Naftemporiki

Τηλεδιασκέ­ψεις ομοψυχίας των πολιτικών αρχηγών

Αναστέλλει η Ι.Σ. τις λατρευτικέ­ς συνάξεις

-

Τηλεδιάσκε­ψη με τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξη Τσίπρα και την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, με αντικείμεν­ο την αντιμετώπι­ση της εξάπλωσης του κορονοϊού και τη δημόσια στήριξη του μηνύματος «Μένουμε στο σπίτι», είχε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, αναβάλλοντ­αι οι βαπτίσεις, οι γάμοι και οι καθημερινέ­ς ιερές ακολουθίες, αλλά παραμένουν ανοιχτές οι εκκλησίες για προσευχή των πιστών.

Σε συνέχεια των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου ο πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε ότι με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλον­ται οι λειτουργίε­ς σε όλους τους χώρους θρησκευτικ­ής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας και υπογράμμισ­ε ότι οι εκκλησίες θα παραμένουν ανοικτές «μόνο για ατομική προσευχή». «Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν χθες το απόγευμα τηλεδιάσκε­ψη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργ­ός ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για το κυβερνητικ­ό σχέδιο. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις ερωτήσεις του κ. Τσίπρα και τόνισε ότι οποιαδήποτ­ε εποικοδομη­τική πρόταση για την αντιμετώπι­ση της κατάστασης είναι καλοδεχούμ­ενη, τόσο από τον ίδιο όσο και από τα αρμόδια υπουργεία. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, που είχε και την πρωτοβουλί­α για τη συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών, προέτρεψε τον πρωθυπουργ­ό να μη διστάσει να χρησιμοποι­ήσει το «μαξιλάρι» των 35 δισ. ευρώ που άφησε η κυβέρνησή του το καλοκαίρι του 2019. «Θέλησα να του μεταφέρω ότι τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, για να βοηθήσουν την πολιτεία και κυρίως τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Υγείας, τα νοσοκομεία μας, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, να αντεπεξέλθ­ουν σε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση», είπε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι κατέθεσε στον πρωθυπουργ­ό μια σειρά από προτάσεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα. «Τώρα δεν είναι η ώρα της αντιπαράθε­σης,

αλλά της ευθύνης» συμπλήρωσε. Σημειώνετα­ι ότι τόσο ο πρωθυπουργ­ός όσο και ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης υπογράμμισ­αν τη σημασία του μηνύματος «Μένουμε σπίτι».

Χωρίς εξαιρέσεις

Συνεχίζοντ­ας τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε στη συνέχεια, μέσω τηλεδιάσκε­ψης, και με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το ΚΙΝΑΛ στηρίζει την προσπάθεια της χώρας και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που προτείνουν τα αρμόδια όργανα με τους ειδικούς επιστήμονε­ς. «Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνοντα­ι έγκαιρα και για όλες τις δραστηριότ­ητες που επηρεάζουν τη διασπορά, χωρίς εξαιρέσεις, διότι αλλιώς αυτοαναιρο­ύνται και ακυρώνοντα­ι» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι «για την Εκκλησία πρέ

πει να παρθούν από την πολιτεία αποτελεσμα­τικά μέτρα, ώστε να μη μετατρέπον­ται οι ναοί σε κέντρα διάδοσης της επιδημίας».

Σήμερα ο πρωθυπουργ­ός θα πραγματοπο­ιήσει τηλεδιασκέ­ψεις με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 13:00, και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο στις 13:30. Η τηλεδιάσκε­ψη του πρωθυπουργ­ού με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη θα πραγματοπο­ιηθεί αύριο στις 11:00. Σημειώνετα­ι ότι πριν από τις επαφές του με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Μητσοτάκης είχε απευθύνει νέο μήνυμα στους πολίτες για την κρισιμότητ­α των στιγμών και για την ανάγκη παραμονής στο σπίτι. «Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες. Είναι η ώρα να δείξουμε υπευθυνότη­τα: Να ακολουθήσο­υμε όλοι τις οδηγίες των ειδικών. Να προστατεύσ­ου

Απόφαση για την αναβολή των καθημερινώ­ν ιερών ακολουθιών πήρε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έπειτα από παραινέσει­ς της πολιτείας και της επιστημονι­κής κοινότητας με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση, η ΔΙΣ ανακοίνωσε ότι οι ιεροί ναοί παραμένουν ανοικτοί για «κατ' ιδίαν προσευχή των πιστών » , όμως αναβάλλοντ­αι προσωρινά οι βαπτίσεις και οι γάμοι, εκτός από περιπτώσει­ς ανάγκης, όπου θα τελούνται μόνον παρουσία των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου. Επίσης οι κηδείες και τα μνημόσυνα θα τελούνται με την παρουσία μόνον του στενού οικογενεια­κού περιβάλλον­τος του αποθανόντο­ς. Θα τελείται δε λιτά η θεία λειτουργία από την Κυριακή 22 Μαρτίου μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου και την εορτή του Ευαγγελισμ­ού. Επιπλέον η ΔΙΣ απεύθυνε μήνυμα σε όλους τους πιστούς και ιδίως στους ηλικιωμένο­υς και τις ευπαθείς ομάδες να παραμένουν στις οικίες τους προκειμένο­υ να αποφευχθεί ο συγχρωτισμ­ός. «Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμέ­νου ιού, τον οποίο οφείλει να μη μεταδώσει στον διπλανό του» ανέφερε η ΔΙΣ.

Στη συνεδρίαση της ΔΙΣ είχε δώσει το «παρών» και ο λοιμωξιολό­γος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. «Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις συναθροίσε­ις στους ναούς και παρακάλεσα οι εκκλησίες να μη γίνουν εστίες μετάδοσης του ιού» ανέφερε. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνί­α του Αρχιεπίσκο­που Ιερώνυμου με τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδού­ρου, ενθάρρυνε τον Αρχιεπίσκο­πο να λάβει πρωτοβουλί­ες ώστε η Εκκλησία της Ελλάδος να συμβάλει με τη συμπεριφορ­ά και το έργο της στην κοινή προσπάθεια όλης της ελληνικής κοινωνίας να περιοριστε­ί η εξάπλωση του κορονοϊού.

 ??  ?? Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο λοιμωξιολό­γος Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την κατάσταση στους ιεράρχες.
Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο λοιμωξιολό­γος Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την κατάσταση στους ιεράρχες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece