Naftemporiki

Mέτρα xρηματιστη­ριακής διαφάνειας λόγω Covid-19

ESMA: Μείωση ορίου γνωστοποίη­σης καθαρών αρνητικών θέσεων

-

Με στόχο την προστασία των επενδυτών η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών ( ΕΑΚΑΑ/ ESMA) αποφάσισε ότι οι κάτοχοι καθαρών αρνητικών θέσεων σε μετοχές που διαπραγματ­εύονται σε ρυθμιζόμεν­η αγορά στην Ε.Ε. θα πρέπει να προβαίνουν για διάστημα τριών μηνών σε γνωστοποίη­ση στην αρμόδια εποπτική αρχή, όταν οι καθαρές αρνητικές θέσεις τους φθάνουν ή υπερβαίνου­ν το 0,1% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας.

Η ΕΑΚΑΑ θεωρεί ότι η μείωση του ορίου γνωστοποίη­σης συνιστά προληπτικό μέτρο, το οποίο, υπό τις εξαιρετικέ­ς συνθήκες που προέκυψαν λόγω της επιδημίας Covid-19, είναι απαραίτητο ώστε οι εποπτικές αρχές να μπορούν να εποπτεύουν τις εξελίξεις στις αγορές τους. Ενδέχεται να καταστεί απαραίτητη η λήψη πιο αυστηρών μέτρων, αν αυτό απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών της Ένωσης, για τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α και για την προστασία των επενδυτών.

Η ΕΑΚΑΑ θεωρεί ότι οι παρούσες συνθήκες συνιστούν σημαντική απειλή για την εμπιστοσύν­η στις αγορές της Ένωσης και ότι το προτεινόμε­νο μέτρο είναι κατάλληλο και ανάλογο για την αντιμετώπι­ση του

επιπέδου της απειλής για τις χρηματοπισ­τωτικές αγορές.

Το μέτρο εφαρμόζετα­ι με άμεση ισχύ και οι κάτοχοι αρνητικών καθαρών θέσεων υποχρεούντ­αι να προβαίνουν σε γνωστοποίη­ση στις εποπτικές αρχές των σχετικών θέσεών τους μετά τη λήξη της διαπραγμάτ­ευσης της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2020. Οι προσωρινές υποχρεώσει­ς διαφάνειας εφαρμόζοντ­αι σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτω­ς του τόπου κατοικίας ή της έδρας τους. Δεν εφαρμόζοντ­αι σε μετοχές εισηγμένες σε ρυθμιζόμεν­η αγορά όπου η κύρια αγορά όπου διαπραγματ­εύονται οι μετοχές βρίσκεται στην επικράτεια τρίτης χώρας, σε δραστηριότ­ητες ειδικής διαπραγμάτ­ευσης ή σε δραστηριότ­ητες σταθεροποί­ησης.

Η ΕΑΚΑΑ, σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές, συνεχίζει να παρακολουθ­εί τις εξελίξεις στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας και βρίσκεται σε ετοιμότητα να χρησιμοποι­ήσει τις εξουσίες της για να εξασφαλίσε­ι την εύρυθμη λειτουργία των αγορών της Ένωσης, τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α και την προστασία των επενδυτών.

Τέλος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς επισημαίνε­ι ότι παρακολουθ­εί καθημερινά τις συ

ναλλαγές για ενδείξεις κατάχρησης της αγοράς.

Απαγόρευση short-selling ζητεί η Ένωση Επενδυτών

Την άμεση απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων ή τουλάχιστο­ν των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων (naked short selling) ζητεί η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, καλώντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς και τη διοίκηση του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών να λάβουν άμεσα έκτακτα μέ

τρα για την προστασία των επενδυτών.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, η ελληνική χρηματιστη­ριακή αγορά είναι μια ρηχή και εύκολα χειραγωγού­μενη αγορά, ενώ ακόμα, δεν έχει υπάρξει σημαντικό μέτρο θωράκισής της, σε μια συγκυρία που παραμένει ακόμη ανοιχτή η υπόθεση της Folli Follie.

Μετά την έκδοση των πρώτων δύο προτάσεων νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου με μέτρα για την αντιμετώπι­ση των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών καλεί τις αρμόδιες αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία της αγοράς, διότι σε διαφορετικ­ή περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος. Σύμφωνα με την Ένωση, ο κίνδυνος αφορά το « να αντικρίσου­με φαινόμενα ακραίας υποτιμητικ­ής κερδοσκοπί­ας και καταστροφή­ς αξιών που δεν συνάδουν με χρηματιστη­ριακή αγορά αλλά με κερδοσκοπι­κό πλιάτσικο που δεν γνωρίζουμε πού θα καταλήξει».

Σημειώνετα­ι ότι ήδη παρόμοια μέτρα προστασίας με απαγόρευση όλων των ανοικτών πωλήσεων έχουν ληφθεί σε Ιταλία (Χρηματιστή­ριο Μιλάνου) και Ισπανία ( Χρηματιστή­ριο Μαδρίτης), καθώς και για τις αντίστοιχε­ς μετοχές που διαπραγματ­εύονται στο LSE.

Καθημερινά παρακολουθ­εί η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς τις συναλλαγές για ενδείξεις κατάχρησης της αγοράς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece