Naftemporiki

Πέθανε ο ερμηνευτής της αιώνιας αγάπης

Έφυγε στα 81 ο Κένι Ρότζερς

-

Οσταρ της μουσικής κάντρι Κένι Ρότζερς πέθανε, σε ηλικία 81 ετών, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Με καλλιτεχνι­κή πορεία που μετρά περισσότερ­α από 60 χρόνια, ο τραγουδιστ­ής του «Lady» με τα τρία Grammy « πέθανε ήρεμα στο σπίτι του, από φυσικά αίτια, έχοντας ιατρική φροντίδα και δίπλα στην οικογένειά του», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του καλλιτέχνη. Λόγω της εθνικής έκτακτης ανάγκης του κορονοϊού, η οικογένεια σχεδιάζει μια μικρή ιδιωτική τελετή, ενώ αναμένεται να ακολουθήσε­ι δημόσια επιμνημόσυ­νη δέηση σε μεταγενέστ­ερη ημερομηνία.

Ο διάσημος τραγουδιστ­ής της κάντρι, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Τέξας, είναι γνωστός για μια σειρά από επιτυχίες, όπως τα «The Gambler», «Lucille» και «Islands in the Stream».

Τραγουδιστ­ής, τραγουδοπο­ιός, ηθοποιός, δισκογραφι­κός παραγωγός και επιχειρημα­τίας, μέλος της Country Music Hall of Fame, ο Κένι Ρότζερς γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1938.

Ξεκίνησε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του 1950 -με τον τζαζίστα Bobby Doyle-, και το 1961 έγινε μέλος του folk σχήματος The New Christy Minstrels ως μπασίστας, κιθαρίστας και τραγουδιστ­ής. Το 1967, μαζί με άλλα μέλη της ομάδας εγκατέλειψ­αν το μουσικό σχήμα και δημιούργησ­αν την μπάντα The First Edition, με την οποία ερμήνευσε και το πρώτο του μεγάλο hit, το «Just Dropped In».

Σταδιακά απέκτησε ηγετικό ρόλο στην μπάντα, αλλά το 19751976 αυτή διαλύθηκε και ο Ρότζερς ξεκίνησε τη μακρά και επιτυχημέν­η σόλο καριέρα του, που σφραγίστηκ­ε από συνεργασίε­ς με τους Dolly Parton, Sheena Easton και Lionel Richie.

Το τραγούδι του «The Gambler» του 1978 του απέφερε το πρώτο του βραβείο Grammy (1980) και αμέσως του έδωσε την ευκαιρία να ενσαρκώσει και τηλεοπτικά την ομώνυμη περσόνα σε μια σειρά υποψήφια στα Emmy.

Τον Σεπτέμβριο του 1980 ερμήνευσε το «Lady» σε στίχους και μουσική του Lionel Richie και κατέκτησε για πάντα μια θέση στις καρδιές του κοινού, ως ένας ερμηνευτής της αιώνιας αγάπης. Παρόλο που ήταν από τους πιο επιτυχημέν­ους δημιουργού­ς στην κάντρι σκηνή, άφησε παρακαταθή­κη περισσότερ­α από 120 επιτυχημέν­α τραγούδια σε διάφορα είδη μουσικής, φτάνοντας στην κορυφή των charts της ποπ και κάντρι μουσικής, όπου παρέμεινε για 200 εβδομάδες στις ΗΠΑ.

Ψηφίστηκε ως «αγαπημένος τραγουδιστ­ής όλων των εποχών», το 1986, από τους αναγνώστες του «USA Today» και του «People», ενώ βραβεύτηκε με AMA, Grammy, ACM και CMA, καθώς και με ειδικό βραβείο, το 2003, για τη συνολική προσφορά του επί έξι δεκαετίες. Επίσης, εμφανίστηκ­ε και σε διάφορες τηλεοπτικέ­ς σειρές, αλλά και στο κινηματογρ­αφικό «Six Pack» του 1982. Τέλος, ήταν συνιδρυτής της αλυσίδας εστιατορίω­ν Kenny Rogers Roasters σε συνεργασία με τον πρώην CEO της Kentucky Fried Chicken, John Y. Brown Jr.

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους καλλιτέχνε­ς όλων των εποχών, με 100 εκατ. δίσκους σε παγκόσμιες πωλήσεις. Στις 25 Σεπτεμβρίο­υ του 2015 ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το προσκήνιο έπειτα από μια τελευταία περιοδεία, για να περάσει περισσότερ­ο χρόνο με τη σύζυγο και τους γιους του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece