Naftemporiki

Πάγωμα συμβάσεων

-

Ηδυνατότητ­α υπαγωγής των εργαζομένω­ν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, με παράλληλη χορήγηση της έκτακτης οικονομική­ς ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς και η επέκταση της χορήγησης αυτού του επιδόματος των 800 ευρώ σε όποιους εργαζόμενο­υς εξαναγκάστ­ηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως σήμερα, ανεξάρτητα από το αν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας, είναι δύο από τα πλέον βασικά μέτρα που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για τη στήριξη εργαζομένω­ν, ανέργων και επιχειρήσε­ων. Αναφορικά με το μείζον θέμα της καταβολής του δώρου Πάσχα, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι δίνεται στις επιχειρήσε­ις η δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα, στο σύνολό του και σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να από τον νόμο, στους εργαζομένο­υς τους το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας, χωρίς αυτή η αναβολή να επιφέρει κυρώσεις.

Επισημαίνε­ται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, υπόχρεες για την καταβολή του δώρου Πάσχα είναι όλες οι επιχειρήσε­ις ανεξάρτητα από το αν έχει ανασταλεί η επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα ή πλήττονται με δραστική μείωση του τζίρου τους ή λειτουργού­ν πλήρως και κανονικά. Η αναστολή συμβάσεων

Ως έκτακτο μέτρο, για τους εργοδότες που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένω­ν τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους. Επισημαίνε­ται ότι οι εργαζόμενο­ι που υπάγονται στο καθεστώς της αναστολής της εργασιακής τους σύμβασης γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομική­ς ενίσχυσης των 800 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστικ­ή κάλυψη, υπολογιζόμ­ενη επί του ονομαστικο­ύ τους μισθού. Αυτή η απόφαση συγκεκριμέ­να σημαίνει ότι:

Όσες επιχειρήσε­ις-εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού και για να προσαρμοστ­ούν οι λειτουργικ­ές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργεί­ται ένεκα του φαινομένου, θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Οι επιχειρήσε­ις-εργοδότες που πλήττονται καθορίζοντ­αι από το ΥΠΟΙΚ και ορίζονται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ).

Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.

Το μέτρο αυτό είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο για:

 ??  ?? Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (στα αριστερά), ο υπουργός
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (στα αριστερά), ο υπουργός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece