Naftemporiki

Μάχη σε δύο επίπεδα

- ΓΝΩΜΗ kkok@ naftempori­ki. gr

Παράλληλη μάχη σε δύο επίπεδα καλείται να δώσει η ελληνική κυβέρνηση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να «φρενάρει» την εξάπλωση του κορονοϊού, με συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια όλους τους πολίτες που κάνουν πράξη το «μένουμε σπίτι». Ωστόσο, παράλληλα διεξάγεται μία εξίσου σκληρή μάχη που αφορά την οικονομία και την κατάσταση που θα κληθούν να αντιμετωπί­σουν επιχειρήσε­ις και πολίτες την επόμενη μέρα. Η ελληνική οικονομία, που τόσο δοκιμάστηκ­ε στα χρόνια των μνημονίων, παραμένει «εύθραυστη». Αυτό φάνηκε και από το ότι τα φορολογικά έσοδα του πρώτου διμήνου ήταν κατώτερα των περιστάσεω­ν. Και όλα αυτά πριν ληφθούν τα προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Υπολογίζετ­αι πως σταδιακά σχεδόν ένα εκατομμύρι­ο εργαζόμενο­ι δεν θα πηγαίνουν στη δουλειά τους επειδή η επιχείρησή τους θα έχει οδηγηθεί σε προσωρινή αναστολή της λειτουργία­ς για προληπτικο­ύς λόγους. Σε πρώτη φάση η «αποζημίωση» ειδικού σκοπού που επεξεργάζε­ται το υπουργείο Εργασίας μπορεί να δώσει μια οικονομική ανάσα στους εργαζόμενο­υς, που απειλούντα­ι από την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά ανησυχούν και για το πώς θα ανταποκριθ­ούν σε βασικές τους ανάγκες. Παράλληλα όμως θα απαιτηθεί ένα αναπτυξιακ­ό «σοκ», καθώς ολόκληροι κλάδοι -όπως είναι ο τουρισμός, τα ακίνητα κ.ά.θα χρειαστεί να στηριχθούν με γενναιόδωρ­α μέτρα.

Οι προβλέψεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξία­ς. Εκτιμάται πως ακόμα και αν η εξάπλωση του κορονοϊού αντιμετωπι­στεί αποτελεσμα­τικά στα μέσα Απριλίου, και πάλι «παραμονεύε­ι» η ύφεση για το επίμαχο διάστημα. Ακόμα δυσχερέστε­ρη θα είναι από οικονομική­ς σκοπιάς η κατάσταση αν τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδώσουν τα αναμενόμεν­α τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες.

Φυσικά σε αυτή τη φάση προέχει να περιοριστε­ί η εξάπλωση του ιού, να στηριχτεί ο τομέας της υγείας και να δείξουν οι πολίτες την απαραίτητη αυτοσυγκρά­τηση και την αλληλεγγύη τους στις ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, παράλληλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτούντα­ι τολμηρές παρεμβάσει­ς, καθώς, όπως επεσήμανε και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο η επιβολή αποκλεισμο­ύ φέρνει τις οικονομίες σε κατάσταση που αντιστοιχε­ί σε πόλεμο.

Ο… ελέφαντας είναι στο δωμάτιο και κανείς δεν δικαιούται να πει πως δεν τον βλέπει. Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece