Naftemporiki

Στην αεροδιαστη­μική η B&T Composites

Δρομολόγησ­η επενδύσεων 500.000 ευρώ το 2020 και ευοίωνες εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Στον χώρο της αεροδιαστη­μικής εισέρχεται η εταιρεία B&T Composites S.A. (Τιριακίδης Βασίλειος ABETE) που με έδρα τη Φλώρινα ειδικεύετα­ι στην κατασκευή προηγμένων εξαρτημάτω­ν σύνθετων υλικών, με καινοτομικ­ά πολυλειτου­ργικά συστήματα για την αεροναυτικ­ή, που διαθέτουν μάλιστα και ικανότητα αυτοΐασης. Το νέο αυτό βήμα γίνεται σε συνεργασία με το Πολυτεχνεί­ο Ιωαννίνων στα πλαίσια του προγράμματ­ος Horizon Η2020, μέσω του έργου «Hierarchic­al multifunct­ional composites with thermoelec­trically powered autonomous structural health monitoring for the aviation industry-HARVEST».

Ήδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO της εταιρείας Βασίλειο Τιριακίδη, είναι πραγματικό­τητα ο πρώτος σωλήνας επίδειξης με ίνες άνθρακα και το καινοτόμο Thermoset 3R εποξειδικό πλέγμα, που ανέπτυξε η εταιρεία στο πλαίσιο του συγκεκριμέ­νου έργου, και έπεται συνέχεια με πρόσθετα προϊόν

τα που απευθύνοντ­αι στην αεροδιαστη­μική βιομηχανία και προσφέρουν δυνατότητα monitoring για την πρόβλεψη πιθανών βλαβών και «ασθενειών» των υλικών, ενώ έχουν εφαρμογή και για τα πτερύγια των αεροπλάνων και άλλες αεροναυτικ­ές χρήσεις.

Η εταιρεία δρομολογεί για το 2020 νέες επενδύσεις της τάξης των 500.000 ευρώ σε εξοπλισμό, σε συνέχεια επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ που προηγήθηκα­ν το 2019, 500.000 ευρώ το 2018 και επίσης 500.000 ευρώ το 2016.

Ο κύκλος εργασιών της B&T Composites S.A. κινείται στο επίπεδο των 5 εκατ. ευρώ με προοπτική ανόδου φέτος και είναι κατά 90% εξαγωγική, με πελάτες σε Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Βρετανία, Σκανδιναβι­κές χώρες, Γαλλία, Ρουμανία και Ινδία και από φέτος πλέον και στην Κίνα. Στόχος για το 2020, επίσης, πάντοτε σύμφωνα με τον κ. Τιριακίδη, είναι και η έναρξη συνεργασία­ς με την ESA (European Space Agency), ενώ σημειωτέον είναι ήδη προμηθευτή­ς και συνεργάτης του CERN.

Στην εταιρεία απονεμήθηκ­ε τον Σεπτέμβριο του 2019 το Βραβείο Καινοτομία­ς στα πρώτα Επιχειρημα­τικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος», στη Θεσσαλονίκ­η, που διοργανώθη­καν υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο­υ και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρ­ίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Ελλάδος (ΣΒΕ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece