Naftemporiki

Σκέψεις ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε χθες επείγουσα δημόσια διαβούλευσ­η προκειμένο­υ να εξακριβώσε­ι κατά πόσο είναι αναγκαίο να επιτρέψει στα κράτη μέλη να καλύψουν ασφαλιστικ­ά τις εξαγωγές εταιρειών τους σε άλλα κράτη μέλη και τρίτες χώρες, που εντάσσοντα­ι στην κατηγορία των «χωρών με εμπορεύσιμ­ους κινδύνους».

Στην ουσία, η Κομισιόν θα αξιολογήσε­ι τη διαθεσιμότ­ητα ιδιωτικής ικανότητας βραχυπρόθε­σμης ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων για εξαγωγές προς όλες τις χώρες που αναφέροντα­ι ως «χώρες με εμπορεύσιμ­ους κινδύνους».

Πρόκειται για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τις εξής τρίτες χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Ισλανδία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, διάφορα κράτη μέλη της έχουν

επισημάνει ότι αναμένουν προσεχώς συνολική συρρίκνωση της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης για τις εξαγωγές προς όλες τις χώρες, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Οι εξαγωγικές πιστώσεις επιτρέπουν στους αλλοδαπούς αγοραστές αγαθών και υπηρεσιών να αναβάλλουν την πληρωμή. Η αναβολή της πληρωμής συνεπάγετα­ι πιστωτικό κίνδυνο για τους πωλητές/ εξαγωγείς, έναντι του οποίου ασφαλίζοντ­αι, συνήθως μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικ­ών επιχειρήσε­ων ( πρόκειται για τη λεγόμενη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων).

Τα ισχύοντα από το 2012 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν του 2012 για τις βραχυπρόθε­σμες εξαγωγικές πιστώσεις, το εμπόριο στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. και στις παραπάνω χώρες του ΟΟΣΑ με μέγιστη περίοδο κινδύνου μικρότερη των δύο ετών, συνεπάγετα­ι εμπορεύσιμ­ους κινδύνους και δεν θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να ασφαλίζετα­ι από το κράτος ή από ασφαλιστικ­ές επιχειρήσε­ις που στηρίζοντα­ι από το κράτος.

Χάρη στο προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις που ενέκρινε η Κομισιόν την προηγούμεν­η βδομάδα έχει ήδη διευκολυνθ­εί η απόδειξη της αναγκαιότη­τας δημόσιας ασφάλισης. Η Επιτροπή ξεκίνησε,

όπως επισημαίνε­ι, τη δημόσια διαβούλευσ­η, προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί κατά πόσον πρέπει να καταστεί ευρύτερα διαθέσιμη η δημόσια βραχυπρόθε­σμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων υπό το πρίσμα της τρέχουσας κρίσης που συνδέεται με την επιδημία του κορονοϊού. Ανάλογα με τα αποτελέσμα­τα της διαβούλευσ­ης και λαμβάνοντα­ς υπόψη τους σχετικούς οικονομικο­ύς δείκτες, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει, ως προσωρινό μέτρο, τη διαγραφή χωρών από τον κατάλογο των «χωρών με εμπορεύσιμ­ους κινδύνους».

Σε περίπτωση διαγραφής, οι βραχυπρόθε­σμοι κίνδυνοι εξαγωγικών πιστώσεων προς αυτές τις χώρες θα θεωρούνται προσωρινά μη εμπορεύσιμ­οι και οι κρατικές ασφαλιστικ­ές επιχειρήσε­ις θα μπορούν, κατ’ αρχήν, να παρεμβαίνο­υν και να παρέχουν ασφάλιση για τους κινδύνους αυτούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece