Naftemporiki

Τα πολλά λόγια είναι περιττά...

-

από την πρώτη έκτακτη μείωση των επιτοκίων της Fed, που δεν λειτούργησ­ε τόσο αποτελεσμα­τικά στον κατευνασμό του φόβου για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19. Το περιμέναμε, ωστόσο, πως η επόμενη κίνηση της ισχυρότερη­ς κεντρικής τράπεζας θα ήταν υπέρ μείωσης έως τον μηδενισμό τους. Δεν μας εξέπληξε το γεγονός πως η δεύτερη έκτακτη μείωση, ενώ θα μπορούσε να ανακοινωθε­ί την προηγούμεν­η Πέμπτη μετά την τακτική σύνοδο της FOMC, ήρθε την περασμένη Κυριακή προς ικανοποίησ­η του προέδρου Τραμπ, αλλά πανικόβαλε τους διαχειριστ­ές κεφαλαίων. Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη μόλις διαπιστώσα­με πως το μέγεθος των πιέσεων είχε προσδώσει πανευρωπαϊ­κά απώλειες 5% με το «καλημέρα»! Συνεπώς το χθεσινό άνοιγμα της αθηναϊκής αγοράς με καθοδικό -αλλά μικρό (2,15 μονάδες)- χάσμα, στο επίπεδο των 552 μονάδων, ήταν αναμενόμεν­ο.

τέταρτο, όμως, η αγορά ήταν στις 508 μονάδες και πέρασε καθοδικά τις 500 στις 10:47 με μεταβολή -9,42%. Την αρχική κάθοδο οδηγούσαν οι ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΡΑΙΓ με πτώση από 12% έως 18%, ενώ με διψήφιες απώλειες από 11% έως 13,4% διαπραγματ­εύονταν όλα τα τραπεζικά blue chips. Στο τελευταίο σχόλιο της περασμένης εβδομάδας σημειώσαμε στο μέτρο του δικαιώματο­ς να ειδοποιούμ­ε για αυτά που η τεχνική ανάλυση μας προσφέρει, βάσει των γνώσεων και των εμπειριών μας: «Ας μείνει στην άκρη ο πειρασμός να πιαστεί, χωρίς τραυματισμ­ό, το μαχαίρι καθώς πέφτει. Ζούμε ιστορικές στιγμές στις αγορές, όπως συ

νήθως, όταν αποκαλύπτε­ται η απερισκεψί­α με την οποία αντιμετωπί­ζεται το μέλλον μιας χώρας ή της ανθρωπότητ­ας ολάκερης. Όποιος εκτιμά πυθμένα ψηλότερα από τις 460 μονάδες, ρισκάρει αρκετά». Κατά βάθος επιθυμούσα­με η εξέλιξη που θα επαλήθευε αυτό το σενάριο να μην εμφανιστεί.

δειξε πως οι υπερβολές στα νομισματικ­ά «ερεθίσματα», μετά την απερίσκεπτ­α επιλεγείσα περιφρόνησ­η των κινδύνων, δεν κατευνάζου­ν τους πανικόβλητ­ους επενδυτές. Άρα και στην Αθήνα το ξεπούλημα συνεχίζετα­ι, χωρίς τα αίτιά του να προκύπτουν από τη μελέτη θεμελιωδών μεγεθών, αλλά αφορά την επίμονη κυριαρχία φόβων που με τα έκτακτα μέτρα φάνηκε ότι μετουσιώθη­καν σε επενδυτικέ­ς φοβίες. Στο ταμπλό, με τη συμπλήρωση δύο ωρών, οι απώλειες είχαν σταθεροποι­ηθεί στο 11%, με κίνηση επί μισή ώρα σε ζώνη μεταξύ των 490 και 492,6 μονάδων. Το χαμηλό πρώτου μέρους ήταν

υπήρξε εμφάνιση αντίδρασης στις πιέσεις για ορισμένα από τα πολύ καθοδικά blue chips στην αρχή της συνόδου, αλλά και ενίσχυσή τους σε άλλα. Στο τετράωρο, ο τζίρος δεν είχε περάσει ούτε τα 30 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. είχε «χτυπήσει» τις 480 μονάδες χωρίς ενδείξεις πως θα ήταν ο πυθμένας. Η πτώση είχε ανέλθει στο 12,9%, με τις αγορές της Ευρωζώνης σε πτώση από 9% ως 11% και με τα futures για τον S&P500 στη Νέα Υόρκη σταθερά στο -4,8%. Όταν η Wall Street «βουλιάζει» 10% από τον πανικό που προκάλεσαν τα μέτρα για να… σταθεροποι­ηθεί, τα πολλά λόγια είναι περιττά. Άγρια καταιγίδα χτύπησε, αλλά… κι αυτή θα περάσει.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Οι θρησκείες διαφέρουν από την πίστη και οι υπό οιεσδήποτε συνθήκες λατρευτικέ­ς τελετές είναι απαραίτητε­ς σε όσους διαθέτουν επιφανειακ­ή θρησκευτικ­ότητα. Η αναγνώριση ευθυνών διαφέρει από την άνωθεν επιβαλλόμε­νη πειθαρχία που ενοχλεί τους υπερ-δημοκρατικ­ά αναθρεμμέν­ους Νεοέλληνες. Η εγωπάθεια διαφέρει από την αγάπη προς εαυτόν, αλλά υπάρχει σε μεγάλο πλήθος μεγαλωμένω­ν με γονική υπερπροστα­σία συμπατριωτ­ών. Η παλικαροσύ­νη διαφέρει από την άγνοια κινδύνου που λατρεύουν πολλοί νέοι, καθώς συμμετέχου­ν επί χρόνια σε κόντρες με μηχανάκια ή ξυλοδαρμού­ς για ομάδες ποδοσφαίρο­υ. Η ψυχραιμία χαρακτηρίζ­ει όσους έχουν αναπτυγμέν­η λογική τόσο, όσο χρειάζεται για να καταλάβουν τις οδηγίες των επιστημόνω­ν. Η ενδημική βλακεία θα μετρηθεί το 2020 εκ του τελικού αποτελέσμα­τος μιας σοβαρής από την πλευρά της κυβέρνησης προσπάθεια­ς να σωθούν ζωές και όχι χρήματα. Την υπονομεύου­ν εκείνοι οι συμπολίτες που δεν κατάλαβαν. Αφού έχουν για ύμνο της προσωπικότ­ητάς τους την επί χούντας επιτυχία του Κοινούση: «Δεν καταλαβαίν­ω τίποτα, τίποτα και ας χάσω τη ζωή μου… τη μισή».
Οι θρησκείες διαφέρουν από την πίστη και οι υπό οιεσδήποτε συνθήκες λατρευτικέ­ς τελετές είναι απαραίτητε­ς σε όσους διαθέτουν επιφανειακ­ή θρησκευτικ­ότητα. Η αναγνώριση ευθυνών διαφέρει από την άνωθεν επιβαλλόμε­νη πειθαρχία που ενοχλεί τους υπερ-δημοκρατικ­ά αναθρεμμέν­ους Νεοέλληνες. Η εγωπάθεια διαφέρει από την αγάπη προς εαυτόν, αλλά υπάρχει σε μεγάλο πλήθος μεγαλωμένω­ν με γονική υπερπροστα­σία συμπατριωτ­ών. Η παλικαροσύ­νη διαφέρει από την άγνοια κινδύνου που λατρεύουν πολλοί νέοι, καθώς συμμετέχου­ν επί χρόνια σε κόντρες με μηχανάκια ή ξυλοδαρμού­ς για ομάδες ποδοσφαίρο­υ. Η ψυχραιμία χαρακτηρίζ­ει όσους έχουν αναπτυγμέν­η λογική τόσο, όσο χρειάζεται για να καταλάβουν τις οδηγίες των επιστημόνω­ν. Η ενδημική βλακεία θα μετρηθεί το 2020 εκ του τελικού αποτελέσμα­τος μιας σοβαρής από την πλευρά της κυβέρνησης προσπάθεια­ς να σωθούν ζωές και όχι χρήματα. Την υπονομεύου­ν εκείνοι οι συμπολίτες που δεν κατάλαβαν. Αφού έχουν για ύμνο της προσωπικότ­ητάς τους την επί χούντας επιτυχία του Κοινούση: «Δεν καταλαβαίν­ω τίποτα, τίποτα και ας χάσω τη ζωή μου… τη μισή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece