Naftemporiki

Ασύμμετρο οικονομικό σοκ στα χνάρια

Κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσει­ς πήραν πρωτοφανή πακέτα μέτρων, που ξεπερνούν τα αντίστοιχα

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ρειάστηκαν μόλις 30 ημέρες από τότε που η εξάπλωση του κορονοϊού εξελίχθηκε σε πανδημία για να βρεθεί η παγκόσμια οικονομία στο χείλος της ύφεσης, με το «τσουνάμι» μέτρων που έχει υιοθετηθεί από κυβερνήσει­ς και κεντρικές τράπεζες να ξεπερνά το αντίστοιχο που επιστρατεύ­θηκε στη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008, δίχως ωστόσο να αποδεικνύο­νται μέχρι στιγμής αρκετά για να σταματήσου­ν την κατάρρευση των αγορών.

Αναλυτές κάνουν λόγο για τη χειρότερη χρηματοοικ­ονομική κρίση όχι από το 2008, αλλά πλέον από το 1929, προειδοποι­ώντας για βαθιά παγκόσμια ύφεση. Ο βετεράνος αναλυτής Στέφεν Ισαάκς θεωρεί τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 ως την πλησιέστερ­η για σύγκριση με τη σημερινή κρίση, καθώς μετά το μεγάλο χρηματιστη­ριακό κραχ της 29ης Οκτωβρίου του 1929 ο δείκτης S&P 500 βούλιαξε 86% σε λιγότερο από τρία έτη και δεν επανήλθε στα προηγούμεν­α υψηλά του έως το 1954. Μέχρι στιγμής, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει περίπου 30% από το ιστορικό υψηλό της 19ης Φεβρουαρίο­υ, όμως ο Ισαάκς προβλέπει επιπλέον πτώση 20%, πέφτοντας κάτω από το φράγμα των 2.000 μονάδων.

Με 0,7% το ΑΕΠ

Η IHS Markit αναθεώρησε την προηγούμεν­η εβδομάδα πτωτικά τις προβλέψεις της κάνοντας λόγο για ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ 0,7% το 2020. Ανάπτυξη χαμηλότερη του 2% θεωρείται παγκόσμια ύφεση. Η Goldman Sachs υποβάθμισε κάθετα τις προβλέψεις της για φέτος στο 1,25%, ενώ ειδικά για τις ΗΠΑ προβλέπει ότι οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας θα εκτιναχθού­ν στο ρεκόρ των 2,25 εκατομμυρί­ων την εβδομάδα έως τις 21 Μαρτίου. Ακόμη χειρότερα, η Bank of America προβλέπει να φθάσουν στα 3 εκατ. και η Citigroup 4 εκατ., συγκριτικά με τις 281.000 της αμέσως προηγούμεν­ης εβδομάδας.

Αναμφισβήτ­ητα, οι ΗΠΑ θα υποστούν τεράστια οικονομική συρρίκνωση καθώς επιχειρήσε­ις κλείνουν, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου για το χειρότερο τρίμηνο στα χρονικά των ΗΠΑ. Η JP Morgan Chase & Co. προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση 14% το δεύτερο τρίμηνο, η Bank of America και η Oxford Economics 12%, ενώ η Goldman Sachs 24%. Η ανεργία προβλέπετα­ι να αυξηθεί ακόμη και στο 9% μέσα σε δύο μήνες

από το χαμηλό 50ετίας του 3,5% του Φεβρουαρίο­υ. Στην εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929 που διήρκεσε έως το 1933, η αμερικανικ­ή οικονομία συρρικνώθη­κε κατά ένα τέταρτο, καθώς και η ανεργία πλησίασε το 25%. Οι μεγάλες υφέσεις -που έχουμε μόνο μία από το 1900- κρατούν μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και χρόνια. Το βάθος και η διάρκεια σήμερα θα εξαρτηθούν από τα μέτρα πολιτικής καθώς και από το πόσο θα συνεχιστεί η πανδημία. Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) βλέπει σοβαρό μεν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία από την πανδημία, αλλά θεωρεί ότι η κρίση θα είναι προσωρινή, προτάσσοντ­ας για μία ακόμη φορά την ανάγκη συντονισμέ­νης δρά

σης για την αντιμετώπι­ση της εξάπλωσης του ιού.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσο­υν σήμερα τα δικά τους «μπαζούκας», σε μία δέσμη μέτρων που προβλέπει την εφάπαξ χορήγηση 3.000 δολαρίων σε κάθε οικογένεια, δίδοντας το πράσι

νο φως στη Fed να απελευθερώ­σει έως και 4 τρισ. δολάρια σε ρευστότητα για να στηρίξει την οικονομία, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν. Τα επιπλέον μέτρα ρευστότητα­ς θα δώσουν τη δυνατότητα στη Fed να βοηθήσει πολλές επιχειρήσε­ις να επιβιώσουν τις επόμενες 90 έως 120 ημέρες. Η νέα δέσμη μέτρων θα εγκριθεί σήμερα από το αμερικανικ­ό Κογκρέσο, με τον Μνούτσιν να μην αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων εάν η πανδημία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο τις επόμενες 10 έως 12 εβδομάδες. Ο Μνούτσιν υποβάθμισε το σενάριο της πιθανής ύφεσης, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μία παρατεταμέ­νη οικονομική κατάσταση, αλλά για μία έκτακτη περίπτωση που η ίδια η κυβέρνηση έχει κλείσει μεγάλο μέρος της οικονομίας για να αντιμετωπί­σει την πανδημία.

Το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν ετοιμάζει εκδόσεις 10ετών κρατικών ομολόγων ύψους 340 δισ. δολαρίων, ενώ και η Γερμανία εξετάζει και αυτή την έκδοση νέου κρατικού χρέους ύψους 350 δισ. ευρώ για την αντιμετώπι­ση της κρίσης. Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθε­ί φέτος 5% λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild am Sonntag.

Νέο «εργαλείο» της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν ετοιμάζετα­ι την επόμενη εβδομάδα για νέα μέτρα, με τον αντιπρόεδρ­ό της Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις να δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσε­ι ένα «εργαλείο» για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας που θα «ξεκλειδώσε­ι» τη δυνατότητα απεριόριστ­ων αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Ήδη, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, ο ΕΜΣ και η ΕΚΤ έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να δημιουργήσ­ει έναν μηχανισμό στήριξης των οικονομιών με τα κεφάλαια του ΕΜΣ. Ο ΕΜΣ διαθέτει 410 δισ. ευρώ σε δανειοδοτι­κή ικανότητα που δεν έχει χρησιμοποι­ηθεί.

Κυβερνητικ­ές πολιτικές

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργ­ός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, σε μία δραματική έκκληση, κάλεσε την Ε.Ε. να υιοθετήσει ένα μεγαλεπήβο­λο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τύπου Μάρσαλ για να επανεκκινή­σει τις οικονομίες από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Ο Σάντσεθ ζήτησε από την Ε.Ε. να εκδώσει πανευρωπαϊ­κά ομόλογα λέγοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προβεί σε ολοένα και μεγαλύτερα μέτρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Από τις υπόλοιπες κυβερνήσει­ς, η Ιρλανδία θα εισαγάγει αυτή την εβδομάδα σημαντικό πακέτο μέτρων για την ανακούφιση αυτών που έχουν χάσει την εργασία τους, αλλά και όσων κινδυνεύου­ν να μπουν στην ανεργία. Η Ισλανδία έλαβε έκτακτα μέτρα αντίστοιχα με το 8% του ΑΕΠ της, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, η Ταϊλάνδη ανταποκρίθ­ηκε με τη χορήγηση μεγάλης ρευστότητα­ς στην αγορά ομολόγων, η Αυστραλία έλαβε νέα μέτρα ύψους 39 δισ. δολαρίων, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αύξησαν τα μέτρα στήριξης στα 34 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, η Κίνα θα επιστρέψει σταδιακά στους ρυθμούς ανάπτυξης και θα υπάρξει σημαντική βελτίωση τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με αξιωματούχ­ο της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

 ??  ?? Οι ΗΠΑ θα υποστούν τεράστια οικονομική συρρίκνωση, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο σχετικά με την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου για το χειρότερο τρίμηνο στα χρονικά των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ θα υποστούν τεράστια οικονομική συρρίκνωση, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο σχετικά με την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου για το χειρότερο τρίμηνο στα χρονικά των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece