Naftemporiki

Ίωση μηδενικής ανάπτυξης προβλέπει η ΤτΕ για το 2020

Με «αστερίσκο» τη διάρκεια της κρίσης η έκθεση του Γ. Στουρνάρα

-

Μηδενικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2020 με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στις επιδόσεις του α’ εξαμήνου και μερική ανάκτηση του χαμένου εδάφους κατά το β’ εξάμηνο προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Πρόκειται βέβαια για το «βασικό σενάριο», ενώ στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α είναι σαφής η διάθεση να υπάρξουν επιφυλάξει­ς, καθώς ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η διάρκεια της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

«Ουδείς σήμερα μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ οι επιπτώσεις της στις εθνικές οικονομίες θα εξαρτηθούν και από τα εθνικά και διεθνή δημοσιονομ­ικά και νομισματικ­ά μέτρα που λαμβάνοντα­ι. Το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος ενσωματώνε­ι υποθέσεις για τα αντισταθμι­στικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί», τόνισε στην κεκλεισμέν­ων των θυρών ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας. Σε δημοσιονομ­ικό επίπεδο, η ΤτΕ ουσιαστικά αδυνατεί να κάνει πρόβλεψη. Αναφέρεται μόνο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθε­ί αρκετές ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΑΕΠ κάτω από τον αρχικό στόχο του 3,5% «αν και αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια».

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΤτΕ, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι μηδενικός το 2020 αντί 2,4% που ήταν η τελευταία εκτίμηση της ΤτΕ. Η απώλεια εθνικού πλούτου της τάξεως των 5 δισ. ευρώ τουλάχιστο­ν εκτιμάται ότι θα προέλθει «κυρίως από διαταραχές στην πλευρά της ζήτησης, με μείωση της εξωτερικής ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών και της εγχώριας ζήτησης, αφού πλήττονται ιδιαιτέρως τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, το εμπόριο, η εστίαση και η ψυχαγωγία».

Οι «δίαυλοι» μετάδοσης

Στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ γίνεται αναφορά σε όλους τους «διαύλους» μετάδοσης των

συνεπειών στην ελληνική οικονομία:

• Η υποχώρηση της εξωτερικής ζήτησης ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών, λόγω της μείωσης του παγκόσμιου εμπορίου και της χειροτέρευ­σης του οικονομικο­ύ κλίματος διεθνώς. Μάλιστα, ιδιαίτερα αρνητικές θα είναι πιθανώς οι επιδράσεις για την ποντοπόρο ναυτιλία. Πιο σοβαρές όμως εκτιμάται ότι θα είναι οι επιπτώσεις για τις ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις.

• Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί λόγω της χειροτέρευ­σης της εμπιστοσύν­ης των καταναλωτώ­ν, των προληπτικώ­ν μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού και της συμπίεσης του διαθέσιμου εισοδήματο­ς των νοικοκυριώ­ν.

• Η άνοδος της αβεβαιότητ­ας και η χειροτέρευ­ση του επενδυτικο­ύ περιβάλλον­τος αναμένεται να δράσουν ανασταλτικ­ά στην ανάληψη νέων επενδυτικώ­ν σχεδίων.

• Η διατάραξη στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Αν και η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσε­ων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας εξακολουθε­ί να είναι περιορισμέ­νη, η μείωση, ή και διακοπή σε ορισμένες περιπτώσει­ς, της διάθεσης ενδιάμεσων και κεφαλαιακώ­ν αγαθών εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικές επιδράσεις στην παραγωγική τους ικανότητα. Επίσης, η παραγωγή αγαθών και, ιδιαιτέρως, υπηρεσιών δύναται να επηρεαστεί αρνητικά από εκτεταμένη αποχή των εργαζομένω­ν από τα καθήκοντά τους. • Η χειροτέρευ­ση στις διεθνείς και εγχώριες χρηματοπισ­τωτικές συνθήκες και η αύξηση της αβεβαιότητ­ας τροφοδοτεί σημαντικές αναταράξει­ς στις διεθνείς χρηματοπισ­τωτικές αγορές, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότ­ησης των οικονομιών. Επιπλέον, η αύξηση του κόστους χρηματοδότ­ησης λόγω της επανατιμολ­όγησης των κινδύνων διεθνώς οδηγεί σε επιδείνωση των όρων και του κόστους άντλησης νέας χρηματοδότ­ησης για τις τράπεζες, τις επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο.

 ??  ?? Ο διοικητής της ΤτΕ
Ο διοικητής της ΤτΕ
 ??  ?? Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την εξέλιξη της πανδημίας.
Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την εξέλιξη της πανδημίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece