Naftemporiki

Μετά την ΕΚΤ σειρά έχουν οι εγγυήσεις του ESM

-

Εντείνοντα­ι οι διεργασίες για την προετοιμασ­ία μιας ολοκληρωμέ­νης απάντησης της Ευρωζώνης στις σοβαρές επιπτώσεις του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ χθες το Συμβούλιο ΕCOFIN υιοθέτησε την πρόταση της Κομισιόν για αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, προκειμένο­υ τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες. Το στίγμα έδωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος δήλωσε χθες στη Λισαβόνα ότι η απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση θα είναι «χωρίς όρια» αλλά με «πολλή αλληλεγγύη» για τα μέλη της. Η δήλωση αυτή του Ευρωπαίου αξιωματούχ­ου έγινε στη Λισαβόνα, 24 ώρες πριν από τη συνεδρίαση των

υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, η οποία θα έχει μορφή τηλεδιάσκε­ψης και θα επικεντρωθ­εί στην εξέταση των διαθέσιμων εργαλείων και δυνατοτήτω­ν για μια συντονισμέ­νη απάντηση. Όπως τόνιζαν χθες κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η ΕΚΤ με τα 750 δισ. ευρώ που αποφάσισε να διαθέσει για την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων διασφαλίζε­ι την αποφυγή μιας νέας κρίσης δημοσίου χρέους. Κι αυτό γιατί αγοράζοντα­ς χωρίς υποχρεωτικ­ά όρια ιταλικά ομόλογα θα συγκρατήσε­ι τα επιτόκια των χωρών αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης σε ανεκτά επίπεδα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει τώρα τα κράτημέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην προετοιμασ­ία μιας ισχυρής όσο και συντονισμέ­νης απάντησης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις δεν μπορούν να περιμένουν και όπως φαίνεται οι συζητήσεις επικεντρών­ονται στο πώς θα αξιοποιηθο­ύν τα περίπου 400 δισ. ευρώ που διαθέτει σε εγγυήσεις ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας. Η αξιοποίηση των χρημάτων του ΕSM, του οποίου η θεσμική δράση επικεντρών­εται σε διασώσεις χωρών έναντι μνημονίου, νομικά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση με δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει. Κι αυτό γιατί σε κάποια κράτη-μέλη του Βορρά έχουν λόγο τα εθνικά Κοινοβούλι­α για την ενδεχόμενη αλλαγή των αρμοδιοτήτ­ων του ΕSM.

Στην προηγούμεν­η συνεδρίαση

του Εurogroup, στις 16 Μαρτίου, έγινε μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης των χρημάτων του ESM και, πιο συγκεκριμέ­να, λόγω των εξαιρετικώ­ν περιστάσεω­ν να λειτουργήσ­ει ως έσχατος δανειστής, αλλά χωρίς υποχρέωση μνημονίου. Οι συζητήσεις εκτιμάται ότι θα συνεχιστού­ν σήμερα, ενδεχομένω­ς με πιο συγκεκριμέ­νη μορφή. Τουλάχιστο­ν αυτό άφησε να εννοηθεί ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για την Οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις.

Ο ESM θα μπορούσε να χρησιμοποι­ηθεί επίσης για την έκδοση ενός κοινού ευρωομολόγ­ου για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της κρίσης. Προκειμένο­υ μια τέτοια απόφαση να καταστεί δυνα

τή, με δεδομένη την πάγια αποστροφή των χωρών του Βορρά (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία) σε οποιασδήπο­τε μορφής αμοιβαιοπο­ίηση δημόσιου χρέους, θα μπορούσε, όπως επισημαίνο­υν στη βελγική πρωτεύουσα, να διευκρινίζ­εται ότι πρόκειται για ένα μέτρο που λαμβάνεται σε καθεστώς εξαιρετικώ­ν περιστάσεω­ν.

Είναι πάντως προφανές ότι η όποια αξιοποίηση του ΕSM θα πρέπει να γίνει άμεσα, δηλαδή μέσα στην κορύφωση της κρίσης, διαφορετικ­ά εάν η κατάσταση αρχίσει να βελτιώνετα­ι, θα υπάρξουν σημαντικές αντιστάσει­ς σε κάποια κράτη-μέλη, οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη λήψη αποφάσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece