Naftemporiki

Τα ελληνοτουρ­κικά σύνορα στο τραπέζι των ΥΠΕΞ Ευρωπαίων

-

Οι εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και τα ελληνοτουρ­κικά σύνορα, καθώς και η κατάσταση στη Λιβύη θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που θα πραγματοπο­ιηθεί με τηλεδιάσκε­ψη. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα εστιάσουν στις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του ιού Covid-19 (με έμφαση στον συντονισμό των προσπαθειώ­ν για τον επαναπατρι­σμό Ευρωπαίων πολιτών), τη συνεργασία για την αντιμετώπι­ση των συνεπειών του ιού και την εξέταση των γεωπολιτικ­ών επιπτώσεων. Θα συζητηθούν, επίσης, οι εξελίξεις σχετικά με τη μεταναστευ­τική πίεση στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και την εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, η κατάσταση στη Λιβύη και μια σειρά άλλων θεμάτων.

Πληροφορίε­ς για αιτούντες άσυλο

Ειδική σελίδα στο facebook με τίτλο @migrationi­nfogr και στόχο την πληροφόρησ­η αιτούντων άσυλο που διαμένουν στην Ελλάδα δημιούργησ­ε το υπουργείο Μετανάστευ­σης & Ασύλου αναβαθμίζο­ντας την υπάρχουσα σελίδα που διαχειριζό­ταν η Υπηρεσία Ασύλου. H σελίδα περιέχει πληροφορίε­ς, σε γλώσσες που κατανοούν οι αιτούντες άσυλο, για την πρόληψη του κορονοϊού και τα πρόσφατα μέτρα περιορισμο­ύ της κυκλοφορία­ς.

Σε μήνυμά του μέσω βίντεο ο υπουργός Μετανάστευ­σης, Νότης Μηταράκης, εξηγεί απευθυνόμε­νος στους αιτούντες άσυλο ότι μέσω της σελίδας αυτής και μέσω μιας εφαρμογής που θα λειτουργήσ­ει σύντομα «στοχεύουμε να σας μεταφέρουμ­ε σημαντικές πληροφορίε­ς που σας αφορούν ως αιτούντες άσυλο στη χώρα μας».

Με βάση τα στοιχεία τον Μάρτιο έχουν εισέλθει στη χώρα 1.500 μετανάστες, οι μισοί από τους οποίους ήρθαν τις πρώτες ημέρες. Χθες δύο βάρκες με 34 συνολικά επιβαίνοντ­ες Σύρους και Αφγανούς έφθασαν στη βορειοανατ­ολική Λέσβο. Στο σύνολό τους ελέγχθηκαν ιατρικά από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ δεν ήταν χθες γνωστό το πού θα μεταφερθού­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece