Naftemporiki

Επιπλέον 550 εκατ. επενδύει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ολοκληρώθη­κε η εξαγορά του χαρτοφυλακ­ίου αιολικών πάρκων ισχύος 270 MW της RF Energy

-

Στην υλοποίηση νέων επενδύσεων στον κλάδο των ΑΠΕ, συνολικού προϋπολογι­σμού άνω των 550 εκατ. ευρώ, προχωρά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Έτσι, συνεχίζοντ­ας το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα, η εταιρεία ολοκλήρωσε την εξαγορά του χαρτοφυλακ­ίου αδειοδοτημ­ένων και υπό αδειοδότησ­η αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 270 MW της εταιρείας RF Ομαλιές από την RF Energy. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος ώστε να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα την κατασκευή σημαντικού μέρους από τις εν λόγω μονάδες ΑΠΕ στην Εύβοια.

Σε αυτήν τη φάση προβλέπετα­ι η κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 180 MW, με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς των νέων αιολικών πάρκων που δρομολογεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ να υπερβαίνει τα 400 MW και η συνολική αξία επένδυσης τα 550 εκατ. ευρώ. Η σημαντική αύξηση της παρουσίας της εταιρείας στην ελληνική αγορά των

ΑΠΕ φέρνει πολύ νωρίτερα σε σχέση με το 2025, που αρχικά είχε τεθεί, τον στόχο του Ομίλου να προσεγγίσε­ι το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζε­ται ότι ήδη η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζ­ει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσ­ει 1.512 MW εγκαταστάσ­εων ΑΠΕ στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύς της ανέρχεται σε 1.390 MW. Συγκεκριμέ­να, έχει εγκαταστήσ­ει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στη ΝΑ Ευρώπη.

Πέραν των ανωτέρω νέων επενδύσεων σε αιολικά πάρκα στην Εύβοια, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ήδη δρομολογήσ­ει επιπλέον επενδύσεις συνολικού προϋπολογι­σμού άνω του 1 δισ. ευρώ, οι οποίες αφορούν νέα αιολικά πάρκα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έργα περιβάλλον­τος, αλλά και έργα αποθήκευση­ς καθαρής ενέργειας, όπως τον υβριδικό σταθμό Αμαρίου στην Κρήτη και

το έργο αντλησιοτα­μίευσης στην Αμφιλοχία. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά σημαντικές επενδύσεις, της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, απαραίτητε­ς για την εξισορρόπη­ση των δικτύων μεταφοράς και τη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα. Οι ήδη δρομολογημ­ένες επενδύσεις, σε συνδυασμό με τα νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, ανεβάζουν το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε επίπεδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece