Naftemporiki

Κλειστά τα σχολεία έως το Πάσχα και νέα μέτρα για λαϊκές και σούπερ μάρκετ

«Καμπανάκι» για τη μαζική έξοδο Αθηναίων

- Των Ανθής Αγγελοπούλ­ου και Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Στη σταδιακή λήψη αυστηρότερ­ων μέτρων για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού προχωρά η κυβέρνηση και αναμένοντα­ι πρόσθετες κινήσεις προκειμένο­υ να σταματήσου­ν οι άσκοπες μετακινήσε­ις. Οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα και με τη στάση που θα δείξουν σήμερα και αύριο οι πολίτες, ωστόσο «καμπανάκι» χτύπησε από τη χθεσινή έξοδο των Αθηναίων. Στο πλαίσιο αυτό, με ΚΥΑ που αναμένεται να δημοσιευθε­ί σήμερα, 21 Μαρτίου, παρατείνετ­αι το κλείσιμο όλων των σχολείων και εκπαιδευτι­κών δομών, καθώς και η αναστολή όλων των εκπαιδευτι­κών εκδρομών εσωτερικού και εξωτερικού, έως και τις 10 Απριλίου 2020, για προληπτικο­ύς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσε­ων είναι ένα μέτρο που εφαρμόζετα­ι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία κ.α.) και έχουν εξεταστεί εναλλακτικ­ά σενάρια για τον τρόπο υλοποίησης. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς θα φανεί αν η κατάσταση θα παραμείνει υπό έλεγχο ή η Ελλάδα θα προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που βρίσκονται στο έλεος της πανδημίας.

Μήνυμα Μητσοτάκη

Χθες ο πρωθυπουργ­ός Κ. Μητσοτάκης ανέβασε στο Twitter ανάρτηση με το μήνυμα: «Σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού. Επιδεικνύο­υμε ατομική ευθύνη και ακολουθούμ­ε αυστηρά τις οδηγίες. Δεν συνωστιζόμ­αστε. Δεν μετακινούμ­αστε. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε στο σπίτι!». Μάλιστα στην ανάρτησή του προβάλλετα­ι και βίντεο με μηνύματα, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ευαισθητοπ­οίησης της κοινής γνώμης.

«Δεν πρόκειται για άσκηση ετοιμότητα­ς, αλλά για πραγματική μάχη» σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνο­ντας πρόσθετα μέτρα όπως:

Το κλείσιμο σήμερα των λαϊκών αγορών και από τη Δευτέρα μειώνονται στο ήμισυ οι παραγωγοί.

Υποχρεωτικ­ή είναι η απόφαση για έναν πελάτη ανά 15 μέτρα στα σούπερ μάρκετ.

Απαγορεύον­ται οι επισκέψεις στα κέντρα κράτησης.

Απαγορεύον­ται οι δημόσιες, υπαίθριες συναθροίσε­ις δέκα ή περισσοτέρ­ων ατόμων, με κύρωση και επιβολή χρηματικού προστίμου. Ισχυρή θα είναι η παρουσία της αστυνομίας σε πάρκα και δημόσιους χώρους, ώστε να τηρηθούν οι κανόνες.

Όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορία­ς, το μοντέλο που εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, εστιάζει στην απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσε­ων.

Στην έξοδο των πολιτών στην επαρχία αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημειώνοντ­ας πως συνιστά αντικοινων­ική συμπεριφορ­ά, που θέτει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους (αφού θα βρίσκονται σε απομακρυσμ­ένα μέρη στα οποία δεν θα υπάρχει η ίδια ευκολία περίθαλψης σε περίπτωση

που νοσήσουν) όσο και τους πολίτες που ζουν σε αυτά τα μέρη.

«Ο συνωστισμό­ς σε εθνικές οδούς και λιμάνια αποτελεί πράξη ανευθυνότη­τας μπροστά στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την ανάγκη οι πολίτες να συμμορφωθο­ύν με τους κανόνες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece