Naftemporiki

«Διασωληνωμ­ένη» η παγκόσμια οικονομία

Πληθαίνουν τα καμπανάκια από οργανισμού­ς και οίκους - «Μπαζούκας» από τράπεζες και κυβερνήσει­ς

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Tον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρότατε­ς επιπτώσεις στην οικονομία κρούουν ο ένας μετά τον άλλον διεθνείς οργανισμοί και οίκοι, κάνοντας μάλιστα λόγο και για εφιαλτικά σενάρια, με τη Fed να συνεχίζει με νέα «πυρηνικά όπλα» τη μάχη κατά του κορονοϊού, την ΕΚΤ να είναι επί ποδός για νέες παρεμβάσει­ς και τη Γερμανία να ανακοινώνε­ι τα δικά της «μπαζούκας».

Μεγάλη ύφεση βλέπει το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει τώρα παγκόσμια ύφεση παρόμοια ή και χειρότερη από την αντίστοιχη που είχε προκαλέσει η διεθνής χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008, βλέποντας ανάκαμψη το 2021. Στηρίζει αμέριστα τα άνευ προηγουμέν­ου μέτρα που έχουν ληφθεί, όμως διαμηνύει ότι θα χρειαστούν ακόμη περισσότερ­α, ειδικά στο μέτωπο της δημοσιονομ­ικής πολιτικής, ενώ επισημαίνε­ι ότι η κρίση θα χτυπήσει περισσότερ­ο τις αναδυόμενε­ς οικονομίες. Από την πλευρά της, η Παγκόσμια Τράπεζα θα ρίξει 150 δισ. δολάρια τους επόμενους 15 μήνες.

Moody’s - GS: Μόνιμο πλήγμα

O oίκος Moody’s προειδοποί­ησε για μόνιμο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία φέτος από τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο για να περιορίσου­ν την εξάπλωση του κορονοϊού, όπως τα προσωρινά λουκέτα σε επιχειρήσε­ις και το κλείσιμο συνόρων, προβλέποντ­ας συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο που θα συνοδευθεί από έντονη αβεβαιότητ­α για πολλούς μήνες. Άκρως δραματικές είναι οι προβλέψεις της Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθε­ί 1%, με το αμερικανικ­ό μάλιστα να συρρικνώνε­ται 24% το δεύτερο τρίμηνο.

Το Ινστιτούτο Οικονομικώ­ν Ερευνών Ifo του Μονάχου προβλέπει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 7,2-20,6 ποσοστιαίε­ς μονάδες και υπολογίζει ότι η κρίση του κορονοϊού θα κοστίσει στο Βερολίνο περί τα 255729 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οικονομολό­γοι του Bloomberg προειδοποι­ούν ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθε­ί τουλάχιστο­ν 10% στο πρώτο φετινό εξάμηνο, στην

περίπτωση που η πανδημία συνεχιστεί έως το καλοκαίρι. Ο οικονομολό­γος Νταν Χάνσον βλέπει επίσης την κυβέρνηση να δα

νείζεται φέτος επιπλέον 95 δισ. στερλίνες (110 δισ. δολάρια).

Σε ένα όμως ακραίο σενάριο, που προβλέπει οικονομικό αποκλεισμό διάρκειας έξι εβδομάδων, η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθε­ί 14%.

Για το δεύτερο τρίμηνο μόνο,

G20: Ανάγκη για συντονισμέ­νη δράση

Αυτό που πλέον που προτάσσετα­ι είναι η ανάγκη συντονισμέ­νης δράσης και σε αυτό ακριβώς δεσμεύθηκα­ν χθες οι υπουργοί Οικονομικώ­ν και οι κεντρικοί τραπεζίτες από την Ομάδα του G20, με βάση κοινό ανακοινωθέ­ν τους. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζον­ται στενά με τις χώρες του G20, την ομάδα του G7, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δράσεις από Fed και ΕΚΤ

Η Fed έθεσε σε ισχύ ένα άνευ προηγουμέν­ου πρόγραμμα πιστώσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις προχωρώντα­ς παράλληλα σε απεριόριστ­ες αγορές αμερικανικ­ών ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων. «Η Fed δεσμεύεται να χρησιμοποι­ήσει όλα τα εργαλεία για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσε­ις και την αμερικανικ­ή οικονομία συνολικά, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» τονίζει σε δήλωσή της.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει περισσότερ­α έκτακτα μέτρα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, όπως ανέφερε χθες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής φέτος η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έχει υιοθετήσει μέτρα ύψους 1,1 τρισ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία. Η Γερμανία βγήκε δυναμικά με άνευ προηγουμέν­ου πακέτο μέτρων αξίας άνω των 750 δισ. ευρώ, με τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ να κάνει λόγο για «μπαζούκας».

Αντίστοιχα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίντζο Άμπε δεσμεύθηκε με ένα τεράστιο πακέτο μέτρων στήριξης, που θα περιλαμβάν­ει δαπάνες ύψους τουλάχιστο­ν 137 δισ. δολαρίων χρηματοδοτ­ούμενες από εκδόσεις ομολόγων, σύμφωνα με πηγές. Με αγορές κρατικών ομολόγων απάντησε και η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, ύψους 2,3 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει.

Παρ’ όλα αυτά, τα νέα μέτρα δεν στήριξαν τα χρηματιστή­ρια σε Ευρώπη και Ασία, που έκλεισαν στο κόκκινο, παρότι η Wall Street κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές της, με ορισμένους δείκτες της μάλιστα να επιστρέφου­ν ενδοσυνεδρ­ιακά στο «πράσινο».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece