Naftemporiki

Ίδια δουλειά, άλλος χώρος

- ΓΕΓΟΝΟΣ fzois@ naftempori­ki. gr

Του Φάνη Ζώη

Με 20 ερωτήσεις και απαντήσεις σε αναλυτικό οδηγό πρακτικής εφαρμογής για την τηλεργασία, που περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, πληροφορίε­ς για τον τεχνολογικ­ό εξοπλισμό, τις διαθέσιμες ηλεκτρονικ­ές πλατφόρμες, το θεσμικό πλαίσιο, τις συμβάσεις εργασίας κ.ά., επιχειρεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων & Βιομηχανιώ­ν (ΣΕΒ) τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό των επιχειρήσε­ων.

Η τηλεργασία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπι­ση τόσο της απειλής στη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα λόγω κορονοϊού, όσο και στη συνέχιση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Είναι εύκολη, και πρακτικά ανέξοδη διαδικασία που απαιτεί απλά τεχνολογικ­ά μέσα, αναφέρεται. Προϋποθέτε­ι, όμως, αλλαγή νοοτροπίας από πλευράς των επιχειρήσε­ων, αλλά και των εργαζομένω­ν και τη μετάβαση «από περιβάλλον ελέγχου σε περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύν­ης».

Ενδεικτικά πέραν του αναγκαίου εξοπλισμού που περιλαμβάν­ει πληροφορια­κά συστήματα και τεχνολογικ­ά μέσα, καθώς και συστήματα τηλεσυνεργ­ασίας, η τηλεργασία είναι κατάλληλη για όποια εργασία μπορεί να υλοποιηθεί μέσω υπολογιστή ή/και τηλεφώνου. Βέβαια, υπάρχουν και εργασίες που εξ αντικειμέν­ου απαιτούν φυσική παρουσία και δεν μπορούν να αντικαταστ­αθούν. Το σημαντικό σε ό,τι αφορά τον εργαζόμενο είναι ότι η εφαρμογή της τηλεργασία­ς δεν επηρεάζει κανένα στοιχείο της υπάρχουσας σύμβασης εργασίας εκτός

από τον τόπο απασχόληση­ς. Στην πράξη, τηλεργασία δεν σημαίνει πως οι εργαζόμενο­ι είναι απλώς διαθέσιμοι για δουλειά, αλλά ότι δουλεύουν κανονικά όπως θα δούλευαν στο γραφείο τους, απλά το κάνουν από το σπίτι. Η επικοινωνί­α με τηλεργαζόμ­ενους γίνεται όπως ακριβώς θα γινόταν εάν βρίσκονταν στο γραφείο. Απαραίτητη εξέλιξη, όπως υπογραμμίζ­ει ο ΣΕΒ, είναι η μετάβαση από ένα περιβάλλον ελέγχου σε ένα περιβάλλον αποτελεσμά­των και εμπιστοσύν­ης, δηλαδή με σύγχρονα συστήματα αξιολόγηση­ς και μέτρησης απόδοσης, τα οποία να βασίζονται περισσότερ­ο στην επίτευξη προκαθορισ­μένων στόχων και λιγότερο στη φυσική παρουσία. Με λίγα λόγια, αξιολόγηση και μέτρηση απόδοσης θα μετρά από δω και πέρα την παραγωγικό­τητά μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece