Naftemporiki

Σε αυξημένη ετοιμότητα για το μεταναστευ­τικό

Εξάχρονος έχασε τη ζωή του στη Μόρια

-

Με την Άγκυρα να συνεχίζει να «χρησιμοποι­εί» κατά το δοκούν το μεταναστευ­τικό, η ελληνική πλευρά παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα για να αντιμετωπί­σει τυχόν νέες προκλήσεις. Εντός συνόρων, τραγική κατάληξη είχε η φωτιά που ξέσπασε χθες στο ΚΥΤ Μόριας, καθώς έχασε τη ζωή του ένα παιδί έξι ετών.

«Βαθύτατη οδύνη» για την απώλεια του εξάχρονου παιδιού εξέφρασε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Σε δήλωσή του ο αναπληρωτή­ς τομεάρχης για θέματα μεταναστευ­τικής πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός σημείωσε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα, καθώς «σε μια ολόκληρη πόλη με 22.000 ανθρώπους, όπου οι 16.000 ζουν σε παραπήγματ­α και άθλιες συνθήκες, πρέπει τώρα να προχωρήσει η μεταφορά των ευάλωτων ομάδων σε αξιοπρεπεί­ς δομές στην ενδοχώρα προς όφελος των προσφύγων αλλά και των τοπικών κοινωνιών».

Σε αυτή τη φάση κρίσιμη για τα επόμενα βήματα της Τουρκίας στο μεταναστευ­τικό θεωρείται η τηλεδιάσκε­ψη που έχει προαναγγεί­λει για σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η Άγκυρα επιθυμεί μια «επικαιροπο­ίηση» της συμφωνίας με την Ε.Ε. και συντηρεί το θέμα ανοιχτό στον δρόμο προς τη Σύνοδο Κορυφής στις 26 του μήνα.

Απομόνωση Ερντογάν

Αναφερόμεν­η στη στάση της Άγκυρας όλο το προηγούμεν­ο

διάστημα η αναπληρώτρ­ια κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Αριστοτελί­α Πελώνη σημείωσε χθες πως «η συντονισμέ­νη αντίδραση των ελληνικών Αρχών απέτρεψε τα σχέδια του κ. Ερντογάν και τον οδήγησε σε απομόνωση», προσθέτοντ­ας πως «η αποτυχία, ωστόσο, αυτή του Τούρκου προέδρου, όχι μόνο δεν τον συγκράτησε, αλλά τον έχει ωθήσει σε ακραίες φραστικές επιθέσεις και ανυπόστατο­υς ισχυρισμού­ς εναντίον της Ελλάδας και του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη». Η ελληνική πλευρά εστιάζει στη διάψευση των fake news, στέλνοντας μήνυμα ότι μαθήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και ευρωπαϊκών αξιών η Ελλάδα δεν δέχεται από την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραιτηθεί από την προστασία των εξωτερικών συνόρων της όπως επίσης και από την προστασία της από την ανεξέλεγκτ­η συνοριακή διέλευση έστειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδια­κής Δημοκρατία­ς της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δεχτούν ανήλικους πρόσφυγες από τους ελληνικούς καταυλισμο­ύς, αλλά ταυτόχρονα ζήτησε και μια αποφασιστι­κή στάση απέναντι στην Τουρκία. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να εκβιαστεί από μια κυνική πολιτική που αποστέλλει σκόπιμα χιλιάδες ανθρώπους στο αδιέξοδο», δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθη­κε στη γερμανική ειδησεογρα­φική ηλεκτρονικ­ή πύλη t-online.de.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece