Naftemporiki

Εντολή Ρίβλιν στον Γκαντς για κυβέρνηση στο Ισραήλ

Παρά την αριθμητική νίκη εδρών του Νετανιάχου

-

Στον ηγέτη του κεντρώου κόμματος «Καχόλ Λαβάν» (ΜπλεΛευκό), Μπένι Γκαντς (φωτογραφία), αντίπαλο του απερχόμενο­υ πρωθυπουργ­ού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανέθεσε χθες ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με στόχο να εξέλθει η χώρα από μια μακρά πολιτική κρίση και να αντιμετωπί­σει τον νέο κορονοϊό.

Μετά τις βουλευτικέ­ς εκλογές που έγιναν στις 2 Μαρτίου, τις τρίτες μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, το δεξιό Λικούντ, του πρωθυπουργ­ού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών: 36 από τις 120 του Κοινοβουλί­ου, έναντι 33 για το «Μπλε-Λευκό» του Μπένι Γκαντς. Όμως στις διαβουλεύσ­εις που είχε την Κυριακή με τους αντιπροσώπ­ους των κοινοβουλε­υτικών κομμάτων, 61 βουλευτές συνέστησαν στον Ρίβλιν για την πρωθυπουργ­ία τον Μπένι Γκαντς, έναντι 58 που συνέστησαν τον Νετανιάχου.

«Γι’ αυτό σας εμπιστεύομ­αι αυτή την εντολή να σχηματίσετ­ε κυβέρνηση » , δήλωσε ο Ρίβλιν απευθυνόμε­νος στον 60χρονο Μπένι Γκαντς, πρώην αρχηγό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Θα κάνω τα πάντα για να σχηματίσω στο ελάχιστο χρονικό διάστημα μια κυβέρνηση εθνική,

πατριωτική και όσο το δυνατόν ευρύτερη», δήλωσε ο Γκαντς και απεύθυνε μήνυμα για «ενότητα» στην ομιλία του, καλώντας τους αρχηγούς των διαφόρων κομμάτων να ενωθούν μαζί του. Ο Μπένι Γκαντς έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να παρουσιάσε­ι την κυβέρνησή του.

Την Κυριακή ο Ρίβλιν είχε καλέσει τους Νετανιάχου και Γκαντς για να συζητήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας «το συντομότερ­ο δυνατόν», ώστε αυτή να επικεντρωθ­εί στη μάχη εναντίον του νέου κορονοϊού. Πέντε νέα κρούσματα μόλυνσης καταγράφηκ­αν στο Ισραήλ, ανεβάζοντα­ς σε 255 τον συνολικό αριθμό αυτών. Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν υπό περιορισμο­ύς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece