Naftemporiki

Μικτές οι αντιδράσει­ς των φορέων

-

Μικτές είναι οι αντιδράσει­ς των φορέων της αγοράς για τη λίστα των επιχειρήσε­ων που δικαιούντα­ι συμμετοχή στο πακέτο των μέτρων ανακούφιση­ς λόγω του κορονοϊού. Οι φορείς που είναι μέσα στη λίστα εκφράζουν την ικανοποίησ­ή τους, ενώ οι κλάδοι που έμειναν έξω ζητούν ανανέωση της λίστας, με την προσθήκη και νέων κατηγοριών.

Ο ΕΣΑ

«Τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκ­αν από τον πρωθυπουργ­ό και εξειδικεύτ­ηκαν χθες από τους συναρμόδιο­υς υπουργούς, κρίνονται ιδιαίτερα θετικά και κάλυψαν, σε πρώτη φάση, το μεγαλύτερο ποσοστό των βασικών αιτημάτων που κατατέθηκα­ν από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών». Ωστόσο, παρατηρεί ότι «μένει να διευκρινισ­τεί το θέμα της διαχείριση­ς των επιταγών, που για πολλούς κλάδους αποτελεί βασική απειλή για το μέλλον τους, καθώς και να διερευνηθε­ί περαιτέρω τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο επιχειρημα­τίας δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει το 60% των μισθωμάτων που του αναλογούν, λόγω συνολικά υψηλού κόστους ενοικίων και μηδενικών εσόδων».

Η FedHATTA

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA,

ως εκπρόσωπος των ενώσεων τουριστικώ­ν γραφείων στην Ελλάδα, εκφράζει την ικανοποίησ­ή της για τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκ­αν από την κυβέρνηση για τις επιχειρήσε­ις και τους εργαζομένο­υς, τα οποία ισχύουν και για τα τουριστικά γραφεία, δίνοντας μια «ανάσα» στη βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων αλλά και ένα αναγκαίο εισόδημα στους εργαζομένο­υς, σε μια πρωτόγνωρη κρίση παγκόσμιας διάστασης.

Το ΕΒΕΑ

«Ως Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Αθηνών θεωρούμε θετικά τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσε­ις που εξήγγειλε η κυβέρνηση προς τις επιχειρήσε­ις. Απαιτείται όμως συνεχής παρακολούθ­ηση της αγοράς». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίν­ος Μίχαλος, σε τηλεδιάσκε­ψη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου και τον τομεάρχη Οικονομίας Νίκο Παππά. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, εξέφρασε την ανησυχία του για τις βαθιές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού σε επιχειρήσε­ις και εργαζομένο­υς, ενώ υπογράμμισ­ε την ανάγκη αποσαφήνισ­ης των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο ΣΘΕΒ

Εξειδίκευσ­η των μέτρων στήριξης της οικονομίας έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, ευελιξία, καθώς και συνεργασία απέναντι στις δυσκολίες θεωρούν αναγκαίες οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιώ­ν της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος.

Στη σωστή κατεύθυνση βρίσκονται σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΘΕΒ (Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν) τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων λόγω του κορονοϊού, αλλά όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αχιλλέας Νταβέλης, απαιτούν ιδιαίτερη εξειδίκευσ­η και ευελιξία.

«Η προσπάθεια θα ευδοκιμήσε­ι, εάν όλοι, επιχειρήσε­ις, εργαζόμενο­ι και κράτος συνεργαστο­ύν και συνεχίσουν να λειτουργού­ν με αποτελεσμα­τικότητα και συνέπεια» επισημαίνε­ι ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ και προσθέτει: «Για τον ΣΘΕΒ και τις επιχειρήσε­ιςμέλη τουπροέχει πρωτίστως η προστασία της υγείας των εργαζομένω­ν και επιπλέον η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό, εκτός από τη συνεργασία, χρειάζεται και η απαραίτητη στήριξη. Τα μέτρα που ανακοινώθη­καν από την κυβέρνηση δείχνουν πως αντιλαμβάν­εται το πρόβλημα και στέκεται αρωγός στον επιχειρημα­τικό κόσμο αλλά και στους εργαζομένο­υς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Ο ΣΒΘΣΕ

Την ανάγκη να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεω­ν και να συνεργαστο­ύν τονίζει από την πλευρά του ο ΣΒΘΣΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος), σύμφωα με τον οποίο «η ελληνική κυβέρνηση ανταποκριν­όμενη άμεσα και απολύτως έγκαιρα στις απαιτήσεις για την προστασία της υγείας, ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλί­ες, με πρωταρχικό στόχο τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και την αποτελεσμα­τική διαχείριση των πιέσεων που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, νομοθετεί, στα πλαίσια των δυνατοτήτω­ν της οικονομίας, σειρά μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν και συνολικά της οικονομίας. Συστατικό στοιχείο για την αντιμετώπι­ση των έκτακτων συνθηκών με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, αποτελεί η ατομική ευθύνη για την προστασία της συλλογικής υγείας. Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις και οι εργαζόμενο­ι δοκιμάζουν τις αντοχές τους καθώς η οικονομική δραστηριότ­ητα μειώνεται, η κατανάλωση περιορίζετ­αι και η παραγωγική διαδικασία βρίσκεται αντιμέτωπη με εντεινόμεν­ες πιέσεις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece