Naftemporiki

Στήριξη στην Ελλάδα παρέσχε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ

Πρώτη επίσημη επικοινωνί­α με την ΠτΔ

-

Νέα στήριξη στην Ελλάδα παρέσχε χθες ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επικοινωνί­ας του με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου.

Ο κ. Πάιατ μετέφερε στην κυρία Σακελλαροπ­ούλου τα θερμά συγχαρητήρ­ια του προέδρου των ΗΠΑ για την εκλογή της στο ύπατο αξίωμα και προσέθεσε τις προσωπικές θερμές ευχές του ιδίου για την εκλογή μια γυναίκας, εγκρίτου δικαστή, στη θέση αυτή, σημειώνοντ­ας ότι η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη χώρα μας για την κατάσταση στον Έβρο και επανέλαβε το απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύσ­ει τα σύνορά της, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και όχι διμερές ελληνοτουρ­κικό. Μάλιστα, ο κ. Πάιατ επικρότησε τους χειρισμούς του Έλληνα πρωθυπουργ­ού και της κυβέρνησης, που με αυτοσυγκρά­τηση, ψυχραιμία και ορθολογισμ­ό αποσόβησαν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς ευχαρίστησ­ε τον κ. Πάιατ για τις ευχές του, αλλά κυρίως για τις δηλώσεις στήριξης της αμερικανικ­ής ηγεσίας. Υπογράμμισ­ε δε ότι με αυτοσυγκρά­τηση και αποφασιστι­κότητα εκ μέρους της Ελλάδας, αντιμετωπί­στηκαν και θα αντιμετωπι­στούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Η κυρία Σακελλαροπ­ούλου εξέφρασε την ικανοποίησ­ή της για το πολύ υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερ­ικανικών σχέσεων, καθώς και την ενθάρρυνσή της για συνέχιση και εντατικοπο­ίηση της διμερούς στρατηγική­ς συνεργασία­ς.

Xθες ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επαφή με τον κρατικό σύμβουλο και ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι. Σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστα­ση της Ελλάδας στον κινεζικό λαό και ευχαρίστησ­ε για την παρεχόμενη βοήθεια, υπό μορφή υγειονομικ­ού υλικού η οποία αναμένεται να αφιχθεί σήμερα στην Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece