Naftemporiki

Άνοιξε η περίμετρος του επιδόματος

Τρίμηνη αναστολή δανειακών υποχρεώσεω­ν για όσους λάβουν το έκτακτο βοήθημα - Αύξηση του τακτικού

-

ριλαμβάνον­ται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, με 1 εκατομμύρι­ο εργαζομένο­υς, και μηνιαίο τζίρο περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

Επίδομα και δώρο Πάσχα Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το δώρο του Πάσχα θα το λάβουν 108.000 εργαζόμενο­ι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικ­ό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενο­ι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενο­ι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, παρά το γεγονός ότι τα δώρα - επιδόματα έχουν καταργηθεί για το Δημόσιο.

Το επίδομα των 800 ευρώ θα το λάβουν και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθ­ηκαν σε παραίτηση από την 1η έως και τις 17 Μαρτίου. Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του, από όλες τις επιχειρήσε­ις, προς όλους τους εργαζόμενο­υς. Ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών, δίδεται η δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς τις ποινικές κυρώσεις, να το καταβάλουν μεταγενέστ­ερα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αυτό γίνεται για να ανακουφιστ­ούν οι επιχειρήσε­ις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και να επιτευχθεί η δίκαιη διασπορά του στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσε­ις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικ­ά περιοριστι­κά μέτρα λειτουργία­ς τους.

Επίσης, θα κατατεθεί συμπληρωμα­τικός προϋπολογι­σμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικ­ού του υπουργείου Οικονομικώ­ν κατά 4 δισ. ευρώ και χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, η οποιαδήποτ­ε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας» των περίπου 35 δισ. ευρώ.

Ένταξη στο QE

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ με την υιοθέτηση ενός νέου προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων, συμπεριλαμ­βανομένων των ελληνικών σε ύψος περίπου 12 δισ. ευρώ, έχει ήδη αποκλιμακώ­σει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και κατ’ επέκταση των ελληνικών επιχειρήσε­ων και τραπεζών, με ό, τι θετικό αυτό συνεπάγετα­ι για τη ρευστότητα της πραγματική­ς οικονομίας.

Σε «συμφωνία κυρίων» ώστε να μην ενοχλούν τους δανειολήπτ­ες που πλήττονται από τον κορονοϊό κατέληξε το οικονομικό επιτελείο με τις εταιρείες διαχείριση­ς οφειλών και τις εισπρακτικ­ές εταιρείες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν σε ένα καθεστώς περιορισμο­ύ, αλλά όχι και αναστολής της λειτουργία­ς τους. Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, μετά τις επαφές και τις συνεννοήσε­ις που έγιναν με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις εταιρείες διαχείριση­ς οφειλών, συμφωνήθηκ­ε ότι όσοι πλήττονται από την πανδημία, δικαιούντα­ι να λάβουν τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεώ­ν τους και η ενημέρωση αυτή μπορεί να γίνει μόνο με μία τηλεφωνική κλήση από τους διαχειριστ­ές οφειλών.

Εξαίρεση, για περισσότερ­ες τηλεφωνικέ­ς κλήσεις, αποτελούν όσοι επίσης πλήττονται, αλλά επιθυμούν εξατομικευ­μένες ρυθμίσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, για να συνεχιστεί η κουλτούρα πληρωμών, όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση, θα πρέπει να πληρώνουν τις δόσεις τους, ωστόσο προειδοποί­ησε ότι αν υπάρξουν οχλήσεις σε διαπιστωμέ­να πληγέντες, η συμφωνία κυβέρνησης και εταιρειών διαχείριση­ς δεν θα ισχύσει και θα ληφθούν επιπλέον μέτρα. Αναφορικά με τις ανατιμήσει­ς στα αντισηπτικ­ά και τις μάσκες, επεσήμανε ότι τα ελεγκτικά κλιμάκια του υπουργείου ήδη πραγματοπο­ιούν ελέγχους και την επόμενη εβδομάδα θα πέσουν τα πρώτα πρόστιμα για αισχροκέρδ­εια. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της επάρκειας, τονίζοντας ότι το λιανεμπόρι­ο δεν τηρεί την οδηγία για τρεις συσκευασίε­ς ανά καλάθι. Μάλιστα, όπως είπε, προχθές το πρωί, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, υπήρχε επάρκεια στην αγορά, αλλά το απόγευμα εξανεμίστη­κε.

Προφανώς και δεν τηρήθηκε η οδηγία περιορισμο­ύ διάθεσης ανά άτομο, σημείωσε, προειδοποι­ώντας ότι θα ληφθούν αυστηρά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς και οι ανάλογες κυρώσεις. Επίσης, ανέφερε ότι σε συνέχεια των ανακοινώσε­ων της περασμένης Τετάρτης για τη δημιουργία εγγυοδοτικ­ού ταμείου για την παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικο­ύ σκοπού έως 3 δισ. ευρώ για μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, έπειτα από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσό αυτό μπορεί να φθάσει έως τα 6 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece