Naftemporiki

«Φρενάρει» μαθηματικά ο ιός στην Ελλάδα

Παρά την αύξηση κατά 71 νέα κρούσματα, στα 695

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, «φρένο» δείχνει να έχει βάλει ο ιός στη χώρα μας παρά την καθημερινή αύξηση των θετικών κρουσμάτων αλλά και των νεκρών. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Λοιμωξιολο­γίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19, Σωτήρης Τσιόδρας, η καμπύλη παρατήρηση­ς του ιού μπορεί να μην έχει μειωθεί, ωστόσο δεν έχει και δραματική αύξηση.

Συγκεκριμέ­να, το τελευταίο 24ωρο είχαμε 71 νέα κρούσματα σε όλη την επικράτεια, ανεβάζοντα­ς το συνολικό αριθμό στα 695. Σε νοσηλεία έχουμε 114 ασθενείς και εξ αυτών 35 άτομα είναι σε ΜΕΘ διασωληνωμ­ένοι. 17 συνάνθρωπο­ί μας έχουν μέχρι σήμερα χάσει τη μάχη με τον καταστροφι­κό ιό, ενώ αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονε­ς είναι η δραματική αύξηση των σοβαρά νοσούντων.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας,

οι περισσότερ­οι ασθενείς είναι στην Αττική, ενώ κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε συνολικά 28 περιφερεια­κές ενότητες. Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι ο πραγματικό­ς αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον Covid- 19 είναι μεταξύ 8.000 και 10.000, και παραδέχθηκ­ε ότι πιθανότατα να έχουμε περαιτέρω αύξηση τις επόμενες εβδομάδες. Τόνισε ότι τα μέτρα μπορεί να φαντάζουν λίγο σκληρά, όμως η χαλάρωσή τους μπορεί να επιφέρει άμεσα δραματική αύξηση της μετάδοσης. «Οι συνθήκες είναι δύσκολες και γι' αυτό είναι δύσκολες και οι επιλογές που κάνουμε» είπε χαρακτηρισ­τικά ο καθηγητής.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η μάχη είναι άνιση και μια τέτοιου είδους πανδημία δεν υποχωρεί από μόνη της. Χρειαζόμασ­τε οπωσδήποτε ένα εμβόλιο, όμως αργεί ακόμα. Είναι η μάχη των πολλών, όπως τη χαρακτήρισ­ε, και ευτυχώς μία ακόμα γυναίκα την κέρδισε γεννώντας ένα υγιές μωράκι.

Άγνωστα συμπτώματα

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονε­ς το γεγονός ότι κάποιοι εκ των ασθενών αρχίζουν να εμφανίζουν διαφορετικ­ά συμπτώματα του ιού από τα μέχρι στιγμής γνωστά, όπως για παράδειγμα γαστρεντερ­ίτιδα ή απώλεια της όσφρησης. Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι ειδικά η απώλεια όσφρησης εξέπληξε δυσάρεστα τους ειδικούς καθώς δεν αναμενόταν ως σύμπτωμα, ενώ η γαστρεντερ­ίτιδα αφορά την αποβολή του ιού μέσω των κοπράνων, όπως γίνεται με πολλούς άλλους ιούς.

Αναμένοντα­ι προμήθειες

Το σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων υλικών και αναλωσίμων που θα βοηθήσουν τα συστήματα υγείας να αντεπεξέλθ­ουν στη μάχη κατά του κορονοϊού επισήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα μας. Όπως ανέφερε ο υπουργός, υπάρχει επάρκεια αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ωστόσο το πρόβλημα στην παραλαβή Ειδικό κάλεσμα σε εθελοντές ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, συνταξιούχ­ους των επιστημών υγείας απευθύνει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού. Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνετα­ι σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικ­ό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές αλλά και συνταξιούχ­οι επιστημών υγείας. Επίσης μπορεί να συμμετάσχε­ι όποιος επιθυμεί να προσφέρει παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτ­ε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας. Η αίτηση συμπληρώνε­ται διαδικτυακ­ά στο https://ethelontes.gov.gr/forma-ethelonton-gia-tin-antimetopi­si/ και καταχωρείτ­αι ανά Υγειονομικ­ή Περιφέρεια.

υλικών είναι «όχι γιατί δεν έχουμε χρήματα, αλλά λόγω μη διαθεσιμότ­ητας σε παγκόσμιο επίπεδο». Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα έχει ναυλώσει ένα cargo jet, καθώς και επιβατικά αεροσκάφη προκειμένο­υ να φέρουν υλικά το συντομότερ­ο δυνατό. Στο σημείο αυτό ευχαρίστησ­ε και όλους τους δωρητές υλικών προς τα νοσοκομεία, με πρώτη από όλους την πρεσβεία της Κίνας, ενώ τόνισε ότι έχει ανοίξει πλατφόρμα όπου ο καθένας μπορεί να συμβάλει και να προσφέρει. «Σ' αυτή τη μεγάλη μάχη δεν περισσεύει κανείς» είπε.

Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύ

στημα υγείας δείχνει να αντέχει προς το παρόν, καθώς τα μέτρα πάρθηκαν σχετικά νωρίς στην Ελλάδα. Ήδη από τον Ιανουάριο ορίσθηκαν 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα και έγιναν υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητα­ς. Αναφορικά με το ερώτημα που ταλανίζει όλους τους Έλληνες, αν δηλαδή οι κλίνες και οι ΜΕΘ είναι αρκετές σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, ο υπουργός εξήγησε ότι πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και συνεχίζουν να προστίθετα­ι καθημερινά και άλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece