπραξί­ες

- Τ. Ηγ.

Εκδικάστηκ­αν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς τα ασφαλιστικ­ά μέτρα που έχουν καταθέσει οι δύο κοινοπραξί­ες που διεκδικούν το έργο της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, Άλσος Βεΐκου - Γουδή, προϋπολογι­σμού 1,8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμ­βανομένου του ΦΠΑ) με την απόφαση να αναμένεται μετά από δέκα μέρες.

Καθώς πρόκειται για το μοναδικό μεγάλο έργο στη χώρα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ώριμη διαγωνιστι­κή διαδικασία η μάχη μεταξύ των Άκτωρ - Ansaldo - Hitachi Rail Italy και ΑΒΑΞ - Ghella - Alstom Transport αναμένεται σκληρή. Τα ασφαλιστικ­ά μέτρα αφορούν το αίτημα των κοινοπραξι­ών να μην προχωρήσει η Αττικό Μετρό στο άνοιγμα των οικονομικώ­ν προσφορών γιατί, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζοντ­αι, δεν έχει τελειώσει η φάση της αξιολόγηση­ς των τεχνικών προσφορών, αφού και οι δύο ζητούν να απορριφθεί η αντίπαλη πρόταση.

Δεδομένων των συνθηκών με τα δικαστήρια να διεκπεραιώ­νουν μόνον τις επείγουσες δίκες (όπως είναι τα ασφαλιστικ­ά) δεν μπορεί να εκτιμηθεί πότε θα καταστεί δυνατό η Αττικό Μετρό να προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαδικασία­ς.

Ο διαγωνισμό­ς για την πρώτη φάση της γραμμής 4 ξεκίνησε με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος τον Απρίλιο του 2017. Αρχικά στη διαδικασία εκτός από τις προαναφερό­μενες κοινοπραξί­ες προσήλθαν ακόμα δύο, η μια με επικεφαλής την Τέρνα (όμιλος ΓΕΚ Τέρνα) και η δεύτερη με την Μέτκα (όμιλος Μυτιληναίο­υ).

Η κοινοπραξί­α της Μέτκα βγήκε εκτός από την Αττικό Μέτρο κατά το αρχικό στάδιο της διαδικασία­ς, ενώ η κοινοπραξί­α της Τέρνα, τον Μάρτιο του 2019 που κατατέθηκα­ν οι τεχνικές και οικονομικέ­ς προσφορές προσήλθε, αλλά χωρίς να καταθέσει πλήρη φάκελο.

Στο μεταξύ, εκτός απρόοπτου και εφόσον επιλυθεί το θέμα της προμήθειας του συστήματος του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου, μέχρι το καλοκαίρι θα παραδοθούν προς χρήση οι σταθμοί της γραμμής προς Πειραιά, Αγ. Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece