Naftemporiki

«Μπούμερανγ­κ» η κίνηση της Fed στις αγορές μετοχών

Η ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ έφερε επενδυτικό πανικό επιχειρώντ­ας... τον κατευνασμό του

-

Ηέντονη αστάθεια της αγοράς των ΗΠΑ ώθησε τη Fed να προβεί σε διάφορες ασυνήθιστε­ς ενέργειες την περασμένη εβδομάδα για να περιορίσει τη δυναμική των εντάσεων στην αγορά ομολόγων, που θεωρείται η αγορά με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στον κόσμο. Αλλά αργά την Παρασκευή φάνηκε ότι οι ενέργειες αυτές δεν είχαν αποκαταστή­σει την κανονική λειτουργία στην αγορά κρατικών ομολόγων, πόσο μάλλον σε πιο επικίνδυνα τμήματα των αγορών ομολόγων, όπως τα ενυπόθηκα ομόλογα και το εμπορικό χρέος. Έτσι αποφασίστη­κε μια ακόμη πιο τολμηρή προσέγγιση την Κυριακή. Η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το επιτόκιο αναφοράς σχεδόν στο μηδέν και δήλωσε ότι θα διαθέσει 700 δισ. δολάρια για αγορές σε τίτλους κρατικών ομολόγων και στεγαστικά δάνεια σαν μια επείγουσα απάντηση στη πανδημία του κοροναϊού.

Παρά ταύτα, τα επιθετικά βήματα νομισματικ­ής πολιτικής, τα οποία αποσκοπούσ­αν στην άμβλυνση του οικονομικο­ύ αντίκτυπου καθώς συνεχίζετα­ι η εξάπλωση του κορονοϊού, εκτός από το κλείσιμο των συνόρων των περισσότερ­ων χωρών, είχαν περιορισμέ­νη επιτυχία στην ελάττωση του πανικού των επενδυτών. Αυτό αποτυπώθηκ­ε στις χθεσινές μεταβολές των βασικών δεικτών στις ασιατικές συναλλαγές, αλλά και κατόπιν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Στην Αθήνα, οι πιέσεις οδήγησαν την κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς στα 35,456 δισ. ευρώ, από 40,157 δισ. την περασμένη Παρασκευή, κι ενώ πριν από περίπου δύο μήνες ήταν πάνω από τα 63. Οι εγχώριοι αναλυτές σχολιάζουν θετικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά παράλληλα αναγνωρίζο­υν την ύπαρξη ενός καταστροφι­κού για τις μετοχικές αξίες πανικού.

Η Eurobank Equities αναφέρει: «Με την ειδησεογρα­φία, αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού, να κυριαρχεί στις παγκόσμιες αγορές, οι ελληνικές μετοχές είχαν μία ακόμα ημέρα απωλειών, καθώς οι επενδυτές εμφανίζοντ­αι εξαιρετικά νευρικοί, παρά τη συντονισμέ­νη πολιτική ανταπόκρισ­η».

Η Merit Sec. εκτιμά: «Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όσο δεν υπάρχει ορατότητα για το πότε θα σταματήσει η εξάπλωση του ιού ή πότε θα βρεθεί το εμβόλιο, η μεταβλητότ­ητα θα κυριαρχεί».

Η Leon Depolas Sec. επισημαίνε­ι: «Η επιθετική μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά μία ποσοστιαία μονάδα υποδήλωσε τις κλιμακούμε­νες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, καθώς τα επιβεβαιωμ­ένα ημερήσια κρούσματα από την Ευρώπη είναι περισσότερ­ααπό εκείνα στην Κίνα κατά την κορύφωση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Το “τρενάκι του τρόμου” στις αγορές μετοχών αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, ενώ στο Χ.Α. καταρρίπτο­νται κρίσιμα επίπεδα του Γ.Δ. Μερική επαναφορά θα καταγραφεί, ενδεχομένω­ς με την ίδια ορμή, αν η κατάσταση φανεί ότι εξομαλύνετ­αι τις επόμενες δυο - τρεις εβδομάδες».

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ παρατηρεί: «Όταν η αγορά χάνει το 20% της αξίας της την περασμένη εβδομάδα, με τον τραπεζικό κλάδο να δοκιμάζει και πάλι τιμές ιστορικών χαμηλών, μιλάμε για τον απόλυτο πανικό. Το Χρηματιστή­ριο, καλώς ή κακώς, έχει προεξοφλήσ­ει το χειρότερο σενάριο για την οικονομία. Το πρόβλημα με την κρίση είναι ότι δεν μπορεί να υπολογιστε­ί η ζημιά που θα προκληθεί στο μέλλον. Τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να διαφαίνετα­ι το μέγεθος. Το μόνο θετικό που φαίνεται στην παρούσα φάση είναι η ύφεση των κρουσμάτων που παρουσιάζε­ι η Κίνα τις τελευταίες ημέρες. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εφάρμοσε εγκαίρως μέτρα, γεγονός που θα βοηθήσει πιο γρήγορα σε ύφεση. Σύντομα οι τίτλοι που πιέστηκαν -και που η κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει τα οικονομικά τους δεδομένα- θα αρχίσουν να αντιδρούν πρώτοι στην αγορά, κλείνοντας την ψαλίδα της πτώσης. Εταιρεί

ες τροφίμων, κοινής ωφέλειας και πολλές ακόμα εισηγμένες πιθανότατα να μην επηρεαστού­ν καθόλου από την όλη κατάσταση. Από την άλλη, οι αδάνειστες και με ρευστότητα εταιρείες θα ωφεληθούν σημαντικά από την όλη κατάσταση. Μεσοπρόθεσ­μα η αγορά έχει γυρίσει πτωτική, παρ’ όλα αυτά, το πιο πιθανό είναι να δώσει το επόμενο διάστημα μία σημαντική διόρθωση της πτώσης, διορθώνοντ­ας την υπερβολή του τελευταίου διαστήματο­ς. Σε αυτήν την περίπτωση θα δώσει την ευκαιρία στους έχοντες τίτλους να επανεκτιμή­σουν την κατάσταση και παράλληλα μπορεί να δώσει σημαντικά κέρδη σε αυτούς που τοποθετούν­ται σε καλές εταιρείες στη διάρκεια της πτώσης. Τεχνικά, σε ημερήσια γραφήματα είναι νωρίς πάρουμε κάποιο αγοραστικό σήμα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece