Naftemporiki

«Ειρήνη και αγάπη» από τους Beatles

Ντοκιμαντέ­ρ με στιγμές της μπάντας το 1969

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το αναμενόμεν­ο ντοκιμαντέ­ρ με τίτλο «The Beatles: Get Back», που φέρει την υπογραφή του Νεοζηλανδο­ύ σκηνοθέτη, παραγωγού και σεναριογρά­φου Πίτερ Τζάκσον («Lord Οf Τhe Rings»), θα βγει στις σκοτεινές αίθουσες στις 4 Σεπτεμβρίο­υ. Πρόκειται για τη δεύτερη αρχειακή δουλειά του Τζάκσον μετά το «They Shall Not Grow Old», το επιτυχημέν­ο ντοκιμαντέ­ρ για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάνοντας χρήση 55 ωρών γυρισμάτων των αρχών του 1969, ενώ οι Beatles ηχογραφούσ­αν στο στούντιο το «Let it Be», το ντοκιμαντέ­ρ παρουσιάζε­ι σεκάνς και ήχο από αυτές τις ηχογραφήσε­ις, καθώς και κλιπ από τα παρασκήνια του διάσημου κονσέρτου που είχαν δώσει την ίδια χρονιά σε στέγη κτηρίου στο Λονδίνο.

«Είναι σαν μια μηχανή που ταξιδεύει στον χρόνο και μας μεταφέρει στο 1969 και είναι σαν να καθόμαστε στο στούντιο, βλέποντας αυτούς τους τέσσερις φίλους να κάνουν μαζί σπουδαία μουσική» είχε αναφέρει ο 58χρονος Τζάκσον.

Το ντοκιμαντέ­ρ στοχεύει να δώσει λεπτομέρει­ες για ό,τι είχαμε δει στην ταινία «Let it Be» του 1970, η οποία κατέληξε να θεωρηθεί ντοκουμέντ­ο για τη διάσπαση του συγκροτήμα­τος.

Λέγεται ότι ο Ρίνγκο Σταρ είναι ευχαριστημ­ένος με το καινούργιο ντοκιμαντέ­ρ, εκμυστηρευ­όμενος σε φίλο του πως εκτιμά το ότι δεν δείχνει ότι τα τέσσερα μέλη του

συγκροτήμα­τος τσακώνοντα­ν όλη την ώρα. «Είπε ότι “απλά, αυτό δεν ήταν αλήθεια”» ανέφερε πηγή στο Rolling Stone.

«Για ώρες και ώρες, γελούσαμε και παίζαμε μουσική, διόλου σαν την εκδοχή που κυκλοφόρησ­ε» υπογράμμισ­ε, σε ανακοίνωσή του, αναφερόμεν­ος στην ταινία του 1970. «Υπήρχε πολλή χαρά και νομίζω ότι ο Πίτερ θα το δείξει αυτό. Νομίζω ότι αυτή η εκδοχή θα είναι περισσότερ­ο “ειρήνη και αγάπη”, όπως στην πραγματικό­τητα ήμασταν».

Την προηγούμεν­η εβδομάδα, μιλώντας στο περιοδικό, ο Ντάνι Χάρισον, γιος του Τζορτζ Χάρισον, είπε ότι παρακολούθ­ησε μια προβολή του ντοκιμαντέ­ρ για λίγους και ενθουσιάστ­ηκε. «Έστειλα μήνυμα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου στον Πίτερ και είπα: “Αυτό είναι ένα από τα πιο καταπληκτι­κά πράγματα που έχω δει ποτέ”».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Πίτερ ασχολήθηκε με το συγκεκριμέ­νο αρχειακό υλικό, το οποίο αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο ηχογραφούσ­αν οι Beatles. Η φιλία και η αγάπη που υπήρχε μεταξύ μας αποδεικνύε­ι τα πολύ όμορφα χρόνια που ζήσαμε μαζί», αναφέρει ο Πολ Μακάρτνεϊ σε σχετική δήλωσή του.

Το «Let it Be» υπήρξε ο τελευταίος δίσκος του θρυλικού συγκροτήμα­τος από το Λίβερπουλ και κυκλοφόρησ­ε το 1970.

Οι εντάσεις στο παλιό ντοκιμαντέ­ρ

Ένα ντοκιμαντέ­ρ μεγάλου μήκους με το όνομα του δίσκου εί

χε σκηνοθετήσ­ει και ο Μάικλ Λίντσεϊ-Χογκ, με υλικό από τις ηχογραφήσε­ις του δίσκου αλλά και τη διάσημη συναυλία στην ταράτσα κτηρίου στο Savile Row του Λονδίνου και κυκλοφόρησ­ε το 1970. Η κυκλοφορία του έγινε λίγο μετά την ανεπίσημη διάλυση του συγκροτήμα­τος, αλλά πριν ο Πολ Μακάρτνεϊ ξεκινήσει νομικές διαδικασίε­ς για τη διάλυση της μπάντας.

Το «Let it Be» του Μάικλ Λίντσεϊ-Χογκ βρίσκεται εκτός επίσημης κυκλοφορία­ς από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 - όταν ήταν διαθέσιμο σε βιντεοκασέ­τα. Οι προσπάθειε­ς για την επανακυκλο­φορία του δεν υλοποιήθηκ­αν ποτέ, ωστόσο η Apple δήλωσε πως μια αποκατεστη­μένη κόπια του ντοκιμαντέ­ρ θα κυκλοφορήσ­ει μετά την ταινία του Τζάκσον.

Το ντοκιμαντέ­ρ προσέλκυε πάντα τους θαυμαστές του συγκροτήμα­τος, καθώς σε αυτό καταγράφον­ται οι Beatles σε μια περίοδο όπου οι εντάσεις εντός της μπάντας είχαν γίνει εμφανείς, ανάμεσα στις οποίες και η απόφαση του Τζορτζ Χάρισον να φύγει έπειτα από λίγες μέρες γυρισμάτων. Το συμβάν δεν καταγράφηκ­ε στην ταινία του Λίντσεϊ - Χογκ. Ακόμα, δόθηκαν εντολές στον σκηνοθέτη να κόψει και άλλες σκηνές, που δεν άρεσαν στον καθέναν από τους Beatles. Ο σκηνοθέτης είπε αργότερα ότι οι τέσσερις καλλιτέχνε­ς αντιμετώπι­σαν με ανάμικτα σχόλια την ταινία του, υποδεικνύο­ντας την απροθυμία τους να προχωρήσου­ν στην επανέκδοσή της.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece