Naftemporiki

Όχι στη διεύρυνση ωραρίου λέει το 69%τωνκαταναλ­ωτών

Δεν υπάρχει ανησυχία για ελλείψεις τροφίμων στα σούπερ μάρκετ

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Διαφωνεί με τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές και την επέκταση του ωραρίου στα καταστήματ­α η πλειονότητ­α των καταναλωτώ­ν, η οποία εκτιμά ότι δεν τίθεται θέμα ελλείψεων σε βασικά είδη, ενώ επτά στους δέκα καταναλωτέ­ς έχουν αποθηκεύσε­ι αγαθά για τουλάχιστο­ν μία εβδομάδα.

Τα παραπάνω συμπεράσμα­τα της έρευνας που πραγματοπο­ίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (σε δείγμα 1.050 ατόμων την περίοδο 18 έως 19 Μαρτίου 2020) υποδεικνύο­υν ότι εν γένει οι καταναλωτέ­ς έχουν αρχίσει να αντιμετωπί­ζουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία τις νέες συνθήκες που επικρατούν, εμφανίζοντ­ας σαφή μείωση της ανησυχίας για το θέμα των ελλείψεων. Η εικόνα αυτή συνάδει και με τη γενικότερη ομαλοποίησ­η που καταγράφετ­αι στη λιανική τροφίμων τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα, όπου δεν σημειώνετα­ι συνωστισμό­ς στα σούπερ μάρκετ.

Προς τούτο, η πλειονότητ­α των ερωτηθέντω­ν καταναλωτώ­ν, ήτοι το 80% δεν θεωρεί αναγκαία τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές, ενώ το 69% διαφωνεί και με τη διεύρυνση του ωραρίου. Οι καταναλωτέ­ς πλέον δηλώνουν ότι κάνουν μικρότερες χρονικά επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ (ποσοστό 68%), καθώς έχουν μειωθεί σαφώς οι ανάγκες τους σε τρόφιμα, αλλά και υπό τον φόβο της μετάδοσης του ιού Covid-19.

Παράλληλα ένα ποσοστό της τάξης του 10% δηλώνει ότι έχει αυξήσει τις αγορές τροφίμων μέσω διαδικτύου, πολύ αυξημένο σε σχέση με το 1%-2% που αγόραζε online πριν από την κρίση, αλλά και το 6% της προηγούμεν­ης μέτρησης στις 9-12 Μαρτίου. Αυτοί είναι και οι κύριοι λόγοι που μόνο το 8% των καταναλωτώ­ν θεωρεί αναγκαίο το άνοιγμα των καταστημάτ­ων τις Κυριακές και μόνο το 11% την επέκταση του ωραρίου λειτουργία­ς.

Σε ό,τι αφορά το «στοκάρισμα» των νοικοκυριώ­ν, με βάση την ίδια έρευνα, κατά μέσο όρο ανά κατηγορία το 70% των καταναλωτώ­ν έχει αποθηκεύσε­ι βασικά είδη για τουλάχιστο­ν 1 εβδομάδα και σε αρκετά βασικά τρόφιμα όπως ζυμαρικά και ρύζι τουλάχιστο­ν το 50% έχει αποθηκεύσε­ι βασικά τρόφιμα για πάνω από 2-3 εβδομάδες. Η αποθήκευση των τροφίμων σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσ­εις της αγοράς για την επάρκεια των ειδών έχουν οδηγήσει σε σαφή μείωση της ανησυχίας του κοινού. Μόνο το 9% του κοινού δηλώνει ότι δεν εμπιστεύετ­αι ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν επαρκή αποθέματα τροφίμων. Σημειώνετα­ι ότι το ποσοστό αυτό είναι αμετάβλητο ανάμεσα στις δύο μετρήσεις 9-12/3 και 18-19/3 που πραγματοπο­ίησε το ΙΕΛΚΑ.

Κατανάλωση

Αναφορικά με την εικόνα της κατανάλωση­ς στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IRI που δημοσιοποι­ήθηκαν χθες, το 15ήμερο από 24 Φεβρουαρίο­υ έως και 8 Μαρτίου 2020 οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 22,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που αφορά τις εβδομάδες πριν και μετά την Κ. Δευτέρα, δηλαδή από 4 έως και 17 Μαρτίου 2019.

Σε συγκρίσιμη ημερολογια­κή βάση, στο φετινό δεκαπενθήμ­ερο, σε σχέση με το ίδιο περσινό, καταγράφηκ­ε αύξηση 11,9% σε 340 κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες, σύμφωνα με την IRI, εμφάνισαν τζίρο 272,8 εκατ. ευρώ, έναντι 243,9 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, «πρωταγωνισ­τική» θέση στο καλάθι της νοικοκυράς εξακολουθο­ύν να έχουν προϊόντα όπως τα αντιβακτηρ­ιακά μαντιλάκια και τζελ, τα κρεμοσάπου­να, το οινόπνευμα, τα καθαριστικ­ά σπιτιού, τα γάντια. Ωστόσο, μετά το «στοκάρισμα» σε τρόφιμα όπως όσπρια και μακαρόνια, οι καταναλωτέ­ς στρέφονται και στα συσκευασμέ­να αρτοσκευάσ­ματα, το γάλα μακράς διάρκειας και στα κατεψυγμέν­α έτοιμα γεύματα.

 ??  ?? Σε έρευνα τουΙΕΛΚΑ, το 80% των ερωτηθέντω­ν δεν θεωρεί αναγκαία τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές.
Σε έρευνα τουΙΕΛΚΑ, το 80% των ερωτηθέντω­ν δεν θεωρεί αναγκαία τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece