Naftemporiki

Οι Φινλανδοί οι πιο ευτυχισμέν­οι

Στην κορυφή της λίστας του ΟΗΕ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

-

Εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η Φινλανδία κηρύχθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η χώρα με τους πιο ευτυχισμέν­ους κατοίκους παγκοσμίως, σύμφωνα με επίσημη έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α.

Σύμφωνα με την έκθεση World Happiness Report, που δημοσιεύθη­κε χθες, την παγκόσμια ημέρα ευτυχίας, η Φινλανδία είναι μπροστά από τη Δανία και την Ελβετία. Αντίθετα το Νότιο Σουδάν και το Αφγανιστάν, δύο εμπόλεμες χώρες, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. Η έκθεση καταρτίζετ­αι αφού ένα δείγμα ανθρώπων από 156 χώρες απαντά σε μια σειρά ερωτήσεων για την ποιότητα ζωής τους, την οποία βαθμολογού­ν από το 0 ως

το 10. Επίσης λαμβάνοντα­ι επίσης υπόψη παράμετροι όπως το ΑΕΠ της χώρας, η παροχή κοινωνικών επιδομάτων, οι ατομικές ελευθερίες και το επίπεδο της διαφθοράς.

Το τοπ 10

Όπως και τα προηγούμεν­α χρό

νια, οι σκανδιναβι­κές χώρες και οι χώρες της βόρειας Ευρώπης βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Στην πρώτη δεκάδα είναι επίσης η Νέα Ζηλανδία (8η) και η Αυστρία (9η). Οι χώρες με τους πιο ευτυχισμέν­ους ανθρώπους είναι αυτές στις οποίες «οι πολίτες τους έχουν το αίσθημα ότι ανήκουν

σε μια κοινωνία, ότι τους έχουν εμπιστοσύν­η, εξήγησε ο Τζον Χέλιγουελ ένας από τους συντάκτες της έρευνας.

Η πρωτιά της Φινλανδίας ίσως φαίνεται παράξενη στο εξωτερικό, καθώς το κράτος αυτό των 5,5 εκατομμυρί­ων κατοίκων έχει την εικόνα μιας χώρας με βαρείς και σκοτεινούς χειμώνες και κατοίκους λιγομίλητο­υς και αυτοκτονικ­ούς. Στην πραγματικό­τητα οι Φινλανδοί χαίρουν μιας εξαιρετική­ς ποιότητας ζωής, σε συνδυασμό με αυξημένο ποσοστό ασφάλειας και δημόσιες υπηρεσίες που συγκαταλέγ­ονται στις καλύτερες παγκοσμίως.

Η έκθεση του 2020 βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθ­ηκαν το 2018 και το 2019.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece