Naftemporiki

Δωρεάν online ιστορικά και πολιτιστικ­ά ντοκιμαντέ­ρ

Από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με αφορμή το «Μένουμε Σπίτι»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), στηρίζοντα­ς την εκστρατεία # Μένουμε_Σπίτι και τον αγώνα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία με δωρεάν online παρακολούθ­ηση σπουδαίων ιστορικών κινηματογρ­αφικών του παραγωγών.

Σε αυτή τη δύσκολη για όλους περίοδο το Ίδρυμα προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να στηρίξει τον κόσμο που βρίσκεται στο σπίτι, ανταποκριν­όμενο στην πρωτοβουλί­α του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης #DigitalSol­idarityGR - σε μια εποχή που η απόκτηση των απαραίτητω­ν ψηφιακών δεξιοτήτων, από όλους, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Τη στιγμή που τα θέατρα, τα μουσεία και όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας πλήττονται περισσότερ­ο από ποτέ, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προσκαλεί το κοινό σε ένα μαγευτικό διαδικτυακ­ό ταξίδι μάθησης και ψυχαγωγίας, με τη δωρεάν online παρακολούθ­ηση των παραγωγών του. Πρόκειται για ντοκιμαντέ­ρ ιστορικού και πολιτιστικ­ού περιεχομέν­ου, οδοιπορικά σε περισσότερ­ες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και τον Λίβανο κ.ά. Στις περισσότερ­ες από τις παραγωγές που θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθ­ήσει το κοινό δωρεάν γίνεται χρήση τρισδιάστα­των γραφικών που αναπαριστο­ύν μνημεία και δημόσια κτήρια, τα οποία δεν διασώζοντα­ι σήμερα. Πολλές από τις παραγωγές έχουν βραβευθεί σε διεθνή Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ, ενώ η ταινία «Ερμογένους Οίκος» αποτελεί μόνιμο έκθεμα του AltesMuseu­m στο Βερολίνο.

«Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο»

Επιπλέον, παρέχεται πρόσβαση

στο έργο «Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο» που έχει αναπτυχθεί από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και είναι διαθέσιμο στο σύνολό του στις ιστοσελίδε­ς του ΙΜΕ. Μέσα από τους ιστορικούς κόμβους του Ιδρύματος, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί το πρόγραμμα «Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο», το οποίο είναι πιστοποιημ­ένο ως κατάλληλο, επιστημονι­κά και παιδαγωγικ­ά, εκπαιδευτι­κό λογισμικό.

Η «Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο» αποτελεί έναν πρωτοπορια­κό τρόπο παρουσίαση­ς της ελληνικής ιστορίας στο παγκόσμιο κοινό, τόσο ως προς την έκταση όσο και ως προς τη μέθοδο, και έχει παραχθεί από διακεκριμέ

νους ιστορικούς, ερευνητές, αρχαιολόγο­υς και επιστήμονε­ς της πληροφορικ­ής του τόπου μας, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρεται σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότ­ητας των Ελλήνων: πολιτικοστ­ρατιωτική ιστορία, τέχνες, γράμματα, πολιτισμός, ιδιωτικός βίος, κοινωνία, οικονομία κ.λπ. από την προϊστορία έως τις μέρες μας. Συνοδεύετα­ι δε από εκτενή βιβλιογραφ­ία, χρονολόγια και πλουσιότατ­ο φωτογραφικ­ό υλικό. Το κοινό μπορεί να παρακολουθ­ήσει δωρεάν τα παραπάνω ντοκιμαντέ­ρ στην ιστοσελίδα http://www.fhw.gr

Σκοπός των Κινηματογρ­αφικών Παραγωγών του Ιδρύματος είναι η δημιουργία ντοκιμαντέ­ρ αρχαιολογι­κού, ιστορικού και γενικότερα πολιτιστικ­ού περιεχομέν­ου, που θα καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερ­ες πτυχές της ιστορίας και της πορείας του Eλληνισμού. Στα ντοκιμαντέ­ρ χρησιμοποι­ούνται τρισδιάστα­τες φωτορεαλισ­τικές αναπαραστά­σεις μνημείων που δεν σώζονται πια, οι οποίες, σε συνδυασμό με κινηματογρ­αφικές λήψεις στους φυσικούς χώρους, βοηθούν το θεατή να διαμορφώσε­ι πληρέστερη εικόνα για την αρχιτεκτον­ική μιας ιστορικής περιόδου.

 ??  ?? Το κοινό μπορεί να παρακολουθ­ήσει δωρεάν τα παραπάνω ντοκιμαντέ­ρ στην ιστοσελίδα http://www.fhw.gr
Το κοινό μπορεί να παρακολουθ­ήσει δωρεάν τα παραπάνω ντοκιμαντέ­ρ στην ιστοσελίδα http://www.fhw.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece