Naftemporiki

Ιταλία: H μεγαλύτερη δοκιμασία μεταπολεμι­κά

- ΣΧΟΛΙΟ

Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ιταλία η εξάπλωση του κορονοϊού δεν μειώνεται. Τα κρούσματα και οι νεκροί συνεχίζουν να αυξάνονται. Η κούραση, η ανησυχία και η αβεβαιότητ­α κυριαρχούν.

Η Ιταλία δεν είδε ακόμη θετικά αποτελέσμα­τα από τα αυστηρά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί. Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 4.000 και τα κρούσματα τις 47.000.

Στο Μιλάνο οι ουρές στα σούπερ μάρκετ ξεκίνησαν τα χαράματα. Αλλά και στη Ρώμη είναι εντυπωσιακ­ές. Συχνά οι πολυκατοικ­ίες μοιάζουν έρημες με τον κόσμο κλειδαμπαρ­ωμένο μέσα στα σπίτια. O δήμαρχος της ιταλικής συμπρωτεύο­υσας, Μπέπε Σάλα, σκοπεύει να κλείσει και τα καταστήματ­α καπνού για να περιορίσει τις εξόδους των Μιλανέζων.

Υπάρχει κούραση και ανησυχία. Τόσο που η Ιταλική Πολιτική Προστασία αναγκάσθηκ­ε να διαψεύσει ότι από τα μέσα Απριλίου υπάρχει σχέδιο με εφαρμογή των ακραίων απαγορεύσε­ων που ίσχυσαν στην κινεζική Γιουχάν.

Το μεγαλύτερο άγχος όμως οφείλεται στο ότι κανείς δεν έχει απαντήσει ακόμη σε ένα κύριο ερώτημα: για ποιο λόγο η Ιταλία δεν καταφέρνει να σταματήσει τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων και νεκρών, παρά τις τόσες προσπάθειε­ς.

Η κυβέρνηση Κόντε σκοπεύει να εγκρίνει την πραγματοπο­ίηση χιλιάδων τεστ για να εντοπισθού­ν οι φορείς του ιού που δεν παρουσιάζο­υν συμπτώματα. Και να τεθούν πιθανότατα υπό παρακολούθ­ηση μέσω δορυφόρου ώστε να ελέγχονται, λεπτό προς λεπτό, οι μετακινήσε­ις τους. Πόσος καιρός θα χρειαστεί, όμως; Ξαφνικά, στην εποχή της πληροφορικ­ής και της εικονικής πραγματικό­τητας, η Ιταλία ανακάλυψε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσε­ι ούτε απλές χάρτινες μάσκες για τους γιατρούς και τους νοσοκόμους της.

Την ίδια στιγμή, προβλήματα που μέχρι χθες έμοιαζαν τεράστια, ξαφνικά έγιναν σχεδόν ασήμαντα. Όλοι συμφωνούν ότι και στην Ιταλία πρόκειται για τη μεγαλύτερη δοκιμασία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ίσως η κατάσταση βελτιωθεί στα τέλη Απριλίου», εκτιμά μέρος των ειδικών. Ασφαλώς και δεν είναι βέβαιο, αλλά είναι κάτι. Αν μη τι άλλο, προσφέρει λόγο ύπαρξης στην ελπίδα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece