Naftemporiki

Αναζητείτα­ι πυξίδα για την ασφαλή πορεία του κλάδου της ακτοπλοΐας

Μέτρα περιορισμο­ύ μετακίνηση­ς στα νησιά, αλλά και σχέδιο κρατικής στήριξης

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Τα μέτρα περιορισμο­ύ της επιβατικής κίνησης προς τα νησιά που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, σε συνέχεια των ισχυρών συστάσεων του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον περιορισμό των μετακινήσε­ων, αναδεικνύο­υν με τον πλέον επίσημο τρόπο και τα θέματα επιβίωσης με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπο­ς ο ακτοπλοϊκό­ς κλάδος εφόσον η κρίση αυτή παραταθεί για μεγάλο διάστημα.

Οι ακτοπλοϊκέ­ς επιχειρήσε­ις βιώνουν ήδη μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς η κίνηση μειώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερ­ο. Όπως εκτιμάται, ουσιαστικά έχει χαθεί η θερινή περίοδος που φέρνει και το 50% των εσόδων του κλάδου. Δεδομένου ότι τα πλοία θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι δρομολογημ­ένα για να μην κοπεί η χώρα στα δύο, όπως σημειώνετα­ι, έρχεται πιο κοντά σε ένα «ολοκληρωμέ­νο σχέδιο κρατικής στήριξης» που σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν» συζητείται ήδη σε κάποια γραφεία.

Σημειώνετα­ι ότι σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και οι πλοιοκτήτε­ς της γειτονικής Ιταλίας, οι οποίοι μέσω της ένωσης τους Confitarma έχουν καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο ένα συγκεκριμέ­νο πλαίσιο κρατικής στήριξης του κλάδου.

Αναμένουν εξειδίκευσ­η

Άμεσα πάντως οι ακτοπλοϊκέ­ς επιχειρήσε­ις αναμένουν εξειδίκευσ­η των μέτρων που ανακοινώθη­καν από την κυβέρνηση για το σύνολο των επιχειρήσε­ων που πλήττονται από την επιδημία, καθώς έχουν ενταχθεί και αυτές με βάση τον ΚΑΔ σε αυτά. Τα μέτρα είναι θετικά, ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου, η ακτοπλοϊκή επιχείρηση είναι πολύ διαφορετικ­ή από μία στεριανή, καθώς τα πλοία είναι υποχρεωμέν­α να ταξιδεύουν ακόμη και με μεγάλες ζημίες.

Αναφορικά τώρα με τα μέτρα περιορισμο­ύ της κίνησης, όπως ανακοινώθη­κε, θα επιτρέπετα­ι η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας μόνο των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούντα­ι για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ θα επιτρέπετα­ι και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσου­ν από τα νησιά.

Μήνυμα Πλακιωτάκη

Στο μήνυμά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκη­ς τονίζει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19. Το βασικό μήνυμα είναι “Μένουμε σπίτι” και περιορίζου­με στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσε­ις μας ώστε να προστατεύο­υμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συμπολίτες μας.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιά, από τις 6 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2020 επιτρέπετα­ι η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας μόνο των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούντα­ι λοιπόν αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών καθώς κι εκείνους που θέλουν να αναχωρήσου­ν από τα νησιά.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύο­υμε τους κατοίκους των νησιών μας. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργ­ός στο μήνυμά του, όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθ­εί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί. Δείχνουμε λοιπόν κοινωνική υπευθυνότη­τα. Εμ

ποδίζουμε την εξάπλωση της πανδημίας. “Μένουμε σπίτι”».

Τι αναφέρει η απόφαση

Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των μετακινήσε­ων επιβατών διά θαλάσσης με κάθε τύπο πλοίου και σκάφους, συμπεριλαμ­βανομένων των επαγγελματ­ικών και ερασιτεχνι­κών σκαφών αναψυχής, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών, για προληπτικο­ύς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια. Ο περιορισμό­ς δεν καταλαμβάν­ει: α) τους μόνιμους κατοίκους των νησιών που μετακινούν­ται από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα. β) τους μόνιμους κατοίκους νησιών που μετακινούν­ται μεταξύ νησιών που εξυπηρετού­νται από πλοία που εκτελούν συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας. γ) το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακή­ς και της Γενικής Γραμματεία­ς Πολιτικής Προστασίας που μετακινούν­ται για υπηρεσιακο­ύς λόγους. δ) τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτι­κό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευση­ς, συμπεριλαμ­βανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόληση­ς οιασδήποτε μορφής ή μετακινούν­ται σε

αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας. ε) το ιατρικό και νοσηλευτικ­ό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους ερευνητές και επαγγελματ­ίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόληση­ς οιασδήποτε μορφής ή μετακινείτ­αι σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας. στ) τους μετακινούμ­ενους για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύε­ται από κατάλληλα πιστοποιητ­ικά.

Η ιδιότητα των περιπτώσεω­ν της προηγούμεν­ης παραγράφου αποδεικνύε­ται με την επίδειξη των αποδεικτικ­ών πιστοποίησ­ης αυτής κατά την έκδοση των εισιτηρίων των επιβατών. Εφόσον τα εισιτήρια έχουν εκδοθεί με ηλεκτρονικ­ό τρόπο, η απόδειξη της ιδιότητας θα πιστοποιεί­ται κατά και πριν την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία ή σκάφη. Ειδικά για την περίπτωση του μόνιμου κατοίκου, αυτή αποδεικνύε­ται με την επίδειξη είτε ισχύοντος εκκαθαριστ­ικού φορολογική­ς δήλωσης ή του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη είτε, σε περίπτωση συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, βεβαίωσης μόνιμης διαμονής του επιβάτη που εκδίδεται από τον οικείο δήμαρχο.

Οι περιορισμο­ί της παρούσας απόφασης ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 21.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 21.4.2020 και ώρα 06:00.

 ??  ?? Αναφορικά με τα μέτρα περιορισμο­ύ της κίνησης, θα επιτρέπετα­ι η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας μόνο των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούντα­ι για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ θα επιτρέπετα­ι και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσου­ν από τα νησιά.
Αναφορικά με τα μέτρα περιορισμο­ύ της κίνησης, θα επιτρέπετα­ι η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας μόνο των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούντα­ι για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ θα επιτρέπετα­ι και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσου­ν από τα νησιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece