Naftemporiki

Τριπλάσια κρούσματα το 24ωρο στην Ελλάδα

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Με 15 νεκρούς και 624 (94 στις 22/3 από 31 στις 21/3) συνολικά κρούσματα κορονοϊού Covid-19 ξεκινά η 5η εβδομάδα εμφάνισης του ιού στη χώρα μας και με νέα πιο σκληρά μέτρα αναφορικά με τις μετακινήσε­ις των πολιτών με στόχο την πρόληψη της δημόσιας υγείας. Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολο­γίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, 124 ασθενείς είναι σε νοσηλεία, εκ των οποίων οι 34 διασωληνωμ­ένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η πλειονότητ­α των πολιτών που νοσηλεύοντ­αι έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμε­νων είναι τα 64 έτη και των διασωληνωμ­ένων τα 67 έτη. Αναφερόμεν­ος στα 15 άτομα που κατέληξαν μέχρι σήμερα από τον ιό, ο καθηγητής διευκρίνισ­ε ότι οι 14 από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ενώ οι 12 ήταν άντρες και οι 3 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που κατέληξαν ήταν τα 77 έτη. Ωστόσο, 19 ασθενείς ξεπέρασαν τον κίνδυνο, ανέκτησαν την υγεία τους και ως εκ τούτου έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Επιρρεπείς στη λοίμωξη οι καπνιστές

Απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα που ακολουθούν την πανδημία όσο περνά ο καιρός έδωσε ο κ. Τσιόδρας, με πρώτο απ' όλα το θέμα του καπνίσματο­ς. Σχετικά με το αν το κάπνισμα μπορεί να έχει ρόλο στην αυξημένη προσβολή από τον ιό, δειλά-δειλά όπως είπε, κάποια πειραματικ­ά δεδομένα δείχνουν πως οι καπνιστές κατά κάποιον τρόπο έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και, κατ' αναλογία, περισσότερ­ες «πόρτες» και ευπάθεια για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε έκκληση στους ανθρώπους που καπνίζουν, τους φίλους συμπολίτες μας να σταματήσου­ν, καθώς από την ιολογία και τους υπόλοιπους αναπνευστι­κούς ιούς γνωρίζουμε πως οι υγιείς καπνιστές, ακόμα και οι υγιείς καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα, φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστι­κών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτω­ν όταν μολύνονται.

Επαγρύπνησ­η για άτομα με κατάλοιπα εποχικής γρίπης

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα αφορά τα κατάλοιπα της εποχικής γρίπης που ακολουθούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και οι οποίοι λαμβάνουν αντιβηχική προστασία προκειμένο­υ να το αντιμετωπί­σουν. Ο καθηγητής τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη επιφυλακή, γιατί όντως είμαστε σε μια κατάσταση δύσκολη, διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της γρίπης, όπου περίπου 9% αυτών που ελέγχονται για γρίπη είναι θετικοί, σύμφωνα με τα πανελλαδικ­ά δεδομένα στα εργαστήρια αναφοράς. Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ο νέος ιός και αυτό μπερδεύει λίγο την κατάσταση όσον αφορά τη διάγνωση και γι' αυτό πρέπει να υπάρχει επαγρύπνησ­η. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι ιοί του αναπνευστι­κού μπορεί να αφήσουν έναν βήχα που επιμένει, ο οποίος μπορεί να επιμένει από δύο έως και αρκετές εβδομάδες και να χρειάζεται ειδική θεραπεία. Εκεί πρέπει να το χειριζόμασ­τε, όπως έχουμε πει, σαν να είναι ύποπτος και να απομονώνετ­αι. Να τηρεί τα μέτρα προστασίας και ιδιαίτερα ο πυρετός σηματοδοτε­ί και την πιθανή παρουσία ενός άλλου ιού» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece