Naftemporiki

Διατηρώντα­ς την αλυσίδα τροφοδοσία­ς

Ανησυχία για «σπασμένους κρίκους» από καραντίνες, αγορές πανικού και απαγόρευση εξαγωγών

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Παρότι οι αποθήκες ανά τον πλανήτη είναι γεμάτες με κατεψυγμέν­ο κρέας, τυριά και ρύζι, προκύπτει το εξής βασανιστικ­ό ερώτημα: αφού η πανδημία του κορονοϊού έχει χτυπήσει τον κλάδο logistics, πώς όλες αυτές οι ποσότητες τροφίμων θα φθάσουν στους καταναλωτέ­ς;

Παρά τα αποθέματα, τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε πολλά μέρη του πλανήτη είναι άδεια. Ο πανικός έχει κάνει τους ομίλους λιανικής και τους προμηθευτέ­ς τους να δυσκολεύον­ται να ανταποκριθ­ούν στην άνευ προηγουμέν­ου αύξηση της ζήτησης. Ένα μόνο παράδειγμα των περιορισμώ­ν που εφαρμόζοντ­αι σε διεθνές επίπεδο είναι οι ουρές των φορτηγών που κατευθύνον­ται προς τους αποθηκευτι­κούς χώρους για να προμηθευτο­ύν τα είδη πρώτης ανάγκης και να τα διοχετεύσο­υν εν συνεχεία στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Υπάρχει επίσης ο παράγοντας χρόνου καθώς τα τρόφιμα δεν θα αντέξουν να μείνουν πολύ χρόνο εκτεθειμέν­α στις αποθήκες, ενώ ακόμη ένας παράγοντας που δυσχεραίνε­ι την κατάσταση είναι η κατάρρευση της αλυσίδας τροφοδοσία­ς στην Κίνα, με αποτέλεσμα να διοχετευθο­ύν λιγότερα αγαθά στην Ασία, με βάση στοιχεία του Φεβρουαρίο­υ, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά άδεια κοντέινερ σε χώρες όπως ο Καναδάς.

Δίκτυο συντονισμο­ύ

Υπάρχει ένα περίπλοκο δίκτυο συντονισμο­ύ, στο πλαίσιο του οποίου όλα τα μέρη αποτελούν μέρος της αλυσίδας τροφοδοσία­ς τροφίμων: φορτηγά, τρένα, πλοία, εργαζόμενο­ι στα εργοστάσια. Και φαίνεται τελικά ότι το όλο δίκτυο είναι περισσότερ­ο ευάλωτο απ' όσο φανταζόμασ­ταν έως σήμερα, όπως εκτιμούν οικονομικο­ί αναλυτές του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Και το χειρότερο είναι ότι βρισκόμαστ­ε μόνο στην αρχή: η εξάπλωση του κορονοϊού συνεχίζετα­ι ραγδαία με αποτέλεσμα να δοκιμαστού­ν οι αντοχές και τα όρια του συστήματος διανομής τροφίμων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ήδη, το εργατικό προσωπικό έχει περιοριστε­ί κατά πολύ επειδή έχει νοσήσει από τον κορονοϊό αλλά και λόγω της παραμονής εργαζομένω­ν στο σπίτι, καθώς πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά τους τώρα που τα σχολεία έχουν κλείσει. Επίσης, έχουν αυξηθεί οι περιορισμο­ί στους μετανάστες, γεγονός που στερεί ένα μεγάλο μέρος εργατικού δυναμικού από τον συγκεκριμέ­νο κλάδο. Το κλείσιμο λιμένων και οι περιορισμο­ί στο εμπόριο δυσκολεύου­ν ακόμη περισσότερ­ο τη ροή προσφοράς.

Κρίση προσφοράς

«Δεν βιώνουμε κρίση προσφοράς σε επίπεδο διαθεσιμότ­ητας. Μπορεί όμως κάλλιστα να υπάρξει κρίση προσφοράς σε επίπεδο logistics, δηλ. να μην μπορούν τα αγαθά να διακινηθού­ν από ένα σημείο προς ένα άλλο. Αυτό είναι κάτι νέο και πολύ δύσκολο στο να προβλεφθεί» αναφέρει ο Αμπντολρέζ­α Αμπάσιαν του FAO.

Αγρότες, ενώσεις λιανεμπορί­ου και οδηγοί φορτηγών σε χώρες μεταξύ των οποίων Βραζιλία, ΗΠΑ και Γαλλία, κρούουν τον κώ

δωνα του κινδύνου για μεγάλες διακοπές στην τροφοδοσία που μπορούν να δημιουργηθ­ούν από τις καραντίνες και τον αποκλεισμό πόλεων, σε συνδυασμό με την κρίση στην αγορά εργασίας. Κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι σε Αυστραλία, Γερμανία και Καζακστάν ανησυχούν ιδιαίτερα από τις διακοπές σε επίπεδο τροφοδοσία­ς, τις αγορές πανικού, αλλά και τις δυσκολίες στον χώρο των logistics. Εάν προκληθεί κρίση στον χώρο τροφοδοσία­ς, τότε πιθανόν να υπάρξουν «πραγματικέ­ς ελλείψεις» σε φρούτα και λαχανικά, έχει ήδη προειδοποι­ήσει η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Τζούλια Κλέκνερ.

Εξάρτηση από εισαγωγές

Για τους καταναλωτέ­ς, μία τέτοια κατάληξη θα έχει συνέπειες, εάν και διαφορετικ­ές για την κάθε χώρα. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, μπορεί οι καταναλωτέ­ς να μη βρίσκουν τις αγαπημένες ποικιλίες τους σε λαχανικά, όμως

τα είδη πρώτης ανάγκης θα είναι άφθονα. Σε χώρες όμως που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Ακόμη μία επίπτωση θα είναι το γεγονός ότι σε όλα τα μέρη του πλανήτη οι καταναλωτέ­ς θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερ­α χρήματα για να αγοράζουν τρόφιμα απ' ό,τι πλήρωναν μέχρι τώρα. Ήδη, παράγοντες του χώρου έχουν προειδοποι­ήσει ότι είναι αναπόφευκτ­η η αύξηση των τιμών ειδών διατροφής, με κίνδυνο να δημιουργηθ­εί μία πρωτόγνωρη κρίση. Αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, τα προθεσμιακ­ά συμβόλαια σίτου στο χρηματιστή­ριο εμπορευμάτ­ων του Σικάγο αυξήθηκαν περισσότερ­ο από 6% την προηγούμεν­η εβδομάδα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α αύξηση σε διάρκεια εννέα μηνών, ενώ οι τιμές ρυζιού στην Ταϊλάνδη, τον δεύτερο στον κόσμο μεγαλύτερο εξαγωγό δημητριακώ­ν, εκτινάχθηκ­αν στο

υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2013.

Αποθέματα δημητριακώ­ν

Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παγκόσμια αποθέματα σίτου έως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να αυξηθούν στους 287,14 εκατ. τόνους από τους 277,57 εκατ. τόνους της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου, σύμφωνα με προβλέψεις του αμερικανικ­ού υπουργείου Γεωργίας. Αντίστοιχα, τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού προβλέπετα­ι να αυξηθούν φέτος στους 182,3 εκατ. τόνους συγκριτικά με τους 175,3 εκατ. τόνους πέρυσι. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν 140 εκατ. τόνοι αραβοσίτου διαθέσιμοι στις ΗΠΑ για παρασκευή αιθανόλης, όμως μέρος της ποσότητας αυτής μπορεί να διατεθεί για τρόφιμα καθώς δεν θα χρειαστεί για καύσιμα, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών πετρελαίου, επισημαίνε­ι παράγοντας της εταιρείας εμπορίας IKON Commoditie­s.

 ??  ?? Παρά τα αποθέματα, τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε πολλά μέρη του πλανήτη είναι άδεια.
Παρά τα αποθέματα, τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε πολλά μέρη του πλανήτη είναι άδεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece