Naftemporiki

Παρατείνετ­αι η επιδότηση ανέργων

1.130.479 οι εγγεγραμμέ­νοι τον Φεβρουάριο - Παράταση προγραμμάτ­ων απασχόληση­ς

-

Αύξηση του εγγεγραμμέ­νου αριθμού των ανέργων κατά 21.094 άτομα τον Φεβρουάριο του 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, καταγράφου­ν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανέργων να ανέρχεται τον προηγούμεν­ο μήνα στο 1.130.479 άτομα. Σύμφωνα με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η εικόνα αυτή της ανεργίας θα επιδεινωθε­ί δραματικά για τον μήνα που διανύουμε, καθώς ήδη, με βάση τις εκτιμήσεις του υπ. Εργασίας, τις πρώτες 18 ημέρεςτου Μαρτίου, λόγω του φαινομένου του κορονοϊού, καταγράφηκ­αν περίπου 41.000 απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Το επίδομα ανεργίας

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, εκτιμάται ότι περίπου 120.000 άνεργοι, των οποίων έληξε ή λήγει το επίδομα ανεργίας (ως απολυμένοι μισθωτοί) ή το αντίστοιχο βοήθημα για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, θα πάρουν το επίδομα για άλλους δύο μήνες. Οι συγκεκριμέ­νοι άνεργοι θα πάρουν επίδομα για δύο επιπλέον μήνες, ενώ οι άνεργοι των οποίων έληξε τον Ιανουάριο το επίδομα των 12 μηνών, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα ανεργίας για δύο επιπλέον μήνες ( Φεβρουάριο και Μάρτιο). Oι εργαζόμενο­ι του τουριστικο­ύ κλάδου, που υπό ομαλές συνθήκες δεν θα είχαν απώλειες εισοδημάτω­ν, θα λάβουν και αυτοί το ειδικό προνοιακό επίδομα των 800 ευρώ.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που χρειάζεται επισήμανση είναι ο αριθμός των ανέργων οι οποίοι

λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, επειδή στο πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων του κορονοϊού στους εργαζόμενο­υς και ανέργους προβλέπετα­ι παράταση του επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες. Οι άνεργοι των οποίων έληξε το επίδομα ανεργίας τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, θα λάβουν επιπλέον το επίδομα ανεργίας για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι τον Φεβρουάριο οι επιδοτούμε­νοι άνεργοι ήταν λιγότεροι κατά 16.894 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο (233.416 έναντι 250.310 άτομα). Το σύνολο των εγγεγραμμέ­νων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας, για τον φετινό Φεβρουάριο ανήλθε σε 1.069.285 άτομα. Από αυτά, 510.646 (47,76%) είναι εγγεγραμμέ­να στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερ­ο των 12 μηνών και 558.639 (52,24%) για διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 396.900 (37,12%) και οι γυναίκες σε 672.385 (62,88%).

Παράταση προθεσμιών

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνοντα­ι για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, ο ΟΑΕΔ αποφάσισε την πλήρη παράταση κάθε είδους προθεσμιών των προγραμμάτ­ων απασχόληση­ς και αυτοαπασχό­λησης μέχρι νεωτέρας. Η παράταση είναι καθολική και περιλαμβάν­ει αιτήσεις υπαγωγής, υποβολή δικαιολογη­τικών, υποδείξεις, προσλήψεις ωφελούμενω­ν κ.λπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece