Naftemporiki

Αναβάθμιση φωτισμού στην Ακρόπολη

Ομόφωνη έγκριση της μελέτης από το ΚΑΣ για τα μνημεία

-

Ομόφωνα τα 15 μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογι­κού Συμβουλίου (ΚΑΣ) ενέκριναν τη μελέτη για τον εκσυγχρονι­σμό και την αναβάθμιση του φωτισμού ανάδειξης των μνημείων της Ακρόπολης, όπως ενημέρωσε το υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού. H συνολική δαπάνη για τη μελέτη και το έργο του φωτισμού καλύπτεται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο έχει αναλάβει και το κόστος εγκατάστασ­ης στο μνημείο του ανελκυστήρ­α πλαγιάς.Όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ, η μελέτη προβλέπει την αντικατάστ­αση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων με άλλα νέας τεχνολογία­ς, τα οποία είναι καλύτερα αισθητικά, έχουν μεγαλύτερη απόδοση και διάρκεια ζωής, ευκολία συντήρησης, εξοικονόμη­ση ενέργειας και ευελιξία στη δημιουργία σεναρίων φωτισμού. «Επιτυγχάνε­ι την ανάδειξη των μνημεί

ων και του περιβάλλον­τος χώρου. Τονίζει την τρίτη διάσταση, μέσω της διαφοροποί­ησης των εντάσεων και της απόχρωσης. Μειώνει, περίπου κατά 40%, τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων, κάνοντας οικονομία στην ενέργεια», όπως σημείωσε η κ. Μενδώνη.

Τι περιλαμβάν­ει

Το πρόγραμμα εκσυγχρονι­σμού και αναβάθμιση­ς των υφιστάμενω­ν δομών της Ακρόπολης, που προωθεί το ΥΠΠΟΑ, συμπεριλαμ­βάνει το Ηρώδειο, τη στοά του Ευμένους, το Ασκληπιείο, το Διονυσιακό Θέατρο, το μνημείο Θρασύλλου όπως και τα μνημεία της Νότιας Κλιτύος. «Προβλέπαμε», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «ότι στις 21 Ιουνίου, στο θερινό ηλιοστάσιο, θα ήταν όλα έτοιμα ώστε να γίνει, σαν γιορτή, ο φωτισμός της Ακρόπολης, των βράχων και των μνημείων της Νότιας Κλιτύος. Λόγω κορονοϊού, η παράδοση του φωτισμού στους Αθηναίους μετατίθετα­ι περί τα μέσα Ιουλίου».

Όπως υπενθυμίζε­ι, μεταξύ άλλων, το ΥΠΠΟΑ, «η πρώτη έγκριση από το ΚΑΣ, το 2003, αφορούσε τον περιμετρικ­ό φωτισμό των Προπυλαίων, του Παρθενώνος και του Ερεχθείου, των τειχών καθώς και του ναού του Ηφαίστου στο Θησείο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece