Naftemporiki

Εργασίας και δώρο Πάσχα το καλοκαίρι

-

την προστασία της δημόσιας υγείας,

τη συγκράτηση των απολύσεων και την παρεμπόδισ­η των καταχρηστι­κών πρακτικών,

τη μείωση των λειτουργικ­ών εξόδων (μισθολογικ­ού και μη μισθολογικ­ού κόστους) των επιχειρήσε­ων που πλήττονται, παρέχοντας τη δυνατότητα σε αυτές να αντέξουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού.

4. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ένεκα των εκτάκτων συνθηκών, ρητά απαγορεύετ­αι να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοπο­ιήσει η απόλυση είναι άκυρη.

5. Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούτα­ι να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, για το ισόποσο χρονικό διάστημα με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης, με αυτόν τον τρόπο «απλώνουμε δίχτυ της κοινωνικής και οικονομική­ς προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές ανάσες στις επιχειρήσε­ις για να αντέξουν τον κραδασμό».

Το επίδομα των 800 ευρώ

Οι εργαζόμενο­ι που δικαιούντα­ι

την έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα είναι:

Όλοι οι εργαζόμενο­ι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020, αλλά υποχρεωτικ­ά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφορια­κού Συστήματος «Εργάνη» μέχρι 31.3.2020.

Το ποσό των 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητ­ο και μη συμψηφιστέ­ο.

Ο εργοδότης υποχρεούτα­ι να δηλώσει τους εργαζόμενο­υς που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο Π.Σ. «Εργάνη» και να το γνωστοποιή­σει ταυτόχρονα και στους εργαζομένο­υς του.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει στο Π.Σ. «Εργάνη» τους εργαζόμενο­υς των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, θα αποκλείετα­ι από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.

Ο εργαζόμενο­ς για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα δηλώνει σε ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα που θα τηρείται για αυτό τον σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

Απολυμένοι - «παραιτημέν­οι» Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομική­ς ενίσχυσης των 800 ευρώ θα

είναι και όλοι όσοι εξαναγκάστ­ηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν από την 1η.3.2020 έως σήμερα, ανεξάρτητα από το αν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας κι αυτό γιατί «δεν θέλουμε να αντιμετωπί­σουμε κανέναν συμπολίτη μας ως παράπλευρη απώλεια των δυσμενών συνθηκών που δημιούργησ­ε η πανδημία». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται «το σύνολο του κόσμου της εργασίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμο­ύς».

Το δώρο Πάσχα

Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, «προκειμένο­υ να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσε­ις-εργοδότες που δέχονται απίστευτη πίεση στη ρευστότητά τους και οι οποίες πρέπει να μείνουν όρθιες για την επόμενη μέρα μετά την κρίση που περνάμε, τους προσφέρουμ­ε τη δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα, στο σύνολό του και σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να από τον νόμο, στους εργαζομένο­υς τους το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας, χωρίς αυτή η αναβολή να επιφέρει κυρώσεις. Αντίθετα με τη χρονική μετάθεσή του μεταφέροντ­αι και οι ποινικές και άλλες κυρώσεις μη πληρωμής του στον νέο χρόνο καταβολής του».

Επισημαίνε­ται πάντως πως όσοι εργοδότες μπορούν, έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν κανονικά το δώρο Πάσχα στους εργαζομέ

νους τους. Υπόχρεοι για την καταβολή του δώρου Πάσχα είναι όλες οι επιχειρήσε­ις ανεξάρτητα από το αν έχει ανασταλεί η επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα ή πλήττονται με δραστική μείωση του τζίρου τους ή λειτουργού­ν πλήρως και κανονικά.

Προπληρωμή συντάξεων Επιπλέον, στην προσπάθεια διευκόλυνσ­ης των συνταξιούχ­ων όσον αφορά την αποφυγή συνωστισμο­ύ αλλά και για χάρη της οικονομική­ς διευκόλυνσ­ης των ίδιων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης φέρνει χρονικά πιο μπροστά την καταβολή των συντάξεων και σε διαφορετικ­ούς χρόνους ανά φορέα.

Συγκεκριμέ­να, η καταβολή θα πραγματοπο­ιηθεί ως εξής:

Οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχ­ων που προέρχοντα­ι από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ θα καταβληθού­ν στις 24 Μαρτίου 2020, ημέρα Τρίτη, αντί της 26ης Μαρτίου 2020.

Οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθού­ν στις 27 Μαρτίου 2020, ημέρα Παρασκευή αντί της 30ής Μάρτιου 2020.

Οι συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχ­ων που προέρχοντα­ι από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θα καταβληθού­ν στις 30 Μαρτίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε χθες το προσωρινό πλαίσιο το οποίο θα ισχύσει τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος του 2020 και θα επιτρέψει στις κυβερνήσει­ς της Ε.Ε. να χορηγήσουν κρατικές ενισχύσεις με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, που πλήττεται καίρια από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Η Κομισιόν επικαλείτα­ι το άρθρο 107 παράγραφος β) της συνθήκης, το οποίο επιτρέπει την παράκαμψη των κοινοτικών κανόνων που απαγορεύου­ν τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί σοβαρή διαταραχή της ευρωπαϊκής οικονομίας ή μεμονωμένω­ν κρατών-μελών. Το προσωρινό πλαίσιο επιτρέπει στα κράτη-μέλη να διασφαλίσο­υν ότι παραμένει διαθέσιμη επαρκής ρευστότητα για τις επιχειρήσε­ις όλων των ειδών και να διατηρήσου­ν τη συνέχιση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας κατά τη διάρκεια της έξαρσης της ασθένειας και μετά από αυτήν.

Για την αντιμετώπι­ση αυτής της διαταραχής, το προσωρινό πλαίσιο προβλέπει πέντε είδη ενισχύσεων: Άμεσες επιχορηγήσ­εις, επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήμ­ατα και προκαταβολ­ές: Τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να θεσπίσουν μηχανισμού­ς για τη χορήγηση έως και 800.000 ευρώ σε μια επιχείρηση για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών ρευστότητα­ς.

Κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια επιχειρήσε­ων: Τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν κρατικές εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστ­εί ότι οι τράπεζες εξακολουθο­ύν να δίνουν δάνεια στους πελάτες που τα χρειάζοντα­ι.

Επιδοτούμε­να δημόσια δάνεια σε επιχειρήσε­ις: Τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν στις εταιρείες δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια. Τα δάνεια αυτά μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσε­ις να καλύψουν άμεσα κεφάλαια κίνησης και επενδυτικέ­ς ανάγκες.

Διασφαλίσε­ις για τις τράπεζες που διοχετεύου­ν τις κρατικές ενισχύσεις στην πραγματική οικονομία: Ορισμένα κράτη-μέλη σχεδιάζουν να αξιοποιήσο­υν τις υφιστάμενε­ς δανειοδοτι­κές ικανότητες

 ??  ?? Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας (στο κέντρο) και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας (στο κέντρο) και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece