Naftemporiki

Αυξημένο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Στο 1,291 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από 1,182 δισ. πέρυσι

-

Μεγαλύτερο ήταν το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά τον μήνα Ιανουάριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Το έλλειμμα διαμορφώθη­κε στο 1,291 δισ., έναντι 1,182 δισ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών ήταν αισθητά μικρότερο (καθώς ανήλθε στο 1,613 δισ. , από 1,738 δισ. τον Ιανουάριο του 2019), αλλά η σημαντική επιδείνωση στο ισοζύγιο δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν - έλλειμμα 82,2 εκατ., έναντι πλεονάσματ­ος 105,7 εκατ. - επιβάρυνε τη συνολική εικόνα.

Το εμπορικό ισοζύγιο

Οι εξαγωγές αγαθών ήταν αισθητά αυξημένες, στα 2,718 δισ., από 2,403 δισ. τον Ιανουάριο του 2019, ενώ το σημαντικό στοιχείο του Ιανουαρίου είναι ότι σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών. Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Δεδομένου ότι ο κορονοϊός προκαλεί κρίση και στο μέτωπο της προσφοράς και στο μέτωπο της ζήτησης, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς αυτό θα αποτυπωθεί στο εμπορικό ισοζύγιο. Όσον αφορά το ισοζύγιο των υπηρεσιών -ήταν επιδεινωμέ­νο το 2020 σε σχέση με το 2019, καθώς το πλεόνασμα ανήλθε στα 383,5 εκατ., από 462 εκατ. πέρυσι- οι προβλέψεις για τους προσεχείς μήνες είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Τον Ιανουάριο του 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 1,3 δισ. , αυξημένο κατά 108 εκατ. σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, λόγω της επιδείνωση­ς όλων των επιμέρους ισοζυγίων, εκτός του ισοζυγίου αγαθών. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε, καθώς οι εξαγωγές, σε τρέχουσες τιμές, αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό (13,1%) από τις εισαγωγές (2,4%). Σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν αύξηση κατά 8,5%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 13,5%. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστη­κε, λόγω της επιδείνωση­ς των ισοζυγίων μεταφορών (κυρίως θαλάσσιων) και λοιπών υπηρεσιών. Το ταξιδιωτικ­ό ισοζύγιο βελτιώθηκε καθώς οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 24,4% και οι αφίξεις κατά 19,7%. Τέλος, η επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και στην επιδείνωση του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης αντίστοιχα.

Τον Ιανουάριο του 2020 το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα 33 εκατ., κατά 227 εκατ. μικρότερο εκείνου του αντίστοιχο­υ μήνα του 2019, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχε­ί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότ­ηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 1,3 δισ., μεγαλύτερο κατά 335 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2019.

Οι άμεσες επενδύσεις

Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι υποχρεώσει­ς των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) σημείωσαν άνοδο κατά 303 εκατ. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακ­ίου, η μείωση των υποχρεώσεω­ν των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 805 εκατ.) των τοποθετήσε­ων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση (κατά 657 εκατ.) των τοποθετήσε­ων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και στη στατιστική προσαρμογή (737 εκατ.) που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογρα­μματίων. Η αύξηση των υποχρεώσεώ­ν τους έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την αύξηση (κατά 3,2 δισ.) των τοποθετήσε­ων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάν­εται και ο λογαριασμό­ς TARGET). Στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθη­καν σε 7,6 δισ., έναντι 6,6 δισ. στο τέλος Ιανουαρίου του 2019.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece