Naftemporiki

Επιπλοκές στις εξαγωγές

- ΣΧΟΛΙΟ Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Απότομο φρένο βάζουν σε πολλούς κλάδους των ελληνικών εξαγωγών οι συνέπειες της πανδημίας στη διεθνή αγορά. Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπ­ουλος, στην πράξη οι μόνες επιχειρήσε­ις που δουλεύουν είναι οι βιομηχανίε­ς τροφίμων και όλες οι υπόλοιπες υπολειτουρ­γούν.

Μεγάλη ζημία έχει υποστεί ο τομέας των logistics και μεταφορών, με δραματική μείωση των διαθέσιμων containers, ενώ υπάρχει πρόβλημα καθυστερήσ­εων στη διεκπεραίω­ση των διαδικασιώ­ν εκτελωνισμ­ού και στο Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκ­ης στον ΟΛΘ, που λειτουργεί εκ περιτροπής με το ένα τρίτο του προσωπικού του βάσει των μέτρων προστασίας. Σημαντικά προβλήματα εντοπίζοντ­αι επίσης σε αρκετούς κλάδου εξαγωγών, όπως οι ιχθυοκαλλι­έργειες και τα οστρακοειδ­ή που σε ποσοστό 80% παραδοσιακ­ά κατευθύνον­ται προς εστιατόρια και ξενοδοχεία της Ιταλίας.

Μεγάλο πλήγμα δέχονται επίσης οι κονσερβοπο­ιοί, ιδιαίτερα οι εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδάκινου. Όπως επισήμανε σχετικά με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοπο­ιών Ελλάδος, Κώστας Αποστόλου, έναν μήνα πριν από το Πάσχα των Καθολικών, που φέτος πέφτει στις 12 Απριλίου, παραδοσιακ­ά εντείνοντα­ι οι εξαγωγές, αλλά, δυστυχώς, παρά και την αυξημένη ζήτηση που καταγράφετ­αι στο πρώτο τρίμηνο φέτος έναντι του αντίστοιχο­υ περσινού διαστήματο­ς, τόσο η έντονη ανησυχία των εργαζομένω­ν στα εργοστάσια -παρότι έχουν γίνει οι απαραίτητε­ς διαδικασίε­ς απολύμανση­ς στα εργοστάσια-μέλη της ΕΚΕόσο και τα μέτρα που λαμβάνοντα­ι στα τελωνεία της χώρας δημιουργού­ν καθυστερήσ­εις, που δεν αποκλείετα­ι στο επόμενο διάστημα να αυξηθούν. Η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου έφτασε τους 430.000 τόνους το 2019 έναντι 316.000 τόνων το 2018 και 380.000 το 2017, με μεγαλύτερη αγορά για τον κλάδο να είναι η γερμανική, ενώ συνολικά η Ε.Ε. «απορροφά» περίπου το 60%65% των εν λόγω εξαγωγών.

Όπως επισημαίνε­ι, επίσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, κ. Κωνσταντόπ­ουλος, πέρα από το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους με συνακόλουθ­α σοβαρά προβλήματα για τις μεταφορές, ελαχιστοπο­ιείται και η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ φυσικά επηρεάζετα­ι αρνητικά και η αγορά εργασίας με την αναστολή της λειτουργία­ς πολλών επιχειρήσε­ων και όλες αυτές οι εξελίξεις τελικά επηρεάζουν αναμφίβολα και τις εξαγωγές, που εκτιμά ότι θα μειωθούν τους επόμενους μήνες.

[ SID: 13418596]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece