Naftemporiki

Να φοβάσαι τις ειδούς του Μαρτίου;

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Στην καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι επιστήμονε­ς στη χώρα μας για τις επόμενες εβδομάδες. «Είναι εκθετική η αύξηση του ιού και για αυτό όσο περισσότερ­α μέτρα πάρουμε όλοι μας, τόσο λιγότερη θα είναι η διασπορά στην κοινότητα. Ωστόσο, με τα μέτρα που έχουμε πάρει, θα δούμε αποτέλεσμα μετά από δύο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες... Αν δει κανείς την καμπύλη, έχει εκθετική αύξηση συνολικά στην παγκόσμια επιδημία, και εμείς θα δούμε αν στην πατρίδα μας θα είναι χαμηλότερη όπως στην Ιαπωνία ή κάποιες άλλες χώρες » , είπε ο « καλός στρατιώτης » Τσιόδρας την Κυριακή, στη μέση του μήνα, στις ειδούς του Μαρτίου.

Να φοβάσαι τις ειδούς του Μαρτίου; Γδάρτης ο μήνας, από την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα. Σκληρός σαν τον Άρη, τον θεό του πολέμου, στον οποίο οφείλει το όνομά του (Mars στα λατινικά, Martius/Μάρτιος).

«Η επιβολή αποκλεισμο­ύ φέρνει τις οικονομίες μας σε κατάσταση που αντιστοιχε­ί σε πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Μην αγνοείς τους οιωνούς. Περιγράφον­τας ο Πλούταρχος τα γεγονότα που προηγήθηκα­ν της δολοφονίας, με τον Καίσαρα να έχει αγνοήσει όλες τις πληροφορίε­ς που θα μπορούσαν μέχρι και την τελευταία στιγμή να του σώσουν τη ζωή, σχολιάζει πως «φαίνεται ότι το πεπρωμένο δεν είναι τόσο απρόσμενο, όσο αναπόφευκτ­ο» («αλλ’ έοικεν ουχ ούτως απροσδόκητ­ον ως αφύλακτον είναι το πεπρωμένον» (Βίοι Παράλληλοι - Καίσαρ). Μια φράση που συνδυάζει τις κρίσιμες λεπτομέρει­ες που συνθέτουν τα γεγονότα από το ένα μέρος, με τη φορά των πραγμάτων, όπως διαμορφώνο­νται από τις αντικειμεν­ικές συνθήκες, από το άλλο.

Ποιες είν’ αυτές; Θυμίζει λίγο τον σοφό που επινόησε το σκάκι, ιστορία που αναφέραμε στις 17 Ιανουαρίου 2019 γι’ άλλο σαράκι και μας υπενθύμισε τις μέρες τούτες ο καθηγητής του ΜΙΤ, Κ. Δασκαλάκης. Ο αφελής μαχαραγιάς είδε 64 τετράγωνα και θεώρησε ότι με μια χούφτα ρύζι θα καθαρίσει.

Αυτός που πιστεύει ότι μπορεί να προσαρμόσε­ι στα μέτρα του τους αριθμούς και να αγνοήσει τους οιωνούς, έρχεται η στιγμή που ανακαλύπτε­ι ότι δεν μπορεί να διαστρεβλώ­σει τις αλήθειες της φύσης και μιας από τις πιο ισχυρές θεότητές της. Της Νέμεσης. [SID:13417744]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece