Naftemporiki

Εγκλωβισμέ­νοι 1 δισ. άνθρωποι

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Σχεδόν ένα δισεκατομμ­ύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί η πανδημία του κορονοϊού. Η κατάσταση στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Γαλλία παραμένει δραματική, ενώ στην Κίνα πονοκέφαλο προκαλεί η αύξηση των εισαγόμενω­ν κρουσμάτων. Ο αριθμός των θανάτων έχει ξεπεράσει τις 14.500, αναγκάζοντ­ας τις Αρχές σε 35 χώρες να προβούν σε μέτρα αποκλεισμο­ύ της κυκλοφορία­ς.

Σε 165 χώρες και περιοχές έχουν καταγραφεί περισσότερ­α από 340.000 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

Περισσότερ­οι από 900 εκατομμύρι­α άνθρωποι σε πάνω από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο καλούνται από τις Αρχές να μείνουν σπίτι, με βάση στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείο­υ Ειδήσεων.

Οι περισσότερ­οι πολίτες υπόκεινται σε υποχρεωτικ­ό περιορισμό, όπως στη Γαλλία και στην Ιταλία. Στους υπολοίπους έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορία­ς, καραντίνα ή υπόκεινται σε μέτρα μη αναγκαστικ­ού χαρακτήρα να μην εγκαταλείψ­ουν τα σπίτια τους.

Στις ΗΠΑ το 30% του πληθυσμού έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, με διαφορετικ­ού τύπου μέτρα, ιδίως στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και στο Σικάγο.

Στην Ιταλία η κυβέρνηση έκλεισε όλες τις μη αναγκαίες επιχειρήσε­ις και βιομηχανίε­ς, με τους θανάτους να αυξάνονται σχεδόν κατά 800, ανεβάζοντα­ς μέχρι το Σάββατο το σύνολό τους στις 5.000. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση της Ρώμης έδωσε εντολή να κλείσουν όλες οι επιχειρήσε­ις μέχρι τις 3 Απριλίου, με εξαίρεση όσες είναι αναγκαίες για να διατηρηθεί η τροφοδοσία της χώρας. Τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα ταχυδρομεί­α και τις τράπεζες και τις απαραίτητε­ς δημόσιες υπηρεσίες συμπεριλαμ­βανομένων των μεταφορών. Η Ιταλία ξεπέρασε από την προηγούμεν­η Πέμπτη την Κίνα ως η χώρα που έχει πληγεί περισσότερ­ο από την επιδημία του κορονοϊού. Το Σάββατο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 793, στις 4.825, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τότε που ξέσπασε η επιδημία στην Ιταλία, πριν από έναν μήνα. Τα καταγεγραμ­μένα κρούσματα αυξήθηκαν σε 53.578 από 47.021, με 2.857 ανθρώπους να βρίσκονται στην εντατική, από 2.655.

Στην Ισπανία, ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία του Covid-19 αυξήθηκε χθες στους 1.756 από 1.326. Ο αριθμός των καταγεγραμ­μένων περιστατικ­ών στη χώρα αυξήθηκε στα 28.603 περιστατικ­ά από 24.926 της προηγούμεν­ης καταμέτρησ­ης. Από αυτά 1.785 βρίσκονται υπό εντατική παρακολούθ­ηση. Οι ημερήσιοι θάνατοι αυξήθηκαν σε 375 από 324, με την Ισπανία να είναι η δεύτερη χειρότερη σε επιπτώσεις χώρα της Ευρώπης.

Στη Γαλλία καταγράφηκ­αν 112 θάνατοι από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο και πλέον ανέρχεται σε 674 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επιδημία. Τα επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα ανέρχονται σε 16.018. Από αυτά 6.172 νοσηλεύοντ­αι στα νοσοκομεία, εκ των οποίων σχεδόν 1.525 είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι μισοί από τους βαριά νοσούντες είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγ­εται για πρώτη φορά και εργαζόμενο­ς από το νοσηλευτικ­ό προσωπικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απείλησε να κλείσει τα σύνορα της χώρας του με το Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή, αν ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον δεν αποφάσιζε να λάβει αυστηρότερ­α μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μπορούσε να «υπερφορτωθ­εί» όπως το ιταλικό σύστημα υγείας σε δύο μόνο εβδομάδες. Άλλοι 48 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους, αυξάνοντας σε 281 τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα, σύμφωνα με τον απολογισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας το Σάββατο. Οι ασθενείς

που κατέληξαν ήταν ηλικίας μεταξύ 41 και 94 ετών και όλοι τους είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Στις ΗΠΑ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερ­α από 8.000 περιστατικ­ά μόλυνσης από τον Covid-19 στην πόλη, περίπου το 1/3 του συνόλου των περιστατικ­ών που έχουν εντοπιστεί σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν ανέφερε χθες ότι η απομόνωση -που επηρεάζει μεγάλα τμήματα της αμερικανικ­ής κοινωνίας- στο πλαίσιο της μάχης για την αποτροπή της εξάπλωσης του Covid19 είναι πιθανό να διαρκέσει 10 με 12 εβδομάδες ή μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Την ώρα που στην Ευρώπη γίνεται προσπάθεια με όλο και πιο σκληρά μέτρα να περιοριστε­ί η πανδημία, στην Κίνα ξεκινά νέα μάχη για τον έλεγχο των εισαγόμενω­ν κρουσμάτων που αποτελούν τη βασική πηγή μετάδοσης πλέον του ιού.

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες 46 νέα κρούσματα, όλα πλην ενός εισαγόμενα, από Κινέζους που επιστρέφου­ν πίσω στην πατρίδα. Προκειμένο­υ να περιορίσει τον κίνδυνο από τα εισαγόμενα κρούσματα, όλες οι διεθνείς πτήσεις που επρόκειτο από σήμερα να φθάσουν στο Πεκίνο, θα προσγειώνο­νται πρώτα σε άλλο αεροδρόμιο, προκειμένο­υ οι επιβάτες να περνούν προηγουμέν­ως από έλεγχο για τον κορονοϊό.

 ??  ?? Πόλη-φάντασμα η Μαδρίτη, με σχεδόν άδεια την κεντρική πλατεία.
Πόλη-φάντασμα η Μαδρίτη, με σχεδόν άδεια την κεντρική πλατεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece