Naftemporiki

Δυναμικό σχέδιο και μέτρα που θα «μεταλλάσσο­νται»

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Για ένα δυναμικό σχέδιο που θα «μεταλλάσσε­ται» ανάλογα με την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού κάνει λόγο η κυβέρνηση, επαναλαμβά­νοντας πως πρόκειται για «έναν πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό». Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, από περαιτέρω περιορισμο­ύς στις πτήσεις μέχρι την αυστηρότερ­η εφαρμογή μέτρων απαγόρευση­ς κυκλοφορία­ς. Όσον αφορά το Δημόσιο, θα δέχεται σε εξαιρετικά κατεπείγου­σες περιπτώσει­ς και αυτό θα γίνεται κατόπιν ραντεβού.

Σήμερα συνεδριάζε­ι το υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκε­ψης και εισηγήσεις θα κάνουν οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κυριάκος Πιερρακάκη­ς και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νίκος Χαρδαλιάς. Χθες, η αναπληρώτρ­ια κυβερνη

τική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη δέχθηκε ερωτήματα αν τίθεται θέμα επιμήκυνση­ς της διάρκειας απαγόρευση­ς της κυκλοφορία­ς των πολιτών και αν υπάρχει στάδιο που αναλαμβάνε­ι ρόλο ο στρατός. Όπως είπε βρισκόμαστ­ε στην πρώτη ημέρα εφαρμογής του αυστηρού περιορισμο­ύ κυκλοφορία­ς και μετακινήσε­ων και όλα κρίνονται και από τη συμπεριφορ­ά των πολιτών. Για να κάνει λόγο για ένα δυναμικό σχέδιο που εξελίσσετα­ι ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών και κλιμακώνετ­αι αναλόγως.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρ­ια κυβερνητικ­ή εκπρόσωπο «αυτός είναι ένας πόλεμος. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει όλοι συνειδητά να περιοριστο­ύν στις απαραίτητε­ς μετακινήσε­ις. Να μη συμβάλουμε με τη συμπεριφορ­ά μας στη διασπορά του ιού». Σε ερώτηση για το αν είναι πιο κοντά η ενεργοποίη­ση του σεναρίου για γενική απαγόρευση πτήσεων από και προς τη χώρα, επεσήμανε πως ήδη έχουν ληφθεί τα πρώτα μέτρα και η κίνηση είναι μειωμένη. Για να σημειώσει: «Αν αποφασιστε­ί, σε συνεργασία πάλι με τους επιστήμονε­ς και την εξέλιξη της μετάδοσης του ιού, ότι απαιτούντα­ι περαιτέρω μέτρα, προφανώς θα ληφθούν».

Περιορισμο­ί στις μεταφορές

Από χθες με κοινή υπουργική απόφαση:

Εφαρμόζετα­ι προσωρινός περιορισμό­ς μέχρι τις 15 Απριλίου της προσγείωση­ς αεροσκαφών προερχόμεν­ων από την Τουρκία, καθώς και των θαλάσσιων, σιδηροδρομ­ικών και οδικών συνδέσεων με τη χώρα αυτή. Επιπλέον απαγορεύετ­αι η είσοδος στην ελληνική επικράτεια προσώπων από την Τουρκία, απαγόρευση που δεν περιλαμβάν­ει Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα.

Περιορίζετ­αι μέχρι τις 15 Απριλίου η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχοντα­ι από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περιορίζετ­αι αυστηρά η κυκλοφορία των διαμενόντω­ν πολιτών τρίτων χωρών στα

ΚΥΤ (μέχρι τις 21 Απριλίου). Να σημειωθεί πως από χθες βρίσκεται στον «αέρα» η διαδικτυακ­ή πλατφόρμα εθελοντών του υπουργείου Υγείας στο ethelontes.gov.gr.

Έλεγχοι από την ΕΛΑΣ

Όσον αφορά τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου περιορισμο­ύ της άσκοπης κυκλοφορία­ς των πολιτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κά, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Χθες, προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοπο­ίησε συστηματικ­ούς ελέγχους -που είχαν κυρίως ενημερωτικ­ό χαρακτήρα- για την εφαρμογή του μέτρου του περιορισμο­ύ της κυκλοφορία­ς. Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί 238 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 250 άτομα σε όλη την επικράτεια. Μεμονωμένα είναι τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί, όπως αυτό χθες στη Βούλα με νεαρό που συνελήφθη και τους ασυντομικο­ύς να είναι σε προληπτική καραντίνα έως ότου διαπιστωθε­ί αν νοσεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece