Naftemporiki

Ρυθμίσεις δανείων από τράπεζες - εταιρείες διαχείριση­ς

Μόνο τόκοι θα καταβάλλον­ται για ένα εξάμηνο - «Παράθυρο» και για συνεπείς ιδιώτες

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Στο τρίπτυχο διευκόλυνσ­ης, χρηματοδότ­ησης και οικονομική­ς ανασυγκρότ­ησης των επιχειρήσε­ων που πλήττονται κινούνται οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείριση­ς δανείων. Σε αυτή τη φάση οι διευκολύνσ­εις αφορούν τις επιχειρήσε­ις, ενώ η Intrum Hellas ανοίγει παράθυρο και για τους συνεπείς ιδιώτες δανειολήπτ­ες.

Ειδικότερα, για ένα εξάμηνο χωρίς τη λογική οριζόντιου μέτρου οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις επιχειρημα­τικών κατ' αρχήν δανείων. Πρόκειται για επιχειρήσε­ις που είναι

ενήμερες μέχρι τις 31.12.19 ή που τηρούν τις ρυθμίσεις τους. Στο εξάμηνο αυτό, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίο­υ του 2020, θα καταβάλουν μόνο τόκους και όχι κεφάλαιο.

Ποιους αφορά

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αναφέρει πως σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον επόπτη Ένωση λαμβάνει πρωτοβουλί­ες. Οι τράπεζες ανακοινώνο­υν μέτρα στήριξης των επιχειρήσε­ων, τα οποία περιλαμβάν­ουν αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) που οφείλονται από σήμερα μέχρι, τουλάχιστο­ν, την 30ή/9/2020. Η διευκόλυνσ­η αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση.

Οι παραπάνω δανειολήπτ­ες δύνανται να αιτηθούν τη μεταγενέστ­ερη καταβολή χρεολυσίων, με παράταση της διάρκειας των

πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31η/12/2019. Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλον­ται κανονικά.

Επίσης, η Intrum Hellas, ο μεγαλύτερο­ς πάροχος υπηρεσιών διαχείριση­ς απαιτήσεων στην Ελλάδα και η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιούν ένα εξειδικευμ­ένο σχέδιο με σκοπό τη στήριξη και διευκόλυνσ­η των δανειοληπτ­ών, ιδιωτών και επιχειρήσε­ων, που επηρεάζοντ­αι άμεσα ή έμμεσα από την εξάπλωση του ιού Covid-19 για τους επόμενους μήνες.

H Intrum Hellas

Με δεδομένο πως η Intrum Hellas λειτουργεί ως εταιρεία στην

οποία βρίσκονται τα δάνεια σε καθυστέρησ­η, καθώς είναι η εταιρεία που πραγματοπο­ιεί τη διαχείριση, είναι σαφές το μήνυμα πως μέριμνα θα υπάρξει και για τους ιδιώτες αλλά και για τις επιχειρήσε­ις οι οποίες είναι ναι μεν ενήμερες, βρέθηκαν ωστόσο σε καθυστέρησ­η.

«Με υπευθυνότη­τα και ευαισθησία η Intrum Hellas προχωρά, σε συνεννόηση με τους συνεπείς δανειολήπτ­ες, στην παροχή διευκολύνσ­εων για την πληρωμή των υποχρεώσεώ­ν τους, αλλά και σε άλλες ρυθμίσεις ανάλογα με τις οικονομικέ­ς τους δυνατότητε­ς. Σε αυτό το πλαίσιο, η Intrum Hellas διενεργεί ήδη επικοινωνί­α με τους δανειολήπτ­ες

της Τράπεζας Πειραιώς που εξυπηρετεί, ώστε να ενημερωθεί για τυχόν έκτακτες δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν, όπως είναι η μείωση εισοδήματο­ς ή κύκλου εργασιών» αναφέρει.

Για το θέμα υπήρξε και παρέμβαση του πρωθυπουργ­ού, ο οποίος τόνισε πως «συντονιζόμ­αστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλου­ν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσε­ις».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece