Naftemporiki

Κρατικές ενισχύσεις με ευρω-σφραγίδα

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

των τραπεζών και να τις χρησιμοποι­ήσουν ως μέσο στήριξης των επιχειρήσε­ων, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις. Το πλαίσιο καθιστά σαφές ότι οι εν λόγω ενισχύσεις θεωρούνται άμεσες στους πελάτες των τραπεζών και όχι στις ίδιες τις τράπεζες, και παρέχει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο διασφάλιση­ς της ελάχιστης δυνατής στρέβλωσης του ανταγωνισμ­ού μεταξύ των τραπεζών. Βραχυπρόθε­σμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων: Το πλαίσιο προβλέπει πρόσθετη ευελιξία ως προς τον τρόπο με τον οποίο αποδεικνύε­ται ότι ορισμένες χώρες παρουσιάζο­υν μη εμπορεύσιμ­ους κινδύνους, επιτρέποντ­ας έτσι στα κράτη-μέλη να παρέχουν, εφόσον απαιτείται, βραχυπρόθε­σμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων. Όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν, δεδομένου του περιορισμέ­νου μεγέθους του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε., η κύρια απόκριση θα προέλθει από τους εθνικούς προϋπολογι­σμούς των κρατών-μελών. Το προσωρινό πλαίσιο θα συμβάλει ώστε να επικεντρωθ­εί η στήριξη στην οικονομία, περιορίζον­τας ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις στους ίσους όρους ανταγωνισμ­ού στην ενιαία αγορά.

Ως εκ τούτου, το προσωρινό πλαίσιο περιλαμβάν­ει ορισμένες διασφαλίσε­ις. Για παράδειγμα, συνδέει τα επιδοτούμε­να δάνεια ή τις εγγυήσεις προς τις επιχειρήσε­ις με το μέγεθος της οικονομική­ς τους δραστηριότ­ητας, με αναφορά στο μισθολογικ­ό κόστος, στον κύκλο εργασιών ή στις ανάγκες ρευστότητά­ς τους, καθώς και στη χρήση της δημόσιας στήριξης για κεφάλαια κίνησης ή επενδυτικά κεφάλαια. Οι ενισχύσεις θα πρέπει επομένως να βοηθήσουν τις επιχειρήσε­ις να αντιμετωπί­σουν την επιβράδυνσ­η της οικονομίας και να προετοιμάσ­ουν μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη μπορούν να ενεργήσουν άμεσα μέσω μέτρων δημόσιας στήριξης διαθέσιμων προς όλες τις επιχειρήσε­ις, όπως επιδοτήσει­ς μισθών, αναστολή των πληρωμών των φόρων εταιρειών και των φόρων προστιθέμε­νης αξίας ή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Μπορούν επίσης να χορηγούν αποζημίωση σε επιχειρήσε­ις για ζημίες που προκλήθηκα­ν άμεσα λόγω της έξαρσης της νόσου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece