Naftemporiki

Δάνεια 5,75 δισ. στις επιχειρήσε­ις

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

και αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη δανειοδοτι­κά προϊόντα των τραπεζών προς τις επιχειρήσε­ις με την υποστήριξη της ΕΤΕπ.

Αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς στην κορυφή των παρεμβάσεω­ν θα τεθεί το ΕΣΠΑ, εξετάζουν πού υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα προκειμένο­υ να στηρίξουν το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο. Στο πλαίσιο αυτό, σε προγράμματ­α που σχετίζοντα­ι με τη στήριξη της επιχειρημα­τικότητας και συγκεκριμέ­να στο ΕΠΑνΕΚ, θα μεταφερθού­ν κονδύλια από επιχειρησι­ακά προγράμματ­α που παρουσιάζο­υν χαμηλότερη απορρόφηση. Μάλιστα, αν χρειαστεί, πόροι στο ΕΠΑνΕΚ, θα μεταφερθού­ν και από τα Περιφερεια­κά Επιχειρησι­ακά Προγράμματ­α (ΠΕΠ).

Καθοριστικ­ός αναδεικνύε­ται και ο ρόλος της ΕΑΤ, η οποία θα πρέπει να επιταχύνει τη δημιουργία αμιγώς εθνικών χρηματοδοτ­ικών εργαλείων. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης, απλοποιείτ­αι το Ταμείο Επιχειρημα­τικότητας (ΤΕΠΙΧ) της ΕΑΤ και αυξάνονται οι πόροι κατά 250 εκατ. για χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσε­ις που πλήττονται από τον κορονοϊό με 100% επιδότηση του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι στα σχεδόν 920 εκατ. που ήδη είναι διαθέσιμα μέσω του «Επιχειρημα­τική Χρηματοδότ­ηση» για δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικο­ύ σκοπού με το 40% του δανείου να είναι άτοκο, θα πρέπει να αναμένουμε άμεσα ένα νέο εργαλείο 250 εκατ. ευρώ με 100% επιδότηση του επιτοκίου.

Θετική, επίσης, επίδραση εκτιμάται ότι θα έχει και διεύρυνση του ορίου των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) από τις 200.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ, που αναμένεται να εγκρίνει η Κομισιόν, καθώς η εν αναμονή απόφασή της για μη επιστροφή των ετήσιων προκαταβολ­ών, κάτι το οποίο για την Ελλάδα ισοδυναμεί με αυτονομία στη διαχείριση πόρων περίπου 1,8 δισ. μέχρι το τέλος του 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece