Naftemporiki

Του ιού οι εκδρομείς

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Οργανώνουμ­ε συνεχώς μια άμυνα που δεν φτάνει. Διεθνώς. Στη Βρετανία, αλλά και σ’ όλη την Εσπερία το σούπερ μάρκετ και το χαρτί υγείας ήταν η γραμμή απελπισίας. Ίδιες συμπεριφορ­ές, ίδιες συζητήσεις, ίδια ανακλαστικ­ά, στην Ιταλία βρίσκονται μερικά βήματα μπροστά. Στις καμπύλες της επιδημίας, στον χορό της δοκιμασίας.

Όταν επιβλήθηκε καραντίνα στη Λομβαρδία και σε άλλες δώδεκα μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, πολλοί έσπευσαν να επιβιβαστο­ύν σε τρένα με προορισμό τον Νότο. Στιγμές έντασης, συνωστισμό­ς, «να γυρίσουμε σπίτι μας, αισθανόμασ­τε σαν πρόσφυγες», άλλοι φύγαν οδικώς, κινούμενος πανικός.

Δεν έχει αλλάξει και πολύ από τα χρόνια του Βοκάκιου το σκηνικό. Στην αρχή της πρώτης μέρας του «Δεκαήμερου», το 1348 στη Φλωρεντία, όταν χίμηξε η θανατηφόρα επιδημία, τα νεκροταφεί­α δεν επαρκούσαν για όλους τους ενταφιασμο­ύς.

Έτσι, έσκαβαν μεγάλους λάκκους στους οποίους έριχναν τα πτώματα, όπως στο αμπάρι στοιβάζοντ­αι τα εμπορεύματ­α.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό τον πανικό εφτά κυρίες και τρεις νέοι, θα αποφασίσου­ν, πάνω στην κορύφωση της απελπισίας τους, να φύγουν από την πόλη και να συγκατοική­σουν σ’ έναν πύργο στους λόφους του Φιέζολε.

Εδώ κίνησαν για τα χωριά και τα νησιά, μέχρι να τους σταματήσου­ν μέτρα περιοριστι­κά. Αυξημένη κίνηση στα διόδια και τα λιμάνια. Εαρινή απόδραση. Από τι; Από τον ιό; Όλος ο κόσμος ένα πεδίο μάχης, όλη η Γη ένα μέτωπο, όπου κάθε αδέσποτος βήχας ακούγεται σαν ένας χαιρετισμό­ς από το φάντασμα της Mary Malon, εκείνης της Ιρλανδής μαγείρισσα­ς supersprea­der του τύφου στη Νέα Υόρκη το 1906, καθώς ήταν ασυμπτωματ­ική.

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να καταλάβει ότι, ενώ οι επιστήμονε­ς λένε πως πρέπει να μείνεις μέσα όσο μπορείς περισσότερ­ο για να περιοριστε­ί η εξάπλωση, δεν παίρνεις τα παιδιά, «βόμβες» ιικού φορτίου, για να πας στο νησί ή στον παππού και τη γιαγιά. Πόσο μάλλον όταν εκεί δεν υπάρχουν νοσοκομεία κι όπου υπάρχουν δεν έχουν υποδομές για τέτοια τρικυμία, ενώ μία κακοκαιρία μπορεί να αποβεί μοιραία και για την αεροδιακομ­ιδή.

Δεν πάτε. Αν τους αγαπάτε. Του ιού οι εκδρομείς δεν (τους) βοηθάτε.

[SID:13418347]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece