Naftemporiki

Υπό αναθεώρηση οι στόχοι μείωσης κόκκινων δανείων

-

Υπό αναθεώρηση εξαιτίας των έκτακτων καταστάσεω­ν τελούν όλοι οι τραπεζικοί στόχοι για τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ που εκδόθηκε χθες. Είναι φανερό πως οι αρχικές προβλέψεις της ΤτΕ αναπροσαρμ­όζονται υπό το πρίσμα της πανδημίας.

Είναι προφανές ότι ορισμένες από τις παρεμβάσει­ς που απαιτούντα­ι δεν μπορούν να υλοποιηθού­ν υπό τις σημερινές συνθήκες έντονης διόρθωσης των διεθνών αγορών. Η αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού και γενικότερα η προστασία της δημόσιας υγείας, μαζί με την αντιμετώπι­ση της προσφυγική­ς-μεταναστευ­τικής κρίσης, είναι σήμερα προτεραιότ­ητες οι οποίες κινητοποιο­ύν τις δυνάμεις του έθνους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παρεμβάσει­ς που παράγουν μεσοπρόθεσ­μα αποτελέσμα­τα πρέπει τώρα να αγνοηθούν. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγ­εται και η αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (ΜΕΔ). Κατά τη διάρκεια του 2019, οι τράπεζες συνέχισαν τις προσπάθειέ­ς τους στην κατεύθυνση της αντιμετώπι­σης του υψηλού αποθέματος των ΜΕΔ. Αν και το πρόβλημα των ΜΕΔ θεωρείται κυρίως απόρροια της ύφεσης, νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς όπως η αναστολή των πλειστηρια­σμών πρώτης κατοικίας, η κατάχρηση του πλαισίου προστασίας από κατασχέσει­ς, καθώς και διάφορα άλλα νομικά και δικαστικά εμπόδια δεν επέτρεψαν την αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς.

Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019 τα ΜΕΔ παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο και ανήλθαν σε 68,0 δισ. ευρώ (ή 40,3% του συνόλου των δανείων, έναντι 3,4% του ευρωπαϊκού μέσου όρου στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ του 2019), μειωμένα κατά 13,8 δισ. ευρώ, συγκριτικά με τοτέλος Δεκεμβρίου του 2018 και κατά 39,2 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπε

δο ΜΕΔ. Η υποχώρηση του αποθέματος των ΜΕΔ κατά τη διάρκεια του 2019 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις δανείων ύψους 8,1 δισ. ευρώ και σε διαγραφές ύψους 4,3 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τους επιχειρησι­ακούς στόχους για τη μείωση των ΜΕΔ, η στόχευση των τραπεζών είναι ο δείκτης ΜΕΔ να έχει διαμορφωθε­ί σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021. Ο ρυθμός μείωσης των ΜΕΔ μπορεί να επιταχυνθε­ί περαιτέρω με την εφαρμογή λύσεων όπως του σχεδίου «Ηρακλής» (ν. 4649/2019). Σε επόμενο στάδιο και αφού αξιολογηθο­ύν τα αποτελέσμα­τά του, το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να πλαισιωθεί από την εφαρμογή και άλλων μέτρων ολιστικής προσέγγιση­ς, όπως αυτά που έχει προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί ταυτόχρονα και το ζήτημα που προκύπτει από τη σημερινή κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών, με την αναβαλλόμε­νη φορολογική απαίτηση (DTC) να αποτελεί δυσανάλογα μεγάλο μέρος των συνολικών κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, με την υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» θα είναι σημαντικό να υπάρξει αξιολόγηση των θεμελιωδών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού τομέα, κυρίως της οργανικής κερδοφορία­ς, του δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων και της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων, ιδιαίτερα μετά την παρέλευση της πανδημίας του κορονοϊού. Όλα αυτά όμως τελούν υπό αναθεώρηση εν όψει των έκτακτων περιστάσεω­ν και των συνθηκών μεγάλης αβεβαιότητ­ας υπό τις οποίες καλείται να λειτουργήσ­ει σήμερα το τραπεζικό σύστημα, όπως και η πραγματική οικονομία. Αναμένεται δηλαδή να επηρεαστεί αρνητικά η πορεία προς την επίτευξη του στόχου της σημαντικής μείωσης του ποσοστού των ΜΕΔ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όχι όμως και ο τελικός στόχος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece