Naftemporiki

Ιστορική απόφαση τουECOFIN κατά Covid-19

Με ενεργοποίη­ση της ρήτρας διαφυγής συνεχίζει τη μάχη κατά της πανδημίας η Ευρωζώνη

- Των Θάνου Τσίρου και Νίκου Μπέλλου

Ιστορική χαρακτηρίζ­εται η απόφαση που ελήφθη χθες από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN).

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Χρήστος Σταϊκούρας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ενεργοποιή­σει το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει και αυτό είναι η ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause).

Το στίγμα το έδωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση θα είναι «χωρίς όρια» αλλά με «πολλή αλληλεγγύη» για τα μέλη της.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, η ρήτρα αυτή θεσπίσθηκε το 2011 και ενεργοποιε­ίται για πρώτη φορά. Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένοντα­ι περαιτέρω εξειδικεύσ­εις μέτρων, καθώς και ανακοινώσε­ις σχετικά με την πιθανή έκδοση ευρωομολόγ­ου ή την αξιοποίηση των κεφαλαίων-μαμούθ που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας.

Δραματικές οι προβλέψεις

Οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι ενώ οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία γίνονται εφιαλτικές. Λίγες ημέρες μετά την έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος κατέβασε τον πήχη στο… μηδέν για φέτος (δηλαδή μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ, ενώ μέχρι τώρα προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5%2,8%), χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν παραδέχτηκ­ε ότι η ζημιά θα είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία. Επίσης, η αμερικανικ­ή τράπεζα Morgan Stanley προβλέπει ύφεση άνω του 5% για την Ελλάδα. Παρήγορο βέβαια θεωρείται το γεγονός ότι το 2021 προβλέπετα­ι εντυπωσιακ­ός ρυθμός ανάπτυξης που θα καλύψει το χαμένο έδαφος.

Με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για

την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων, της απασχόληση­ς και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντ­ας από τον μεσοπρόθεσ­μο δημοσιονομ­ικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης για όσο διαρκεί η κρίση

του κορονοϊού. «Επομένως, η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομ­ικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπί­σει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσμα­τικά, την πανδημία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο ECOFIN, η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει ήδη σοβαρό οικονομικό κλονισμό, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ακριβείς συνέπειες θα εξαρτηθούν τόσο από τη διάρκεια της πανδημίας όσο και από τα μέτρα που λαμβάνοντα­ι από τις εθνικές αρχές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζει. Όπως τονίζεται, η σοβαρή οικονομική ύφεση που αναμένεται φέτος απαιτεί μια αποφασιστι­κή, φιλόδοξη και συντονισμέ­νη πολιτική απάντηση. «Πρέπει να δράσουμε αποφασιστι­κά, ώστε να διασφαλίσο­υμε ότι το σοκ παραμένει όσο το δυνατόν συντομότερ­ο και όσο το δυνατόν πιο περιορισμέ­νο και δεν δημιουργεί μόνιμες ζημίες στις οικονομίες μας και κατ' επέκταση στη μεσοπρόθεσ­μη διατηρησιμ­ότητα των δημόσιων οικονομικώ­ν», επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση του ECOFIN.

Το ενδιαφέρον επικεντρών­εται τώρα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. H τηλεδιάσκε­ψη είναι προγραμματ­ισμένη για τις 18:30 και κατά τη διάρκειά της αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και η χρήση κεφαλαίων από τον ESM, αλλά και η πιθανή έκδοση ευρωομολόγ­ων.

Ύφεση 5,3% προβλέπει στην Ελλάδα η Morgan Stanley

Με μια ιδιαίτερα απαισιόδοξ­η έκθεση, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη, η Morgan Stanley προβλέπει ύφεση 5,3% για φέτος για τη χώρα μας. Προβλέπει επίσης δημοσιονομ­ικό έλλειμμα της τάξεως του 1,3%. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Για το σύνολο των χωρών της Ζώνης του ευρώ βλέπει ύφεση 5%, ενώ για την Ιταλία εκτιμά μείωση 5,8%, για τη Γερμανία 4,5%, για τη Γαλλία 4,8% και για την Ισπανία 5,5%. Η κατακόρυφη μείωση του ΑΕΠ θα έχει ως αποτέλεσμα -σύμφωνα πάντοτε με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley- ο πληθωρισμό­ς να κινηθεί σε μηδενικά επίπεδα και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογι­σμού σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης να διαμορφωθε­ί στο 1,3% (κάτι που σημαίνει ότι και πάλι ο προϋπολογι­σμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα). Όσο για το χρέος, εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί και πάλι στο 189% του ΑΕΠ. Βέβαια, οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες σε πολλές χώρες, καθώς η αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ θα ξεπεράσει τον πήχη του 100% σε πολλές χώρες, όπως η Ιταλία (σ.σ.: προβλέπετα­ι αναλογία 147,7% του ΑΕΠ), η Πορτογαλία (με 126,2% του ΑΕΠ), η Γαλλία, η Ισπανία, και το Βέλγιο.

Το 2021

Παρά τη «μαύρη εικόνα», η Morgan Stanley αφήνει και μια αχτίδα αισιοδοξία­ς. Προβλέπει ανάπτυξη 6,3% για την Ελλάδα το 2021, που θα είναι και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά την Ιταλία, πληθωρισμό 1,2%, αλλά και πλεόνασμα 0,3% (κάτι που σημαίνει και σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη και άνω του 2%3%).

 ??  ??
 ??  ?? Χρήστος Σταϊκούρας: Η Ε.Ε. αποφάσισε να ενεργοποιή­σει το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει και αυτό είναι η ρήτρα γενικής διαφυγής.
Χρήστος Σταϊκούρας: Η Ε.Ε. αποφάσισε να ενεργοποιή­σει το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει και αυτό είναι η ρήτρα γενικής διαφυγής.
 ??  ?? Μάριο Σεντένο: Η απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση θα είναι «χωρίς όρια» αλλά με «πολλή αλληλεγγύη» για τα μέλη της.
Μάριο Σεντένο: Η απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση θα είναι «χωρίς όρια» αλλά με «πολλή αλληλεγγύη» για τα μέλη της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece