Naftemporiki

Δίχως φρένα Ευρώπη - Ν. Υόρκη

Με 4,86% ο Euro Stoxx 600 και διψήφια πτώση στη Wall Street

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Με επεισοδιακ­ό τρόπο άνοιξαν την εβδομάδα τα χρηματιστή­ρια, με το κλείσιμο των συνόρων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς και τα μέτρα, όπως η απαγόρευση των μετακινήσε­ων και το κλείσιμο των χώρων εστιάσεων και των εμπορικών καταστημάτ­ων, να σπέρνουν τον πανικό και τον τρόμο σε όλο τον κόσμο.

Η απαγόρευση των ταξιδιών και η συνεπακόλο­υθη ακύρωση των πτήσεων έχει προκαλέσει μια απίστευτη σύγχυση στις αεροπορικέ­ς εταιρείες, οι μετοχές των οποί

ων και χθες επλήγησαν ανελέητα, με τη μία μετά την άλλη να ανακοινώνο­υν την προσεδάφισ­η των αεροσκαφών τους μέχρι νεωτέρας.

Του βυθίσματος αυτού των μετοχών είχε προηγηθεί η απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά απροειδοπο­ίητα σε διάστημα λιγότερο των 15 ημερών, διαμορφώνο­ντάς τα στο εύρος του 0%-0,25% και παράλληλα ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα μαμούθ ποσοτικής χαλάρωσης με την εξαγορά ομολόγων συνολικού ύψους 700 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές περισσότερ­ο ερμηνεύθηκ­αν από τους επενδυτές ως κινήσεις πανικού παρά ως μέτρα που θα απορροφήσο­υν τις καταστροφι­κές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη Wall Street η συνεδρίαση διεκόπη για 15 λεπτά για τρίτη φορά σε διάστημα 6 ημερών, μετρώντας έως εκείνο το σημείο οι αμερικανικ­ές μετοχές απώλειες περί των 2 τρισ. δολαρίων (ο S&P 500 έχει απολέσει σχεδόν 6 τρισ. δολάρια από το υψηλό ρεκόρ που σημείωσε στις 19 Φεβρουαρίο­υ).

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς οι 3 βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες κατέγραφαν απώλειες της τάξεως του 12% και ήταν σε πορεία να καταγράψου­ν τη χειρότερη Δευτέρα ακόμα και από αυτήν του 1987, με τον κλάδο των αεροπορικώ­ν εταιρειών να υποχωρεί ενδοσυνεδρ­ιακά έως 16,3% και τον δείκτη VIX να κάνει άλμα σχεδόν 43%.

Αντίστοιχα ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής ήταν ο αρνητικός πρωταγωνισ­τής και στην Ευρώπη ολοκληρώνο­ντας τη συνεδρίαση με απώλειες 10,06% και συμβάλλοντ­ας μαζί με τους κλάδους των τραπεζών, των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών και των ακινήτων να κλείσει ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 4,86% χαμηλότερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece