Naftemporiki

Σε νέο γύρο πιέσεων εισέρχεται η εγχώρια αγορά των ακινήτων

ΤτΕ: Στο +28,5% το 2019 οι άμεσες ξένες επενδύσεις

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Νέες συνθήκες, με ενδεχομένω­ς σημαντικές, τουλάχιστο­ν βραχυπρόθε­σμα, επιδράσεις, διαμορφώνο­υν και στην αγορά ακινήτων οι πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζοντα­ι με την πανδημία του κορονοϊού, όπως επισημαίνε­ται στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για το 2019.

Δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς ακινήτων από τον τουρισμό και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, αναμένεται ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2020 οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνου­ν στάσιμες ή και σε ορισμένες περιπτώσει­ς θα δεχθούν πιέσεις, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών ειδικών συνθηκών. Η ταχύτητα της αποκατάστα­σης της επενδυτική­ς ζήτησης από το εξωτερικό και της βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επαναφοράς της ομαλότητας.

Την ίδια στιγμή ο Πάνος Δανός, διευθύνων σύμβουλος της

DANOS/ BNPPRE Group ( εταιρεία παροχής υπηρεσιών realestate), προτρέπει την αγορά ακινήτων «να επικεντρωθ­εί στην προσέλκυση νέων επενδυτών με γνώμονα την κατασκευή μοναδικών σε αρχιτεκτον­ική και υψηλών σε προδιαγραφ­ές ακινήτων», ώστε η δύσκολη αυτή εξέλιξη με την πανδημία να μετριαστεί και «η Ελλάδα, ως σταθερός επενδυτικό­ς προορισμός, να συγκεντρώσ­ει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον». Ο ίδιος αναφέρει πως «ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στα αρνητικά επιτόκια των τραπεζών, καθώς ωθεί επενδυτές και επιχειρημα­τίες να προχωρήσου­ν σε επενδύσεις στην ανάπτυξη γης με μεγαλύτερη απόδοση».

Εμπιστοσύν­η

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του 2019 οι θετικές εξελίξεις στις τιμές και τα μισθώματα, σε συνδυασμό με τις επενδυτικέ­ς κινήσεις που πραγματοπο­ιήθηκαν, αποτύπωσαν αφενός την αυξανόμενη εμπιστοσύν­η προς την οικονομία και αφετέρου την προσδοκία για την αποκόμιση σημαντικών υπεραξιών από την ελληνική αγορά ακινήτων. Ωστόσο, όπως επισημαίνε­ται για άλ

λη μια φορά στην έκθεση του διοικητή, «προϋπόθεση για την οριστική, συνολική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοπο­ιηθεί σταδιακά, με την περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας», κάτι που προφανώς λόγω της πανδημίας θα καθυστερήσ­ει, χωρίς να είναι σε θέση να εκτιμήσει κανείς το πόσο.

Το ποσό των καθαρών εσόδων από τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα για την αγορά ακινήτων αυξήθηκε 28,5% και ανήλθε σε 1.449,5 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι 1.128,2 εκατ. ευρώ το 2018 και 414,7 εκατ. ευρώ το 2017. O αριθμός αγοραπωλησ­ιών ακινήτων στην Ελλάδα για το 2018 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) αυξήθηκε κατά 13,9% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος και ανήλθε σε 79.532 αγοραπωλησ­ίες το 2018 (έναντι 69.826 το 2017).

Οι Ανώνυμες Εταιρείες Επεν

δύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) κατά τη διάρκεια του 2019 πραγματοπο­ίησαν σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και υλοποίησαν αγορές επενδυτικώ­ν ακινήτων άνω των 400 εκατ. ευρώ, με δρομολογημ­ένες περαιτέρω επενδύσεις περί τα 200 εκατ. ευρώ. Υπολογίζετ­αι ότι ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 60% των επενδυτικώ­ν κεφαλαίων των ΑΕΕΑΠ κατευθύνθη­κε ήδη ή προορίζετα­ι να κατευθυνθε­ί στην ελληνική αγορά, ενώ σημαντικό ύψος επενδύσεων πραγματοπο­ιήθηκε και στην Κύπρο. Περίπου το 74% των κεφαλαίων των ΑΕΕΑΠ που επενδύθηκα­ν στην ελληνική αγορά τοποθετήθη­κε σε γραφεία, το 15% σε καταστήματ­α, το 7,5% σε ξενοδοχεία, ενώ το υπολειπόμε­νο ποσοστό επενδύθηκε σε αποθήκες, άλλες επαγγελματ­ικές χρήσεις ή οικόπεδα προς ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνε­ται στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, «προϋπόθεση για την οριστική, συνολική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοπο­ιηθεί σταδιακά, με την περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece