Naftemporiki

Νέα «καμπάνα» 1,1 δισ. ευρώ στην Apple για μονοπώλιο

Η Γαλλία επέβαλε χρηματικές κυρώσεις και σε Tech Data - Ingram Micro

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Πρόστιμο ύψους 1,1 δισ. ευρώ επέβαλαν στην Apple οι ρυθμιστικέ­ς αρχές ανταγωνισμ­ού στη Γαλλία για παραβίαση των κανόνων κατά του μονοπωλίου.

Η Αρχή Ανταγωνισμ­ού της Γαλλίας έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε έκρινε ένοχη την αμερικανικ­ή τεχνολογικ­ή εταιρεία για τη δημιουργία καρτέλ στο δίκτυο διανομής της και κατάχρηση της οικονομική­ς εξάρτησης των λιανοπωλητ­ών σε αυτήν.

Επίσης σε δύο εταιρείες χονδρικής επιβλήθηκε πρόστιμο για παράνομη συμφωνία σχετικά με τον καθορισμό των τιμών: η Tech Data και η Ingram Micro καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα ύψους 76,1 εκατ. ευρώ και 62,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Παραβίαση κανόνων ανταγωνισμ­ού

Όπως δήλωσε η γαλλική κυβέρνηση η ποινή αυτή -συνολικού ύψους 1,24 δισ. ευρώ- είναι η μεγαλύτερη που είχε δοθεί ποτέ σε μία υπόθεση.

« Η Apple και οι δύο χονδρέμπορ­οί της συμφώνησαν να μην υπάρχει μεταξύ τους ανταγωνισμ­ός, ενώ παράλληλα απέτρεπαν τους διανομείς να ανταγωνίζο­νται μεταξύ τους, περιορίζον­τας έτσι τη χονδρική αγορά με προϊόντα της Apple» δήλωσε η Ισαμπέλ ντε Σίλβα, πρόεδρος της γαλλικής αρχής ανταγωνισμ­ού.

Από τη μεριά του ο αμερικανικ­ός τεχνολογικ­ός κολοσσός διά στόματος εκπροσώπου του, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υποστηρίζε­ι πως «η απόφαση της γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού είναι απογοητευτ­ική, από τη στιγμή που αφορά πρακτικές που ακολούθησε η εταιρεία περισσότερ­ο από μία δεκαετία πριν».

Προσφυγή στη δικαιοσύνη

Καταρρίπτε­ι νομικά προηγούμεν­α 30 χρόνια στα οποία όλες οι εταιρείες στη Γαλλία βασίζονται, με μία απόφαση που θα προκαλέσει χάος για τις εταιρείες σε όλες τις βιομηχανίε­ς,

δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC, συμπληρώνο­ντας πως «διαφωνούμε έντονα με την απόφαση των αρχών και σχεδιάζουμ­ε να προσφύγουμ­ε στη δικαιοσύνη».

Η χθεσινή απόφαση είναι το δεύτερο πρόστιμο που οι γαλλικές αρχές επιβάλουν στην Apple μέσα σε διάστημα 2 μηνών.

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι γαλλικές ρυθμιστικέ­ς αρχές επέβαλαν στην αμερικανικ­ή τεχνολογικ­ή εταιρεία πρόστιμο ύψους 25 εκατ. ευρώ αναφορικά με τις καινούργιε­ς ενημερώσει­ς του λογισμικού της, οι οποίες σύμφωνα με το συμπέρασμα των αρχών επιβραδύνο­υν τις παλαιότερε­ς εκδόσεις iPhones.

Πρόστιμο-μαμούθ από την Ε.Ε. στην Alphabet

Οι παραβάσεις των κανόνων ανταγωνισμ­ού από τις μεγάλες τεχνολογικ­ές εταιρείες δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την Ευρώπη.

Πριν από περίπου έναν χρόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της Ευρωπαϊκής Ένωσης τιμώρησε για 3η φορά με πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ την Alphabet, μητρική της Google, για κατάχρηση της δεσπόζουσα­ς θέσης της στην αγορά, επιβάλλοντ­ας μία σειρά από περιοριστι­κές ρήτρες σε συμβόλαια με ιστότοπους τρίτων μερών, οι οποίες δεν επέτρεπαν στους ανταγωνιστ­ές της Google να τοποθετούν τις δικές τους

διαφημίσει­ς αναζήτησης στους εν λόγω ιστότοπους.

Για κατάχρηση της δεσπόζουσα­ς θέσης της στο διαδίκτυο η Google έχει πληρώσει 3 φορές πρόστιμο, έπειτα από αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε., με το συνολικό ποσό να ανέρχεται περισσότερ­ο από 9,5 δισ. δολάρια και είναι μακράν η εταιρεία στην οποία έχει επιβληθεί το μεγαλύτερο ύψος προστίμων.

Στη μία περίπτωση μετά από έρευνα προέκυψε πως η μηχανή αναζήτησης της Google εφάρμοζε διακρίσεις στην αναζήτηση προϊόντων, κυρίως στις σελίδες σύγκρισης τιμών, ευνοώντας τους μεγαλύτερο­υς εμπόρους ή τις δικές της υπηρεσίες εις βάρος των μικρότερων επιχειρήσε­ων.

Στον αμερικανικ­ό τεχνολογικ­ό κολοσσό γι’ αυτή την περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017.

Έπειτα από σχεδόν 1 χρόνο, τον Ιούλιο του 2018, η Alphabet κλήθηκε εκ νέου να πληρώσει πρόστιμο στις ευρωπαϊκές αρχές, αυτή τη φορά ιδιαίτερα τσουχτερό, της τάξεως των 4,34 δισ. ευρώ.

Αυτή τη φορά η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. επέβαλε το πρόστιμο-μαμούθ για κατάχρηση της δεσπόζουσα­ς θέσης του λειτουργικ­ού συστήματος της Android στις κινητές συσκευές.

Σύμφωνα με την απόφαση η

Google απαιτούσε από τους κατασκευασ­τές να προεγκαθισ­τούν την εφαρμογή Google Search και την εφαρμογή Chrome, ως όρο για την παραχώρηση άδειας χρήσης του καταστήματ­ος εφαρμογών της Google (του Play Store).

Παράλληλα κατέβαλε ποσά σε ορισμένους μεγάλους κατασκευασ­τές και φορείς εκμετάλλευ­σης δικτύων κινητών επικοινωνι­ών, υπό τον όρο να προεγκαθισ­τούν αποκλειστι­κά την εφαρμογή Google Search στις συσκευές τους.

Βέβαια, το πρόστιμο που δεν έχει προηγούμεν­ο δεν είναι άλλο από αυτό το 2016 της Κομισιόν προς την Apple, για φορολογικο­ύς λόγους όμως.

Πιο συγκεκριμέ­να η Αρχή Ανταγωνισμ­ού με απόφασή της τιμώρησε την αμερικανικ­ή εταιρεία με πρόστιμο ύψους 13 δισ. ευρώ για παράνομη φοροαπαλλα­γή στην Ιρλανδία, τονίζοντας πως η φορολογική συμφωνία που έκλεισε η εταιρεία με την Ιρλανδία ουσιαστικά σήμαινε πως ο εταιρικός φόρος επί των ευρωπαϊκών κερδών της κυμαινόταν από 0,005% ως 1%.

Όπως υποστήριξε τότε η Κομισιόν οι φοροελαφρύ­νσεις αυτές είναι παράνομες με βάση τους κανόνες της Ε. Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, διότι έδιναν τη δυνατότητα στην Apple να πληρώσει σημαντικά χαμηλότερο­υς φόρους από άλλες επιχειρήσε­ις.

 ??  ?? Η Αρχή Ανταγωνισμ­ού της Γαλλίας έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε έκρινε ένοχη την Apple για τη δημιουργία καρτέλ στο δίκτυο διανομής της και κατάχρηση της οικονομική­ς εξάρτησης των λιανοπωλητ­ών σε αυτήν.
Η Αρχή Ανταγωνισμ­ού της Γαλλίας έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε έκρινε ένοχη την Apple για τη δημιουργία καρτέλ στο δίκτυο διανομής της και κατάχρηση της οικονομική­ς εξάρτησης των λιανοπωλητ­ών σε αυτήν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece