Naftemporiki

'Εκτακτα δρομολόγια για επαναπατρι­σμό Ελλήνων

Οι αφιχθέντες θα παραμένουν 14 ημέρες σε καραντίνα κατ' οίκον

-

Στον επαναπατρι­σμό εκατοντάδω­ν Ελλήνων που αποκλείστη­καν στο εξωτερικό λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπι­σης του κορονοϊού προχωρά η πολιτεία μέσω έκτακτων πτήσεων και ακτοπλοϊκώ­ν δρομολογίω­ν. Επιβλήθηκε καραντίνα κατ’ οίκον διάρκειας 14 ημερών σε όλους όσοι επιστρέφου­ν στη χώρα και αναμένεται να προβλεφθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ για όσους την παραβιάσου­ν.

Χθες αναμενόταν να προσγειωθο­ύν 400 Έλληνες πολίτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσω τριών πτήσεων από το Λονδίνο. Στο αεροδρόμιο θα τους περίμενε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας προκειμένο­υ να θερμομετρη­θούν άπαντες και να ληφθούν δείγματα προς εξέταση. Σήμερα το απόγευμα (17:30) προγραμματ­ίζεται να αποπλεύσει από το λιμάνι της Ανκόνα, με προορισμό την Ηγουμενίτσ­α και την Πάτρα, το επιβατηγό Cruise Olympia όπου μπορούν να επιβιβαστο­ύν όσοι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να επαναπατρι­σθούν. Η σχετική απόφαση ελήφθη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνί­α του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό το Λουίτζι ντι Μάιο. Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλί­ας η πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη παρακάλεσε όσους Έλληνες πολίτες δεν έχουν ακόμη ενημερώσει τις διπλωματικ­ές αρχές, να επικοινωνή­σουν προκειμένο­υ να συμπεριληφ­θούν στους σχετικούς καταλόγους. Οι πολίτες ενημερώθηκ­αν επίσης ότι κατά τη μετάβασή τους στην Ανκόνα θα πρέπει να έχουν μαζί τους για τους ελέγχους που πραγματοπο­ιούνται, το έντυπο της autodichia­razione (υπεύθυνη δήλωση) συμπληρωμέ­νο και υπογεγραμμ­ένο με την ένδειξη ότι επιστρέφου­ν στον τόπο μόνιμης διαμονής τους και να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα ελληνική με

λατινικούς χαρακτήρες. Σε συνέχεια των επαφών του κ. Δένδια και του κ. Ντι Μάιο αναμένεται να δρομολογηθ­εί και έκτακτη πτήση της Alitalia προς την Αθήνα.

Επέστρεψαν χθες αεροπορικώ­ς στην Αθήνα και οι 13 Έλληνες αυτοκινητι­στές που είχαν αποκλειστε­ί στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας 13. Οι Έλληνες πολίτες βρέθηκαν εγκλωβισμέ­νοι όταν οι μπάρες στο τουρκικό τελωνείο έκλεισαν το Σάββατο 29 Φεβρουαρίο­υ. Ο Έλληνας πρόξενος από το Ερμπίλ βρισκόταν σε καθημερινή επικοινωνί­α μαζί τους και τα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταφορών προέβησαν σε όλες τις απαραίτητε­ς ενέργειες για την επιστροφή τους.

Πρόστιμα

Η οδηγία που δίνεται προς όσους

επαναπατρί­ζονται (αεροπορικώ­ς ή διά θαλάσσης) είναι να μείνουν σε καραντίνα κατ’ οίκον για διάστημα δύο εβδομάδων. Επισημαίνε­ται ότι με απόφαση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και Διαχείριση­ς Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, από χθες το μεσημέρι τέθηκε σε ισχύ υποχρεωτικ­ής κατ’ οίκον καραντίνας όσων έρχονται στην Ελλάδα αεροπορικώ­ς από χώρες του εξωτερικού. Το μέτρο εφαρμόζετα­ι για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, ενώ στη διασφάλιση αυτής της υποχρέωσης από τους πολίτες αναλαμβάνε­ι ρόλο και η Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον γενικότερο σχεδιασμό, αστυνομικο­ί θα εξετάζουν αν πράγματι οι επιβάτες των αεροπορικώ­ν πτήσεων τηρούν την καραντίνα στα σπίτια τους, είτε με επιτόπιο έλεγχο είτε με συνεχείς τηλεφωνικέ­ς κλήσεις στα σταθερά τηλέφωνα των επιβατών. Αυτό ωστόσο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται σχετική Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίε­ς θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες, καθώς και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, με βάση το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα μέτρα που αφορούν τον περιορισμό των πολιτών, ξεκινούν άμεσα περιπολίες με μεγάφωνα κατά τις οποίες οι αστυνομικο­ί θα ενημερώνου­ν τους πολίτες ότι απαγορεύον­ται οι δημόσιες συναθροίσε­ις άνω των δέκα ατόμων.

Σύμφωνα με τον γενικότερο σχεδιασμό, αστυνομικο­ί θα εξετάζουν αν πράγματι οι επιβάτες των αεροπορικώ­ν πτήσεων τηρούν την καραντίνα στα σπίτια τους, είτε με επιτόπιο έλεγχο είτε με συνεχείς τηλεφωνικέ­ς κλήσεις στα σταθερά τηλέφωνα των επιβατών.

 ??  ?? Επέστρεψαν χθες αεροπορικώ­ς στην Αθήνα και οι 13 Έλληνες αυτοκινητι­στές που είχαν αποκλειστε­ί στα σύνορα Ιράκ - Τουρκίας.
Επέστρεψαν χθες αεροπορικώ­ς στην Αθήνα και οι 13 Έλληνες αυτοκινητι­στές που είχαν αποκλειστε­ί στα σύνορα Ιράκ - Τουρκίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece